Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Stałe światło

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    w 300D to może i wada ale w aparacie w którym użyteczne iso to 1600 czy wiecej F4 to zaden dramat. no chyba że się nie umie używać pokrętła od ISO. Jakbyś napisał że 5,6 to ciemno to ja rozumiem ale 4?? Czytając to forum widzę że ludzie popadają w jakąś paranoję. Wiadomo fajnie mieć szkła 2.8 ale 4 to nie żaden dramat
    Dramat to nie, ale jasno... to też nie jest.
    Natomiast mając do wyboru f/2.8 taniej (lub w zbliżonej cenie) niż bez IS i f/4 IS
    mój wybór zawsze pójdzie w stronę jaśniejszego światła.

Niektórym wystarcza spacerzoom na całe życie,
    a niektórym zaczynają doskwierać jego ograniczenia - najczęściej światło,
    a następnie jakość w zakresie tele (100-2xx), bo z reguły do 100mm jest OK.
    I przeważnie wtedy zaczyna się myśleć o jasnych/jaśniejszych szkłach.

IMHO ISO to nie wszystko. No i dlaczego mam się skazywać na gorszą jakość???
    Bo chyba nie powiesz mi, że używalne ISO 1600 jest chociaż zbliżone jakościowo do ISO 100 ??:

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Mogę być twoim kolegą?
    Siur, zapraszam na Guinnessa

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 06-02-2011 o 21:53 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Ja chyba nie jarzę...jakiś inny jestem. A może i potrzeby inne, ale jak sama nazwa wskazuje "spacer zoom" to szkło na spacer. A jak ja biore na spacer rzeczoną Sigmę czy nawet 55-250 nigdy ale to NIGDY nie zabrakło światła. Jasne szkło przydało się nie raz i nie osiem we wnętrzach (a i te 2.8 to było czasem mało...i lampa się wieki ładuje...)

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Siur, zapraszam na Guinnessa
    Pozdrówka!
    To jak skombinuję urlop to może faktycznie wspólne strzały?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Gdyby mi nie zależało na jasności to bym se kupił 28-300L i całą resztę klamotów bym spieniężył...
    Ostatnio edytowane przez trothlik ; 06-02-2011 o 22:38 Powód: Automerged Doublepost
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Ja chyba nie jarzę...jakiś inny jestem. A może i potrzeby inne, ale jak sama nazwa wskazuje "spacer zoom" to szkło na spacer. A jak ja biore na spacer rzeczoną Sigmę czy nawet 55-250 nigdy ale to NIGDY nie zabrakło światła. Jasne szkło przydało się nie raz i nie osiem we wnętrzach (a i te 2.8 to było czasem mało...i lampa się wieki ładuje...)
    Zgadzam się z Tobą, ale heban napisał wyżej, że "Jednak f4 to i tak ciemno w pochmurny dzien" i głównie stąd ten mój wywód. 2.8 w pomieszczeniach jest jak najbardziej wskazane, choć sądzę, że z posiadaną lampą poradzę sobie jakoś również z tą czwórką.

Ważne, żeby nie dać się zwariować w tej pogoni za światłem...
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
    450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS

Uprawnienia umieszczania postów