Strona 824 z 1000 PierwszyPierwszy ... 324724774814822823824825826834874924 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 231 do 8 240 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Może uściślę, bo widzę że niektórzy się oburzają niepotrzebnie, to że fotoziutki robią zdjęcia 450D nie znaczy że wszyscy używający to body to fotoziutki, ok? To było tylko uogólnienie, zwłaszcza że fotoziutki i tak pewnie częściej używają sony
    Inna konkluzja jeszcze mi się ciśnie, otwierając każdy biznes jest jasne że żeby zarabiać trzeba zainwestować, w sprzęt, w wiedzę a fotografia ślubna jest jakimś dziwnym ewenementem, ludziom, z zupełnie dla mnie niezrozumiałych powodów, wydaje się że wystarczy kupić cokolwiek a lepszy sprzęt to fanaberie lansiarzy i pozerów bo przecież to nie aparat robi zdjęcia. Panowie (i panie), jeżeli chcecie sensownie zarabiać w tym zawodzie musicie konkurować z najlepszymi, nie da się tego robić amatorskim sprzętem. Albo inwestujemy i zarabiamy, albo udajemy że inwestujemy i udajemy że zarabiamy, ale to kiepska strategia bo na tym rynku już jest dość ciasno.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Pank też jestem tego zdania, ale w każdym interesie tak jest, można kupić nową scanię, ale można 20 letnie iveco. Towar się dowiezie tylko z większym prawdopodobieństwem jakiejś awarii po drodze. To samo w foto zdjęcia będą zrobione tylko gorszej jakości, albo coś nie wyjdzie, bo za ciemny kościół się trafił.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Miasto
    wawa

Domyślnie

Dla tego można kupić stare 5D albo nowe 5D ale jak potrzebujesz dostawczaka to raczej nie rozglądasz się za kombi, prawda?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Popieram Merauder'e i razem z Jego zdaniem się jednoczę. Nie zmienia to faktu, że faktycznie jest też tak jak pisze Mad_Mac i pank.
    Kwestia 450tki mogła być pochopnie źle zinterpretowana, ale prawda też jest taka, że 'zapomniał wół jak cielęciem był' i myślę, że bardzo wiele osób tutaj o tym zapomina. Nikt mi nie powie, że zaczynając biznes miał eLeczki i same 5tki czy 1dynki...

Nie jedna Ikona Ślubna z CB zaczynała od 300D /silver/ + m.in. np. tamron 70-300 w wersji I

Często początkujący rozpoczyna karierę i nie wie co mu rynek i przyszłość przyniesie. Uważam, że nie można się śmiać i dyskwalifikować tych co nie mają sprzętu, który Micles wymienił i podsumował kilka postów wyżej.

No a normalną sprawą jest to, że żeby zarobić trzeba najpierw stracić. Vide kupno sprzętu w fotografii, samochodu jako narzędzie pracy np. taksówka, etc. Powinniśmy kupować sprzęt w miarę możliwości najlepszy na jaki nas stać, ale też uogólnianie że bez Mercedesa nie ma co zakładać taryfy, jest trochę dziwne. W końcu Fiaty Stilo, czy inne Hondy itp też na taksówkach jeżdżą Mało tego, nikt taryfiarzowi nie płaci więcej za to że jedzie Mercem, Bejcą a nie Fiatem, czy Toyotą

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    E tam, po raz koleny napisze. Ja startowalem z 400d jako glowne body!
    Wiec luz.
    Co do 7d to jesli chcial bys przeskoczyc na FF to po co pakowac sie w tak drogiego cropa? Moim zdaniem spokojnie mogl bys inwestowac w 50d.
    Teraz sa pewnie tanie jako ze pokawil sie 60d a roznicy w obrazkowaniu miedzy 50d a 7d pewnie zadnej nie uraczysz.
    Co do 7D, już tłumacze.
    1. Co do 50D to się trochę mylisz. Po pierwsze cena 50D po premierze 60D, a właściwie po tym jak się okazało co to za puszka (choć dla mnie to dziwne) zaczęła szybować w górę, jej przyrost był tym szybszy im mniej sztuk pozostawało na rynku.

Myślałem nawet o 50D (2600 zł) w listopadzie ubiegłego roku, ale jakoś nie doszło do zakupu. W tej chwili o ile jeszcze są jakieś sztuki na rynku to ich cena bliska jest 4k.

Odrębna jest kwestia jakości obrazu zwłaszcza na ISO 1600-3200. Przejrzałem 1000 stron z fotkami w pełnych rozmiarach z 7D/60D. Matryce w tych puszkach dają drobniejszy i znacznie mniej kolorowy szum niż 50D, które na 1600 ma taki sam syf jak i 450. Widać już przy lekko za ciemnej ekspozycji.

2. 60D, tak, tak też myślałem o tym. Do mnie nie trafiają argumenty padające tutaj na forum pokroju plastikowa obudowa czy kompaktowy uchylany ekranik. 450D mam od prawie 3 lat, plasticzan jak nic i nawet trzeszczenia nigdzie nie słyszę. Dla mnie ważniejsze było to, ze ma AF identico jak 50D, a nie jak seria xxxD. Po dłuższych dywagacjach dwie przyczyny, które skresliły dla mnie tę puszkę to brak microadjustemnt AF oraz "nowa i lepsza ergonomia".

3 7D, to wybór bez kompromisów dla puszki w cropie, jednocześnie w jakimś tam moim zasięgu cenowym. Dla mnie tutaj kluczowe znaczenie mają następujące cechy:
    -AF
    -używalne ISO 3200, a przy 1600 i jasnych szkłach da się już naprawde dużo zrobić
    -ergonomia
    -korekta szkieł
    Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Może uściślę, bo widzę że niektórzy się oburzają niepotrzebnie, to że fotoziutki robią zdjęcia 450D nie znaczy że wszyscy używający to body to fotoziutki, ok? To było tylko uogólnienie, zwłaszcza że fotoziutki i tak pewnie częściej używają sony
    Inna konkluzja jeszcze mi się ciśnie, otwierając każdy biznes jest jasne że żeby zarabiać trzeba zainwestować, w sprzęt, w wiedzę a fotografia ślubna jest jakimś dziwnym ewenementem, ludziom, z zupełnie dla mnie niezrozumiałych powodów, wydaje się że wystarczy kupić cokolwiek a lepszy sprzęt to fanaberie lansiarzy i pozerów bo przecież to nie aparat robi zdjęcia. Panowie (i panie), jeżeli chcecie sensownie zarabiać w tym zawodzie musicie konkurować z najlepszymi, nie da się tego robić amatorskim sprzętem. Albo inwestujemy i zarabiamy, albo udajemy że inwestujemy i udajemy że zarabiamy, ale to kiepska strategia bo na tym rynku już jest dość ciasno.
    Jak najbardziej cenie sobie Twoje rady, zwłaszcza patrząc na Twoje zdjęcia z ślubów. Nie oburzam się, nie obrażam się, ja nie z tych.

Mam podobne podejście do tematu jak ty, tylko jesteśmy w zupełnie innych punktach biznesu ślubnego.

Ty masz już godne pochwały portfolio i jakąś pozycję na rynku, która pozwala ci na dobre pieniądze z tego biznesu. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, tak odbieram Twoją sytuację znając dość trochę Twoje portfolio.

Ja jestem póki co zapalonym fotoamatorem po kilku ślubach za friko czy pół friko, które wiele mnie nauczyły. Startuje w tym biznesie bez ciśnienia, mam pracę, na płacę nie narzekam. Nie jestem w sytuacji patowej, że muszę to robić, żeby żyć. Jak wyjdzie to fajnie, jakiś dodatkowy pieniądz zawsze się przyda, nie wyjdzie to trudno, dalej fotografia zostanie dla mnie jedynie pasja.

W związku z tym dla mnie sprzęt profi jako jedna ze składowych sukcesu owszem, ale z czasem jak okaże się, że rynek mnie chce. Nagle nie zacznę robić lepszych zdjęć, bo kupie FF. Tym bardziej, żen ie zaczynam od 450D z dual kitem i wbudowana lampą.

A tak ogólnie nawiązując do wątku to ja nie wiem po co wy się tak tymi fotoziutkami przejmujecie, przecież to całkiem inny pułap cenowy i jakościowy niż większość z Was tutaj prezentuje. Więc w czym problem, Wasz docelowy klient nie jest ich docelowym klientem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    wawa

Domyślnie

Miałem zupełnie inne podejście zaczynając. Też miałem pracę, dobrze płatną, nie musiałem szukać sposobów na dorabianie, natomiast szukałem innego sposobu na życie bo znudziło mi się trzaskanie reklam Dobrze przemyślałem co trzeba zrobić żeby zarabiać na sensownym poziomie, poszedłem na warsztaty do najlepszych, zainwestowałem sporo w sprzęt, zrobiłem kilka ślubów poniżej stawek które założyłem, zbudowałem portfolio i rzuciłem pracę, ten system zadziałał Wchodzenie w to na zasadzie "chcę ale się wstydzę" jest mz. bez sensu, chyba że ktoś szuka sposobu na dorobienie do pensji. Jak niby robiąc zdjęcia 450d znajdziesz klienta szukającego jakości którą daje pełna klatka? Nie da się, panie. Zwłaszcza że fotografów robiących przyzwoite zdjęcia średniej klasy sprzętem jest mnóstwo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Nikt mi nie powie, że zaczynając biznes miał eLeczki i same 5tki czy 1dynki...
    Ja powiem. Może nie same Lki, ale FF jak najbardziej.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 08-02-2011 o 14:56 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Miałem zupełnie inne podejście zaczynając. Też miałem pracę, dobrze płatną, nie musiałem szukać sposobów na dorabianie, natomiast szukałem innego sposobu na życie bo znudziło mi się trzaskanie reklam Dobrze przemyślałem co trzeba zrobić żeby zarabiać na sensownym poziomie, poszedłem na warsztaty do najlepszych, zainwestowałem sporo w sprzęt, zrobiłem kilka ślubów poniżej stawek które założyłem, zbudowałem portfolio i rzuciłem pracę, ten system zadziałał Wchodzenie w to na zasadzie "chcę ale się wstydzę" jest mz. bez sensu, chyba że ktoś szuka sposobu na dorobienie do pensji. Jak niby robiąc zdjęcia 450d znajdziesz klienta szukającego jakości którą daje pełna klatka? Nie da się, panie. Zwłaszcza że fotografów robiących przyzwoite zdjęcia średniej klasy sprzętem jest mnóstwo.

Ja powiem. Może nie same Lki, ale FF jak najbardziej.
    U mnie naprawdę by to musiało się mocno rozkręcić, żebym rzucił dotychczasową pracę. Po za tym lubię swoją pracę, a więc śluby dla mnie to spełnienie swoich fotograficznych pragnień, które mogą się dodatku same finansować.

Nie od razu Kraków zbudowano, zdaję sobie sprawę, że siedząc na cropie
    nie osiągnę pewnych efektów, ale jak zarobię na tym co mam to kupie FF i po kilku ślubach z FF będę mógł zabiegać o bardziej wymagającą klientele.
    powoli, ale do przodu.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 08-02-2011 o 15:10 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Coś tu ściemniacie.

Fotoziutek to gość, który ma świetny sprzęt (np. 5dI/II + L), a robi zdjęcia do d...y.
    Sprzęt nie określa poziomu operatora. Są ludzie, którzy robią świetne zdjęcia serią xxxd ze szkłami niższej półki.

Zgadzam się co do tego, że lepsza puszka (ISO, AF itd.) oraz lepsze szkła (f, plastyka, uszczelnienia) dają większe możliwości w różnych warunkach, ale zawsze na pierwszym miejscu będzie fotograf.

Nazywanie kogoś fotoziutkiem tylko dlatego, że robi wspomnianym 30D + 17-55 to chyba przegięcie.

Najlepiej porównywać materiał wyjściowy, a nie narzędzia służące do jego uzyskania.
    CanOn Can'tOff

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Dobra, opowiem wam moja historie
    Pierwsze 2 sluby za free 400d 16 2.8 20 1.8 50 1.8 + 430exII
    Kolejne 2 za free 40d+400d 16 2.8 20 1.8 50 1.8 + 430exII
    Po 2 miesiacach od zakupu 40d pojechalem sobie pofocic w nature z forumowym kolega ktory pare miesiecy wczesniej zdecydowal isc w swiat fotografii(przesiadka z filmu 35mm) i sprzedal dobre auto zeby kupic 5dmkII 50d i zestaw elek.
    Jak dostalem w lapki jego piatke to po 2 tygodniach uzylem karty kredytowej i zakupilem swoja nowa piatke gripa + 28 1.8 + 85 1.8.
    Odrazu potem warsztaty u Marka i Marcina.
    Po powrocie mialem fotki z ktorych nareszcie bylem dumny.
    Zakupilem stronke i zaczolem sie oglaszac za poczatkowo niewielkie pieniadze.
    Przeszedlem przez 6 slubow z takim sprzetem i doszedlem do momentu kiedy trzeba bylo zdecydowac co dalej. No wiec podnioslem ceny o 70% i klientow na ten i przysly rok zapisuje sie coraz wiecej. Mam nadzieje ze w tym roku dopne 10-15 slubow a od przyszlego roku zmieniam stawki na takie jakie mnie naprawde interesuja.
    W miedzy czasie udalo sie dokupic 35L i uzywane 135L i 5d MKI.
    Teraz zakupy powoli sobie splacam a pierwszy slub w tym sezonie juz za miesiac i juz nie moge sie doczekac.
    Cala ta historia zaczela sie w polowie roku 2009 wiec jak widzicie w 1.5 roku z 400d doszedlem do tego co mam w stopce, biznes zaczyna powoli nabierac tempa i teraz widze ze sie rozkreci. Kiedy w grudniu 2009 zalozylem dzialalnosc dalem sobie 3 lata na rozkrecenie interesu. To brzmialo jak wiecznosc ale wiedzialem ze musze sie wiele nauczyc zanim bede mogl konkurowac z tymi dobrymi fotografami.
    Dzis jestem na polmetku i wiem ze za 1.5 roku bede tam gdzie chcial bym byc.
    Podsumowujac, w mojej krotkiej karerze byly 2 przelomy
    1 Swietne warsztaty fotografii slubnej
    2 Przejscie na FF
    Mam nadzieje ze podobala sie historia a wnioski do wyciagniecia pozostawiam wam drodzy czytelnicy
    Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    Nazywanie kogoś fotoziutkiem tylko dlatego, że robi wspomnianym 30D + 17-55 to chyba przegięcie.
    Dla mnie fotoziutek to gosc ktory ma daremny sprzet a robi 30 slubow rocznie i stac by go bylo na 1d ale po co, przeciez xxxd z lampa w ryj tez robi zdjecia.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 08-02-2011 o 15:39 Powód: Automerged Doublepost

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

OK.
    A ile się bierze w UK za ślub?
    U nas 600-1000 zł gdzieś po wioskach, gdzie klient niewymagający, a fotograf jedzie na AUTO
    1200-1500 zł w klasie low standard
    1500-2500 (3000) zł w wersji dla ambitnego (bardziej świadomego?) klienta, który chce ciekawsze/lepsze zdjęcia
    3000 - 10 000 zł - jeszcze lepsze zdjęcia, snobizm albo złapanie się na haczyk marketingowy

No i ceny sprzętu w UK ciut niższe...
    CanOn Can'tOff

Strona 824 z 1000 PierwszyPierwszy ... 324724774814822823824825826834874924 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów