Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Canon 24/1.4 vs 28/1.8

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Porównywnaie 24L do 28 1.8 troche mija się z celem. Moim zdaniem 28 ma się ni jak do 24L który go przerasta pod każdym względem a zwłaszcza ta magią "przekazu" w reporterce no i 1.4. ( róznice miedzy 1.4 a 1.8 chyba wszyscy znają) Sprawia, że zdjecie przyciąga uwagę i "wciąga". Zdjecia z 28 do mnie nie przemawiają jakoś zdecydowanie wolę swoją 35L.
    Czy warto wydać 4 razy tyle na 24LII ? Moim zdaniem warto zwłaszcza tym co kochają fotografie a wiadomo czego się nie robi dla miłości ... ; )

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghrond Zobacz posta
    Zawsze dziwią mnie takie posty. Jeśli zajmujesz się fotografią zawodowo, to powinieneś wiedzieć czego chcesz. Jeśli nie, to nie widzę sensu wydawania 4/6 tysięcy.
    A co w tym dziwnego - płacisz za jakość i solidność wykonania, za pewność każdej fotografii, którą robisz ( bo robisz to zawodowo dla swojego utrzymania) - jak robisz amatorsko to najwyżej powtórzysz albo ci nie wyjdzie - wszystko bez stresu.

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Porównywnaie 24L do 28 1.8 troche mija się z celem. Moim zdaniem 28 ma się ni jak do 24L który go przerasta pod każdym względem a zwłaszcza ta magią "przekazu" w reporterce no i 1.4. ( róznice miedzy 1.4 a 1.8 chyba wszyscy znają) Sprawia, że zdjecie przyciąga uwagę i "wciąga". Zdjecia z 28 do mnie nie przemawiają jakoś zdecydowanie wolę swoją 35L.
    Czy warto wydać 4 razy tyle na 24LII ? Moim zdaniem warto zwłaszcza tym co kochają fotografie a wiadomo czego się nie robi dla miłości ... ; )
    Różnica jakość obrazu miedzy tymi dwoma szkłami jest na prawdę minimalna (ogniskowa - nie to fakt ) Pisanie o dramatycznej różnicy obrazu między 1,4 a 1,8 dla tych ogniskowych świadczy już tylko o tym, że traktujemy nasze ukochane szkiełko jako substytut wibratora...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Różnica jakość obrazu miedzy tymi dwoma szkłami jest na prawdę minimalna (ogniskowa - nie to fakt ) Pisanie o dramatycznej różnicy obrazu między 1,4 a 1,8 dla tych ogniskowych świadczy już tylko o tym, że traktujemy nasze ukochane szkiełko jako substytut wibratora...
    Dramatyczna to może nie, ale przy 1.4 i ogniskowej 24mm małą głębię ostrości trzeba 'wycisnąć' ustawiając się w odpowiedniej odległości. Czasem wystarczy krok w tył i już wszystko robi się ostre, właśnie w takich sytuacjach różnica między 1.4 a 1.8 jest duża. Jakość obrazu, przede wszystkim kontrast i kolory między 28/1.8 a 24L II to naprawdę przepaść. A co do różnicy ogniskowej to te 4mm to naprawdę dużo. 28mm nie daje takiej dynamiki i uciekających narożników jak 24, nie ma porównania według mnie żadnego. 24mm to bardzo 'efekciarska' ogniskowa, 28 to taki trochę banalny szeroki kąt.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    24mm to bardzo 'efekciarska' ogniskowa, 28 to taki trochę banalny szeroki kąt.
    W sumie to mi się w 28mm podoba najbardziej
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów