Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Dobór Obiektywu Pomoc

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Jeżeli nie stać Ciebie na dobre szkło reporterskie to pozostaje ciemniejsza wersja 70-200/4 IS lub przejscie na jaśniejsze stałki, w tym przypadku jednak żonglerka obiektywami jest bardzo uciążliwa.

... bez przesady... doradzanie stałki do reportażu to już chyba przesada
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zdecydowanie kolego musisz opowiedzieć się jakiego typu to ma być reporterka bo zaczyna tu być wesoło... opowiadamy trochę nie wiadomo o czym i doradzamy stałki albo szerokie kąty a chyba jednak nie tędy droga
    Ostatnio edytowane przez Bart3k ; 25-01-2011 o 11:56 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem.

ogolnie pracuje na zasadach :

agencja dzwoni do mnie jesli potrzebuje zdjec, badz dostała cynk.
    dotychczasowo zrobiłem 3 tematy ala paparazzi, byłem też wysłany na imprezy dla "celebrytów" ale wtedy użyłem krótkiego szkła z lampa.
    Ostatnio też dzwonią do mnie w sytuacjach typu wypadek, jakies zdarzenie.

Potrzebuje szkła przewaznie do robienia zdjec z daleka osobom, które przewaznie sa w ruchu, i ciezko ustrzelic dobre foty a dobre foty to kasa.

budzet to około 4 tysiece ale mysle na leasingiem badz kredytem

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poprosze cos w przedziale 2000 zl - 4000 zł, ale blagam podajcie jakies szkla tez z dolnego pułapu cenowego
    Ostatnio edytowane przez snd ; 25-01-2011 o 14:27 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    ... bez przesady... doradzanie stałki do reportażu to już chyba przesada
    Pewnie,że nie jest to wygodne ale nie niemożliwe , np. reportarze, photostreet. Dobry reporter da radę.

Coś już napisał

Domyślnie

jak masz 4 tyś to kup sobie używany 70-200 2,8 a za pozostały 1 tyś jakiegoś tamrona albo sigme 18-50

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

snd:
    ja bym na Twoim miejscu kupił coś w stylu... wyższa półka: Canon EF 70-200 mm f/4L IS i cena w górnej granicy
    a pakiet oszczędnościowy... za to myślę że do reporterki lepszy ze względów praktycznych Tamron AF 18-270 mm f/3,5-6,3 DiII VC chociaż na długim końcu ciemny... ale zakres ciekawy i cena w dolnej granicy
    Sigma AF 70-200 mm f/2,8 II APO jaśniej niż u canona ale bez IS... no i cena w środku zakresu
    zawsze można też Canon EF 28 - 300 mm f/3,5 - 5,6 L IS no ale to juz ponad 10k

koraf: wyobrażasz sobie ile ujęć uciekłoby reporterowi np na miejscu wypadku czy np na uroczystości powitalnej na lotnisku jakby musiał stałkami żonglować?? ja rozumiem stałkę na koncercie na imprezie w kongresowej... ale nie w typowej reporterce... no chyba że nie zależy ci na kasie... a jak napisał autor wątku zdjęcia to kasa. Zaryzykuje stwierdzenie... mniej ważny artyzm zdjęcia niż konkretne dobre ujęcie
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Zgodze się z poprzednikiem w fotografi reportażowej mam kilka sekund na zrobienie fajnego zdjecia wiec staloogniskowe odpadaja. najwazniejsze jest dobre ujecie.
    co myslicie o jakies sigmie 70-200 f 3,5/5.6 z OS

Szukajac rozwiązania natknalem sie na strony z chin
    ceny sa bardzo przystepne bo za 4000 zl kupie obiektyw o cenie 8-10 tys w polsce
    jak myslicie jaka moze byc wytrzymalosc tych obiektywów, moze warto jest sprowadzic

jakie niebezpieczenstwa niesie za soba kupno uzywanego obiektywu

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Takie samo jak kupno używanego samochodu czy aparatu...
    A te obiektywy w Chinach to jakich producentów?
    Sigma może być za ciemna. Canon 70-200/2.8 IS to najlepsze rozwiązanie, ale nie najtańsze. Sam musisz się zastanowić czy nie lepiej zainwestować trochę w lepsze szkło niż kupić tańsze (ciemniejsze), a potem drapać się po głowie jak Ci moment ucieknie, że światła mało i AF za wolny kupiłem... Ja długo czyniłem eksperymenta na swojej szklarni... Oj długo!!! Stanęło na tym, że od 16 do 400 mm wszystkie są L i na pewno tego nie zmienię - tylko UWA mam Tokiny (mało podpinany).

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Wiem że kasa to poważny problem, ale jeżeli ta współpraca na dłużej i w miarę pewna to lepiej kupić raz a dobrze, wspomagając sie nawet kredytem, i mieć święty spokój.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Domyślnie

znalazlem strone z chin oferujaca canony sigmy nikorry itd
    tylko oryginalnosc watpliwa ale Canon 70-200/2.8 IS za 1400$ to chyba nie duzo

pracuje od miesiaca sprzedalem 3 tematy po calkiem fajnej stawce, tylko zastanawiam sie co bedzie jak przez nastepny miesiac zadny temat nie wpadnie, wszystko fajnie ale jak potem nie bede mial tyle szczescia zeby agencja sprzedala temat to bedzie lipa.

po waszych postach powaznie zastanawiam sie czy nie przyinwestowac w dobre jasne szklo canona zaplacic 6tys. W sumie to jest narzedzie pracy. \
    dzieki za pomoc wszystkim

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rypin/Flekkefjord

Domyślnie

snd też bym był za opcją Canon-a 70-200 2.8 choć możesz zwrócić uwagę na Canon-a EF-S 55-250 F4-5.6 IS. Fajny, nie drogi i o większym zakresie ogniskowych obiektyw choć oczywiście L-ką nie jest.
    Body: Canon 50D, Canon 6D
    Szklarnia: Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM + Canon 100-400/4.5-5.6 L IS USM + Tamron 17-50 mm f/2.8 + Canon 55-250mm IS + Canon 50 mm f/1.8 II + Canon EF 100 mm f/2,8 Macro + Tokina fisheye 10-17 f3.5-4.5 DX

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów