Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Wątek: 5D MKII czy 1D MKIII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... nie będę dociekał czemu nie potrafię trafić czystą serią z 1DIII. Trenowałem różne ustawienia. Czegoś mi nie wychodzi. Byłem z tym u kolegi, który miał wszystkie Canony / oprócz 7D i 60D/, zdobywa nagrody w konkursach fotograficznych i pogląd ma podobny do mojego. Został z przymusu po dwudziestu latach Nikoniarzem. Prawdopodobnie trza by zmienić SOFT. Ta puszka jest z pierwszych serii, Canon potem miał je poprawiać? Pisali o tym na Optycznych. W rezultacie przechodzę na 5DII, tu przynajmnej obrazek jest jak malina. To widać bez obróbki, kombinacji.Trochę mi jej szkoda, bo ma inne przydatne cechy, o których nie pisałem. Z konieczności dam sobie na luz z fotografowaniem ptaków w locie. Życie składa się z kompromisów.
    Crop i zoom w jednym stali domku.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lisor Zobacz posta
    Prawdopodobnie trza by zmienić SOFT. Ta puszka jest z pierwszych serii, Canon potem miał je poprawiać? Pisali o tym na Optycznych. ...

Masz po prostu wadliwą puszkę - pierwsze serie 1dIII miały błąd systemu AF związany lustrem ( objawiało się to w zdjęciach seryjnych robionych pod światło). Tego nie da się wyeliminować programowo jedynie poprzez ingerencje serwisową...( darmową )

Nowsze puszki są wolne od wad i działają wyśmienicie, wiec proszę nie generalizuj tylko dlatego że miałeś pecha trafić na jeden z pierwszych modeli.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... nie generalizuję. Moja niedoszła ma objawy jak z testu na optycznych. Można by szukać innego egzemplarza, ale straciłem wolę walki na rzecz estetyki i wyglądu obrazka z 5DII. Ten aparat mnie akurat tym zachwycił. No i wysokie ISO sporo lepsze niż w 1DIII.

Tyle w tym temacie. Przechodzę do czynów. Kupuję 5DII.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lisor Zobacz posta
    ... nie generalizuję. Moja niedoszła ma objawy jak z testu na optycznych. Można by szukać innego egzemplarza, ale straciłem wolę walki na rzecz estetyki i wyglądu obrazka z 5DII. .
    Ale tu nie trzeba szukać innego egzemplarza tylko ten wysłać do serwisu na darmową wymianę komory lustra.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hanibal Zobacz posta
    witam, pytanie dla mnie ważne ponieważ jest to rzekłbym bardzo duża inwestycja jak dla mnie, czytam o każdej z tych puszek ale nie znalazłem zestawienia jak w tym temacie który teraz tworzę. Proszę o jakieś opinie osób które obcowały z oboma modelami. Oczywiście rozchodzi się o zakup albo nowej 5D MKII lub używanej 1D MKIII. Co robię: fotorelacje z event'ów muzycznych, sport (to sporadycznie), zdarzają się też śluby (na tym chciałbym też się troszkę skupić)
    Puszke 1Ds Mk ... projektowano z mysla o fotografii mody, reklamowej oraz przyrodniczej, sport to domena 1D Mk ...
    1Ds a szczegolnie Mark 1 na niesamowicie niskie szumy, precyzyjny balans bieli, kontrast i wysycenie kolorow, - prawidlowo naswietlone zdjecia slubne sa po prostu rewelacyjne. To samo dotyczy koncertow. Jest jeden feler - efektywny zakres czulosci ISO to 50-800, powyzej nie ma sensu sie zapedzac z powodu narastajacych szumow.
    1Ds mozna juz sprowadzic za 4000 zl, 1Ds mark 2, 3, 4 kontynuuja tradycje Marka 1, maja poprawiony zakres efektywnej czulosci matrycy i szumy sa akceptowalne jeszcze przy ISO 1600.

Natomiast 1D Mark .... - zostal zaprojektowany do sportu i do tego powinien byc uzywany. Redaktorzy gazet sportowych nie roztrzasaja sie nad przejsciami tonalnymi cienia na koszulce zawodnika lub prawidlowo oddanymi kolorami / faktura powierzchni ciala na nodze lub policzku zawodnika.
    Zdjecia w wiekszosci wypadkow robione sa z lampa, w ciemnych pomieszczeniach, pod slonce lub reflektory oswietleniowe. Tu szumy nie sa az tak istotne.

Jesli budzet to wytrzyma, polecalbym 1Ds Mark 2 - dobrze wywazony kompromis pomiedzy moda i sportem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... tak. Optymalnym rozwiązaniem byłoby kupno 1Ds ale mkIII.Tyle, że niestety jest drogi. Miałem sporo problemów, żeby zorganizować 1DIII i 5D2. Obrazek z Ds-a jest porównywalny z obrazkiem z 5D, który z kolei jest aparatem zasadzie typowo amatorskim, ale mającym tę cechę, że genialnie naświetla. Jeśli w zasadzie moja technika fotografowania ogranicza się do siedzenia w krzakach i czekaniu na zwierza to 5D jest wystarczający, wyrabia się z ostrzeniem na one shot. W trybie ciągłym pewnie będzie problem taki sam jak w 40D. Jest do kitu. Chciałem sobie polepszyć i zorganizowałem 1DIII i było git aż do momentu kiedy nie kręciłem długimi seriami, nie dał rady w mieście - na jadących samochodach.
    Na krukach też próbowałem i z zasadzie lipa. Ktoś wspomniał, że można klamota wysłać do wymiany komory lustra, bezpłatnie. Gdybym mieszkał w stolicy to pewnie następnego dnia udałbym się na ulicę Żytnia z płaczem. Niestety nie mam na te kombinacje ochoty.

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

dokładnie, tak jak mówi posejdon, mark III jest do sportu, pstrykam nim sport od 3 lat i jest zarąbisty ale do Twoich celów polecam 1Ds mark II
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... tak jak pisałem wcześniej padło na 5DmkII. Sportu nie robię, na ryjące dziki mi wystarczy. Kupiłem dzisiaj i no problem. Autofocus trafia jak przystało. Pewnie, że nie pruje z szybkością 10 kl/sek, robi mniej, ale dla mnie wystarczająco szybko i dokładnie. Ta Djedynka, która miałem nie radziła sobie też z ostrzeniem na jasnych przedmiotach. Na przykładzie stada łabędzi mogę powiedzieć, że na dorosłych- białych nie trafiała, na młodych- szarych było ostro. Można było kombinować coś w serwisie, ale po co sobie zawracać głowę, kiedy można mieć ładny obrazek, taki jak z 5DmkII.

Domyślnie

Miałem oba zostałem przy 5DMkII. tak poprostu
    5DMII, 16-35 II, 70-200 4 IS,
    www.qsqs.digart.pl

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Skoro temat wypłynął... już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie podmiana 7d na 1d3. Nie to że 7d jest złą puszką - szybki AF, szybka seria, rozdzielczość itd... Ale jakość plików mnie nie zadowala - mam na myśli szumy powyżej ISO 800 i rozpiętość tonalną. Fotografuję zamiennie 5d2 i tu jest wybornie - czasem na pliki z siódemki nie mogę patrzeć, a niestety nie w każdej sytuacji wolne 5d2 sobie radzi. Dlatego zanim bez moralnego kaca będę mógł sobie pozwolić na 1d4 myślę popracować trochę na 1d3. Pliki widziałem, miałem okazję przetestować, ale nie bezpośrednio z 7d. Dlatego pytam: czy ktoś miał okazję porównać oba aparaty w pracy, ewentualnie wymieniać w którąś stronę - z jakiego powodu? Czy 10megowa matryca może być barierą w druku do wielkiego formatu w kontrze z 18mpx siódemki? Chętnie wysłucham Waszych refleksji.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów