Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: 5D MKII czy 1D MKIII

Mieszany widok

Domyślnie 5D MKII czy 1D MKIII

witam, pytanie dla mnie ważne ponieważ jest to rzekłbym bardzo duża inwestycja jak dla mnie, czytam o każdej z tych puszek ale nie znalazłem zestawienia jak w tym temacie który teraz tworzę. Proszę o jakieś opinie osób które obcowały z oboma modelami. Oczywiście rozchodzi się o zakup albo nowej 5D MKII lub używanej 1D MKIII. Co robię: fotorelacje z event'ów muzycznych, sport (to sporadycznie), zdarzają się też śluby (na tym chciałbym też się troszkę skupić)

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Obcowałem z 1DIII i obcuje nadal ale z 1Ds III i 5DMKII , puszka jest znakomita ..jak znam zycie to zaraz sie ktos odezwie ze AF 5 i takie tam dyrdymały..AF jest pewny, ostre zdjecia ,plastyka zdjec wysokie ISO rewelka tam juz otwarcie powiem 1Ds III zostaje w tyle , uzywam głownie w trudnych warunkach -fotografia przyrodnicza
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Też stoję przed takim samym wyborem. Nie wiem czemu, ale skłaniam się ku 1D MK III, ponieważ nie potrzebuje pełnej klatki. Poza tą pełną klatką, 1D MK III Mocno odstaje od 5D MK II?? (w tył/w przód - niepotrzebne skreślić)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fumar Zobacz posta
    Też stoję przed takim samym wyborem. Nie wiem czemu, ale skłaniam się ku 1D MK III, ponieważ nie potrzebuje pełnej klatki. Poza tą pełną klatką, 1D MK III Mocno odstaje od 5D MK II?? (w tył/w przód - niepotrzebne skreślić)
    Nie bardzo odstaje ,,poza tą pełną klatką''. To przecież taki drobiazg

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wiem, że FF to nie "drobiazg" jak to nazwałeś. Chodzi mi o AF na przykład, albo jak bardzo różni się jakość obrazka.

Zablokowany

Domyślnie

AF dzieli przepaść, a jakość obrazka moim zdaniem również na korzyść piątki. Ja mam wprawdzie ,,starą'' piątkę, ale widzę jak bije na łeb jakością obrazka nawet pełnoklatkowego deesa. Za to w kwestia AF-a nie ma startu.

Domyślnie

Tak się składa że mam obydwa.
    Jedynka to aparat profesjonalny piątka to świetna matryca w kompaktowym i niedoskonałym body.
    Jedynka to przede wszystkim AF który jest zdecydowanie lepszy niż w piątce (co nie oznacza że tym z piątki nie da się robić zdjęć), ale dla mnie jeszcze ważniejszy jest shutter lag. Po pracy z jedynką piątka wydaje się strasznym mułem. Odkąd mam jedynkę wiele razy naciskając spust w piątce myślałem „co jest ...” zanim usłyszałem dźwięk migawki. Wiem, że wydaje się to bzdurą ale przekonasz się sam po jakimś czasie użytkowania jedynki. Brak opóźnienia bezcenny w reporterce.
    Z drugiej strony crop 1.3 to zawsze crop. Po pracy na pełnej klatce drażni ekwiwalent ogniskowej 31,2 zamiast 24mm czy 19,5 zamiast 15 mm, nieco mniej drażni 260mm zamiast 200mm i 110,5 zamiast 85 mm stąd w moim przypadku te dwa ostatnie obiektywy goszczą na tym body najczęściej. Fps – do 10 klatek na sekundę bezcenne. Z pozoru zbędny ficzer w fotografii ślubnej w praktyce jest zupełnie inaczej. Wyjście z kościoła (ryż/płatki kwiatów), lecące kieliszki, dynamiczne tańce, oczepiny (rzut welonem/krawatem). Dziesięć klatek na sekundę i naprawdę jest z czego wybrać to jedno zdjęcie. Dodatkowo serię wykorzystuję wszędzie tam gdzie ktoś mówi (mimika twarzy) oraz w istotnych dla mnie portretach/zdjęciach (w reporterce). W trzech zdjęciach możesz mieć powieki zamknięte, przymknięte i oczy otwarte. Uszczelnienia (z niektórymi Lkami i lampami EX II) – wiadomo, w przypadku deszczu nie zawijasz aparatu w reklamówkę i nie chowasz się po kątach tylko robisz bezstresowo zdjęcia. Jest to także argument który przytaczam w rozmowie z potencjalnym klientem. Bateria – jedna bateria wystarcza mi na obsługę całej imprezy robiąc zdjęcia seriami i korzystając z 70-200 z Isem. Podwójne gniazdo kart pamięci (SD max 4GB) niby drobiazg ale 20 GB zapakowane do aparatu starcza na długo nawet robiąc w RAW-ach. Analizując obrazek koło obrazka, szumy 1600 ISO są na porównywalnym poziomie, wyżej to już 5D II widocznie bije jedynkę. Rozpiętość tonalna jest na korzyść 5D II ale ujawnia się to dopiero przy forsownym wywoływaniu RAWów. Na korzyść 5D II przemawia także wielkość matrycy (pewne delikatne nieostrości można ukryć zmniejszając obrazek). 5D II ma fantastycznej jakości LCD. Na LCD z jedynki nie mogę patrzeć, w zasadzie zerkam tylko na histogram. Jak pisałem na początku jedynka to profesjonalny aparat o czym dowiadujesz się z czasem użytkowania, szczególnie mając jako drugą puszkę FF kompakt. W jedynce nie przełączysz przez przypadek trybu AV na TV, nie musisz kopać w menu, żeby ustawić temperaturę w Kelwinach, zupełnie inaczej aparat współpracuję z systemową lampą w trybie AV itp. Co do wyboru wszystko zależy od tego czy więcej będzie sportu czy ślubów i koncertów przy świetle zastanym. Zresztą do ślubów to i tak trzeba mieć drugą puszkę i wszystko zależy od tego jaką tą drugą puszkę masz/planujesz mieć.
    Smiena 8M

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bardzo ciekawe. Dzięki.
    Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Podwójne gniazdo kart pamięci (SD max 4GB)
    Do Mk III w SD wchodzi 16GB (SDHC).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Do Mk III w SD wchodzi 16GB (SDHC).
    Hmm.. Nie wiem skąd mi się wzięło to 4GB, ale gdzieś mi utkwiło w głowie. Może mam stary firmware.
    Smiena 8M

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A jeśli planuje zakupić do ślubów? To 1D MK III jak najbardziej za, czy jak najbardziej przeciw?

Na korzyść jedynki może przemawia jeszcze grip? Co o tym sądzicie?

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów