W UK wystawiam czasem sprzet na Gumtree (zalety: brak oplat, sprzedaz lokalnie etc.) na kazde ogloszenie o wartosci przedmiotu powyzej £150 mam srednio 5-10 historyjek o prezencie dla kogos i goownianie podrobione pseudo-potwierdzenia przelewow PayPal. Szlak mnie trafia jak brne przez te historyjki i marnuje czas pomimo, ze w opisie kazdego przedmiot mam napisane zeby sie niewysilali z tymi niby-potwierdzeniami.
Drugi popularny motyw jaki stosuja na Gumtree to ''walek z Western Union'
Historyjka o tym ze sprzedaja sprzet (zazwyczaj ok 50-60% ceny) ale maja zle doswiadczenia bo juz ktos z kim sie umawiali ich wystawil i marnowali czas, dojezdzali z daleka itd.... warunkiem spotkania jest wiec udowodnienie ze jestesmy zaintersowani i mamy srodki. I tu wkracza Wester Union - wplac pieniadze na Swoje nzwisko na rachunek Western Union, w kwocie rownej wartosci sprzetu, przeslij mi skan dowodu wplaty, przyjedz, obejrzysz sprzet - jak sie spodoba to pojdziemy do Western Union i wyplacimy, wszyscy happy, bezpiecznie - bez gotowki - przeciez sie nie znamy, ja bede wiedzial ze jestes powaznym kupujacym, masz kase itd.
Problem w tym ze pieniadze (wiekszosc osob o tym nie wiem) mozemy sobie wplacac na dowolne nazwisko z Angelina Jolie wlacznie a do wyplaty gdziekolwiek na swiecie z jakiegokolwiek oddzialu (glowanie sloneczna Nigeria) wystarcza numer dowodu wplaty i kwota ktora na nim widnieje.
Policja nawet nie probuje namierzac takich przekretow bo te kilkaset, tysiac £ to jeszcze nie jest duza kwota. Pieniadze prawdopodobnie zostaly podjete z oddzialu za granica i nie sa w stanie namierzyc kto je podjal ...