Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: Tamron 28-75 f2.8

Zablokowany

Domyślnie

Mam dwa pytania odnośnie tego obiektywu:
    1. czy na forum CB jest gdzieś jego test robiony np. przez kolegę Cichego? szukałem, acz nic nie znalazłem poza hasłem, że "test zniknął"
    2. czy znacie może stronkę w stylu canonrumors traktującą o tamronie? generalnie interesuje mnie info czy Tamron zapowiada lub "wieść gminna niesie" że zrobi wersję z VC lub też zmodyfikuje ogniskową startując od 24mm? słyszeliście coś o tym?

Domyślnie

Testowałem 2 Tamrony. Oglądałem fotki od 3 sprzedających.
    Wszystkie były mydlane na 2.8
    Czy ten Tamron tak ma ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Czy ten Tamron tak ma ?

Zależy co masz na myśli pisząc "mydło". Na F4 jest zdecydowanie ostrzejszy i tą różnicę widać "gołym okiem".

Domyślnie

mam tego tamrona jestem zadowolony z ostrości zdjęć na 2.8
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Ja też mam ten obiektyw na ff i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do ostrości od pełnej dziury. Wręcz przeciwnie. A jest to pierwszy egzemplarz, jaki wziąłem do ręki. Żadnego bf czy ff. Opinie na temat wadliwości poszczególnych egzemplarzy są powszechne, ale myślę że dotyczą przede wszystkim partii produkowanych na początku. Wydaje się mi, że od jakiegoś czasu problem ten został wyeliminowany przez tamrona, aczkolwiek fachowcy zapewnw wiedzieć będą lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ja też mam ten obiektyw na ff i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do ostrości od pełnej dziury. Wręcz przeciwnie. A jest to pierwszy egzemplarz, jaki wziąłem do ręki. Żadnego bf czy ff. Opinie na temat wadliwości poszczególnych egzemplarzy są powszechne, ale myślę że dotyczą przede wszystkim partii produkowanych na początku. Wydaje się mi, że od jakiegoś czasu problem ten został wyeliminowany przez tamrona, aczkolwiek fachowcy zapewnw wiedzieć będą lepiej.
    Nie chodziło chyba o BF/FF tylko o ostrość dobrze trafionego zdjęcia. A "mydło" dobrze byłoby zdefioniować, pokazać. Dla jednego mydło a dla drugiego może być żyleta. Ja ze swojego tamiego byłem bardzo zadowolony.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Moje doświadczenia z trzema Tamronami (28-105, 17-50, 28-75) przypominają mi o dość częstych problemach z trafianiem w punkt. Ale używałem ich na Nikonach, na Canonach nie mam pojęcia jak się spisują. Popatrz sobie tutaj, poprzebieraj, poanalizuj:

http://www.the-digital-picture.com/R...9&CameraComp=9

pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Czy ten Tamron tak ma ?
    Gdzie testowałeś? W trójmieście może...?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Gdzie testowałeś? W trójmieście może...?
    Jeden używany drugi nowy w sklepie w Gdańsku.
    Oba były mydlane ( trafiały w punkt ) na 2.8
    A ponieważ chciałem używać ten obiektyw do zdjęć portretowych to niestety odpadł.
    Trochę mnie to zdziwiło bo miałem Tamrona z mocowaniem Nikona i był ostry.
    Być może trafiłem na słabe egzemplarze skoro twierdzicie że są w porządku.

Postanowiłem jednak ograniczyć się do 85/1.8 i 35/2.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mój był w miarę ostry ale mnie się nie podobały kolory i kontrast. Być może dałoby się to wszystko wyprowadzić w postprocesie ale ja szczerze mówiąc czerpię słabą przyjemność z siedzenia przy kompie i obróbce.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów