Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Canon 28/1.8 czy 35/2 ?

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Canon 28/1.8 czy 35/2 ?

Jak w temacie co wybrac, zastosowanie to sluby-ciemny kosciol, sala weselna. Wiem wiem jest 24/1.4, 35/1.4 ale aktualnie za 5zł poza moim zasiegiem Musze się zadowolić na tą chwile jednym ze szkiel podanych w temacie. Ktory bedzie dobry w przedziale 2.2-2.5, ktory ma szybki AF. Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi i sugestie.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 14-02-2007 o 12:13
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze sigma 30 mm 1.4 (tylko do cyfry), przy tym ciut tańsza od 28 f1.8 i jaśniejsza.

Też mam taki dylemat. Wczoraj robiłem zdjęcia na imprezie, gdzie scena oświetlona była bardzo kiepsko i tamron 2.8 był za ciemny aby uzyskać ładne tło

35 f2 chwalą w testach, ale zawsze zaznaczją, że jest superfajny od f4 w zwyż...
    Myślę, że jak sigmę domknąć do f1.8 f2.0 to będzie chyba żyleta. Dodatkowo ma napęd AF HSM i 3 lata gwarancji...

Sam nie wiem. Przeczytałem archiwum o 35 f2, sigmie 30 f1.4, różne porównania i chyba w tej klasie cenowej to wszystko zależy od potrzebnego światła...

Ja bym się nad tą sigmą zastanowił.

LINK do ciekawego porównania: canon 28 f1.8 vs sigma 30 f1.4 vs canon 35 f1.4L
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 14-02-2007 o 16:01

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ale chyba w kiepskich warunkach oswietleniowych Af sigmy nie jest za najlepszy, dlatego rozwazam te canony. Dodam ze mam tego tamrona 28-75 i jak ogolnie mozna powiedziec ze obiektyw naprawde super, To reporterka plus kiepskie swiatlo i tamron idzie w odstawke(w mojej ocenie zupelnie sobie nie radzi - af w slabym swietle wariuje)
    Ostatnio edytowane przez robsonikus ; 14-02-2007 o 12:47

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus Zobacz posta
    Ale chyba w kiepskich warunkach oswietleniowych Af sigmy nie jest za najlepszy, dlatego rozwazam te canony
    Dlaczego? Przecież to HSM coś jak USM u Canona a nie jakiś badziew. Jeśli chodzi o FF czy BF to zawsze można poprzebierać i wybrać porządną kopię... zresztą popatrz na posty o drogich szkłach canona. Wszyscy produkują lepsze i gorsze kopie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus Zobacz posta
    Ale chyba w kiepskich warunkach oswietleniowych Af sigmy nie jest za najlepszy, dlatego rozwazam te canony
    AF Sigmy ogólnie rzecz biorąc, pozostawia wiele do życzenia. Jedna mam, więcej nie chcę :-)
    Tu masz o tej 30/1,4
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...t_ob=10&roz=10
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Jest jeszcze sigma 30 mm 1.4 (tylko do cyfry), przy tym ciut tańsza od 28 f1.8 i jaśniejsza.

Też mam taki dylemat. Wczoraj robiłem zdjęcia na imprezie, gdzie scena oświetlona była bardzo kiepsko i tamron 2.8 był za ciemny aby uzyskać ładne tło

35 f2 chwalą w testach, ale zawsze zaznaczją, że jest superfajny od f4 w zwyż...
    Myślę, że jak sigmę domknąć do f1.8 f2.0 to będzie chyba żyleta. Dodatkowo ma napęd AF HSM i 3 lata gwarancji...

Sam nie wiem. Przeczytałem archiwum o 35 f2, sigmie 30 f1.4, różne porównania i chyba w tej klasie cenowej to wszystko zależy od potrzebnego światła...

Ja bym się nad tą sigmą zastanowił.
    Ja bym tą sigmę już dawno kupił gdyby nie problemy z jakością (zresztą poruszane tutaj na forum).

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przeskoczylismy na sigme, ale prosilbym jednak o skupienie sie na temacie posta i ocene co lepsze 28/1.8 czy 35/2
    Ostatnio edytowane przez robsonikus ; 14-02-2007 o 13:06

Domyślnie

Pytanie pomocnicze - FF czy crop?
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Crop -20d

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni