Ja wolał bym 17-40 pod cropa mam pare fotek pod cropa z 17-40 znajomy robił mi na mojm ślubie .
Ja zadam pytanie z innej bajki czy kabelek OC-E3 przydaje się wam na ślubach i tego typu imprezach?
czasami fajne efekty mozna uzyskac podswietlajac z dolu czy z gory aczkolwiek przyznam sie ze nie uzywalem
Canon FF
Obejrzałem zdjęcia z 10-22 niby ciekawe efekty ale ludzie są zupenie jacyś nieproporcjonalni, trochę wydłużeni, czy takie zdjęcia z 10-22 mają powidzenie na rynku? Czy to się podoba klientom?
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
I tak, i nie. Zależy na kogo trafisz. U mnie zdjęć na 14mm na FF jest jakieś 5%. Większość 35tką, trochę zbliżeń z 70-200.
Witajcie.
Mam zamiar kupić sobie jakieś ciekawe szkło do portretów posiadam canona 50d. Mój wybór padł na 85mm jednak martwi mnie fakt że jak sobie pomnożę przez crop 1.6 to wyjdzie mi ogniskowa 136mm czyli jakby teleobiektyw;/ i już nie będę nie będzie 85.
Jednocześnie chciałbym żeby obiektywy które kupię teraz przydały mi się w przyszłości do ślubów i imprez okolicznościowych.
Myślałem też o Canonie 35mm f/2 i nie do końca wiem co wybrać.
Jeszcze jedna myśl była na 50mm f/1.4 ale znajomy mówił że max otwarty do 1.4 rysuje mydlany obraz...
I tak właśnie nie wiem co wybrać...
Mój budżet ok. 1500 PLNów
I 85 i 50mm sa bardzo dobre do portretu. Wybierz ten w ktorym najbardziej odpowiada ci ogniskowa.