eee, to moje ulubione ostatnio zajęcie
no i zobacz, jak porządnie - dzięki temu - Ty odrobiłeś zadanie ;-)
szczerze - nie pamiętam.
i poza tym ktoś jeszcze miał w Polsce PC Card (CardBus!) do CF???
bo jak tego szukałem 3 lata temu - nie było tu nikogo (!), a kilka sklepów, które miały to nawet w ofercie, po kontakcie wycofywały się z tego: "panie, jak to wygląda tak samo, działa tak samo, daje to samo, to kto za to zapłaci 10x więcej?"
i wszyscy kończyli na lepszych lub gorszych zwykłych adapterach 8-bitowych, które siłą rzeczy MUSIAŁY być wolne (max 1 MB/s).
swoją PC Card (CardBus!) załatwiłem w końcu z USA (z Lexara) i to nawet za darmo, tyle tylko, że jak przyszła, to ją trochę potestowałem (chyba była faktycznie z 6-8x szybsza w zależności od karty (a wtedy karty były sporo wolniejsze, niż dziś)), i tydzień później zmieniłem lapka na nowego z ExpressCard.
i od tamtej pory ta "PCMCIA"leży w szufladzie.
niemniej jednak faktycznie, ZTCP prędkość była duża, ale bez przesady - była po prostu porównywalna z tymi uzyskiwanymi w dobrych czytnikach USB - jedynie wygoda większa (tam zarówno czytnik, jak i karta mieszczą się w całości w laptopie).
ale chyba niewiele zmieniło się (niewiele mogło się zmienić) od tamtej pory...
no bo interfejs jest ten sam, czy jest więcej urządzeń/czytników - nawet nie wiem, swój kupiłem 3 lata temu - i już nowego nie szukałem, używam go do dziś, nawet w tej chwili.
natomiast wiadomo, że w tym standardzie szybkość zależy tylko w części od czytnika typu ExpressCard i najczęściej to nie on będzie tu wąskim gardłem - IMHO prędkość najbardziej będzie zależała od prędkości karty (sam to widzę - stare karty mają u mnie 8 MB/s, nowsze dochodzą do 15-20 MB/s - a nie mam żadnych szybkich najnowszych kart), potem będzie laptop (pamięć, procek, dysk, system itp. itd.).
ooo, jest fotka z moimi czytnikami/adapterami sprzed 3 lat:
he, he, teraz widzę, że sam już zapomniałem - i wszędzie tam, gdzie pisałem (w tym i poprzednim poście) "PC Card" - wszędzie powinno było być "CardBus"!
no i prędkości już faktycznie niedzisiejsze.
ale myślę, że przy szybszych kartach - i tych samych adapterach - zwiększyłyby się.