Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 169

Wątek: Softbox reporterski, czy zwykły z BK-3?

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Sorry za nie trzymanie obiecanych terminów, ale sesja i praca zwaliły się na mnie jak armia turecka. Sampelki dla zainteresowanych oczywiście będą, ale nie wiem kiedy znajdę czas, żeby zrobić co trzeba.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dotarł BK-3 więc mogłem nareszcie wypróbować połączenie 580EX i składanego w parasolkę softboxa 60x90cm. Niestety pomieszczenie malutkie bo 15m2 (3,2x4,7x2,5) sufit biały, ściany jasne. Lampa odpalona na 1/2 mocy powoduje że cały pokój świeci, po skręceniu do 1/8 jako taka kontrola nad światłem jest ale odległość od obiektu około 1m co przy ISO200 i f8 daje poprawną ekspozycję. Zobaczymy jak będzie w większym pomieszczeniu. W innym wątku było pytanie o studio w 16m2 i padały propozycje lamp 300Ws, z mojej (krótkiej) obserwacji wynika, że w tak małym pomieszczeniu czy softbox czy parasolka świecą bardzo podobnie bo i tak światło odbija się od ścian. No ale to już trochę nie w temacie tego wątku.

Domyślnie

Który z softboxów 60x90 z mocowaniem bowens'a możecie polecić? znalazłem takie:
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    http://www.funsports.pl/p,pl,329,sof...x+60x90cm.html
    ale nie mogę podjąć decyzji, bo nie mam gdzie pomacać
    Może polecicie mi jakiś inny? Ma być TANI i DOBRY, żeby mi się nie rozleciał po miesiącu, będę go często składał i rozkładał.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro będziesz często składał i rozkładał to może jednak TEN ? Właśnie ten wybrałem składanie, rozkładanie, przenoszenie i przechowywanie to bajka. Co do jakości i trwałości to się nie wypowiem bo z jednej strony nie mam porównania a z drugiej mam go za krótko.

Domyślnie

myślałem o nim, ale jest drogi

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    W innym wątku było pytanie o studio w 16m2 i padały propozycje lamp 300Ws, z mojej (krótkiej) obserwacji wynika, że w tak małym pomieszczeniu czy softbox czy parasolka świecą bardzo podobnie bo i tak światło odbija się od ścian. No ale to już trochę nie w temacie tego wątku.
    i tutaj się właśnie mylisz...
    troszkę posiedziałem w tematyce strobingu na konkurencyjnym forum, ktoś tam właśnie zrobił porównanie "świecenia" parasolki i softboxów.
    pozwoliłem sobie zapożyczyć fotkę porównawczą:
    http://1.1.1.5/bmi/tokar.info/fotose...box/3_mini.jpg
    od lewej: parasolka transparentna 90cm, parasolka srebrna 90cm, softbox 60cm.
    różnica chyba jest znacząca.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ty posiedziałeś a ja sprawdziłem w praktyce, taka różnica.

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

Powiem wam że sam już od ponad roku kombinuje z tymi parasolkami.
    Pierw była jedna potem dwie teraz jeszcze filtry żelowe blenda itd itd...
    ale do cholery zaczyna mnie dobijać to że światło z parasolki jest po prostu wszędzie :/

Podobnie jak kolega naście postów temu pisał... musze kupić 85 1.8. Na to mam kase bez problemu.
    Często działam w plenerze i dobrze że wszedłem tu bo nie wiedziałem że 60x90 jest w stanie pociągnąc lampa typu 580EX. Już myślałem nad zakupem okty 120cm i lampy 600Ws quantuuma a za pol roku explorera.
    W tym momencie chyba troche poczekam z zakupem lampy, chociaż z racji zimowej pory częściej ostatnio robie w pomieszczeniach gdzie jest prąd, ciepło i kawa

A powiedzcie mi prosze... jak ma sie zastosowanie 60x90 do całej sylwetki? czy może do takiego celu już coś większego trzeba ?
    Musze rozbudować swoje oświetlenie i poważnie myśle o wiekszych zakupach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zestaw zamówiony Powinien przyjść do środy więc zdam relacje jak sprawuje się 60x90+ BK-3+ W806 i do tego metz 48.
    Mam małe obawy czy lampka podoła z tak dużym softboxem w plenerze ale zobaczymy.
    Co sądzicie o zrobieniu przed palnikiem odbłyśnika który rozprowadzałby równomiernie światło po ścianach softa? Próbował ktoś takiego " wspomagacza"?

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

lampka da radę, a dodatkowo możesz rozproszyć światło przez stofena. Ale okazać się może że w niektórych przypadkach zabraknie ci mocy.

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów