Sorry za nie trzymanie obiecanych terminów, ale sesja i praca zwaliły się na mnie jak armia turecka. Sampelki dla zainteresowanych oczywiście będą, ale nie wiem kiedy znajdę czas, żeby zrobić co trzeba.
Sorry za nie trzymanie obiecanych terminów, ale sesja i praca zwaliły się na mnie jak armia turecka. Sampelki dla zainteresowanych oczywiście będą, ale nie wiem kiedy znajdę czas, żeby zrobić co trzeba.
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Dotarł BK-3 więc mogłem nareszcie wypróbować połączenie 580EX i składanego w parasolkę softboxa 60x90cm. Niestety pomieszczenie malutkie bo 15m2 (3,2x4,7x2,5) sufit biały, ściany jasne. Lampa odpalona na 1/2 mocy powoduje że cały pokój świeci, po skręceniu do 1/8 jako taka kontrola nad światłem jest ale odległość od obiektu około 1m co przy ISO200 i f8 daje poprawną ekspozycję. Zobaczymy jak będzie w większym pomieszczeniu. W innym wątku było pytanie o studio w 16m2 i padały propozycje lamp 300Ws, z mojej (krótkiej) obserwacji wynika, że w tak małym pomieszczeniu czy softbox czy parasolka świecą bardzo podobnie bo i tak światło odbija się od ścian. No ale to już trochę nie w temacie tego wątku.
Który z softboxów 60x90 z mocowaniem bowens'a możecie polecić? znalazłem takie:
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
http://www.funsports.pl/p,pl,329,sof...x+60x90cm.html
ale nie mogę podjąć decyzji, bo nie mam gdzie pomacać
Może polecicie mi jakiś inny? Ma być TANI i DOBRY, żeby mi się nie rozleciał po miesiącu, będę go często składał i rozkładał.
Skoro będziesz często składał i rozkładał to może jednak TEN ? Właśnie ten wybrałem składanie, rozkładanie, przenoszenie i przechowywanie to bajka. Co do jakości i trwałości to się nie wypowiem bo z jednej strony nie mam porównania a z drugiej mam go za krótko.
i tutaj się właśnie mylisz...
troszkę posiedziałem w tematyce strobingu na konkurencyjnym forum, ktoś tam właśnie zrobił porównanie "świecenia" parasolki i softboxów.
pozwoliłem sobie zapożyczyć fotkę porównawczą:
http://1.1.1.5/bmi/tokar.info/fotose...box/3_mini.jpg
od lewej: parasolka transparentna 90cm, parasolka srebrna 90cm, softbox 60cm.
różnica chyba jest znacząca.
Ty posiedziałeś a ja sprawdziłem w praktyce, taka różnica.
Powiem wam że sam już od ponad roku kombinuje z tymi parasolkami.
Pierw była jedna potem dwie teraz jeszcze filtry żelowe blenda itd itd...
ale do cholery zaczyna mnie dobijać to że światło z parasolki jest po prostu wszędzie :/
Podobnie jak kolega naście postów temu pisał... musze kupić 85 1.8. Na to mam kase bez problemu.
Często działam w plenerze i dobrze że wszedłem tu bo nie wiedziałem że 60x90 jest w stanie pociągnąc lampa typu 580EX. Już myślałem nad zakupem okty 120cm i lampy 600Ws quantuuma a za pol roku explorera.
W tym momencie chyba troche poczekam z zakupem lampy, chociaż z racji zimowej pory częściej ostatnio robie w pomieszczeniach gdzie jest prąd, ciepło i kawa
A powiedzcie mi prosze... jak ma sie zastosowanie 60x90 do całej sylwetki? czy może do takiego celu już coś większego trzeba ?
Musze rozbudować swoje oświetlenie i poważnie myśle o wiekszych zakupach.
Zestaw zamówionyPowinien przyjść do środy więc zdam relacje jak sprawuje się 60x90+ BK-3+ W806 i do tego metz 48.
Mam małe obawy czy lampka podoła z tak dużym softboxem w plenerze ale zobaczymy.
Co sądzicie o zrobieniu przed palnikiem odbłyśnika który rozprowadzałby równomiernie światło po ścianach softa? Próbował ktoś takiego " wspomagacza"?
lampka da radę, a dodatkowo możesz rozproszyć światło przez stofena. Ale okazać się może że w niektórych przypadkach zabraknie ci mocy.