Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: kurs fotografii w Trójmiescie ??

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Pracowałem z absolwentami tych "dobrych szkół sopockich" i nigdy więcej.
    Jest to naciąganie młodych ludzi na niemały wydatek.

hmm...czyli krotko mówiąc nie ma żadnej dobrej szkoły fotografii w Trójmieście ??
    no wiec wynika z tego jedna rzecz-ze jest duża nisza na rynku w tym segmencie... co gorsze Trójmiasto jest wyjątkowe pod tym względem bo w innych większych miastach szkol foto jest na pęczki np:Wrocław,Kraków itd natomiast u nas na pomorzu....
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie A moze jednak juz sie cos zmienilo ?

A moze jednak juz sie cos zmienilo w tym temacie?

Interesuje mnie rowniez portret moze byc kurs ale tez zastanawiam sie nad szkola np zaoczna fotografii czy jest ktos w stanie cos polecic ? Wybor nieduzy niestety ale moze jestescie absolwentami takich szkol?
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

U nas to chyba słabo z tym tematem...

Kiedyś rozglądałem się za kursem PS pod kątem zdjęć i nic ciekawego nie znalazłem.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Ja też dopiszę swoje żale.

Chociaż jest Hejber i TSF.edu.pl jak ktoś chce się uczyć 2 lata w studium.

Z kursów polecane było www.fantomas.pl ale u nich ostatni warsztat fotografii studyjnej był w zeszłym roku.
    Inicjowała się też trójmiejska afa.net.pl prowadzący obiecał przysłać do końca zeszłego roku harmonogram kursów i na obiecance się skończyło.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    U nas to chyba słabo z tym tematem...

Kiedyś rozglądałem się za kursem PS pod kątem zdjęć i nic ciekawego nie znalazłem.
    W TSF są też 2-dniowe kursy weekendowe oraz 20 godzinne kursy PS na różnych poziomach
    397D

Miasto
    Łeba

Domyślnie

Ja właśnie jestem w połowie pierwszego roku u Pana Hejebra - Sopockie Szkoły Fotografii WFH. Jeszcze jakiś czas temu były to Warsztaty Fotografi (jak jest w nazwie), dziś natomiast to, do wyboru, roczna lub dwuletnia szkoła. Zajęcia odbywają się dwa dni - wykłady+seminaria i drugi dzień do wyboru - workshopy i zajecia studyjne i warsztatowe. Oprocz tego do dyspozycji są przez prawie caly tydzien indywidualne prace w jak dla mnie bardzo dobrze wyposażonym studio, a także w ciemni i pracowni komputerowej. Szkoła dysponuje także swoim sprzętem, ale tylko na terenie uczelni. Zaczyna tematem portretu, a co się z tym wiąże, pierwsze zaliczenie jest z portretu.
    Dla kogo ta szkoła...? Na pewno dla "poważnych fotografow z kilkuletnim doświadczeniem- NIE". Z prostej przyczyny. Jeśli ktoś wie, co to odległość hiperfokalna, co to strefa V i że kontrast 2 to kontrast zerowy, nie ma tam raczej czego szukać. Jednak dla osób które, tak jak ja, zaczynały interesowac sie fotografią od stosunkowo krótkiego czasu, potrzebowały tylko zdobyć pewnych "bardziej profesjonalnych" umiejętności, ta szkoła jest naprawdę SUPER. Pewnie dlatego, że wykłady rozpoczynały się od omówienia zupełnych podstaw. Ale to też jest przydatne mimo, że jakieś tam pojecie miałam, to dodatkowo poukładałam sobie w głowie nieco Jestem z tej szkoły bardzo zadowolona. Są zajęcia z PS, ciemni analogowej, studio, wyklady i zaliczenia obejmują portret, fot.dokumentalną, architektury, makro, akty, nocną i jeszcze jakieś, ktorych chyba nie pamiętam. Panuje w SSF niesamowicie przyjemna atmosfera. Nie ma tam wykładowcy, który by olał, albo nie probował pomóc w jakiejkolwiek sprawie. Szkoła roczna to po prostu powiedzmy taki sobie kurs. Natomiast szkoła dwuletnia kończy się obroną pracy dyplomowej i uzyskaniem tytułu "plastyk-fotografik". Polecam poczytać http://www.szkolafotografii.pl/ . Być może wyczytacie nieco więcej Gdybyście mieli jakieś pytania, służę pomocą jeśli chodzi o SSF WFH

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

siupeczek poszlo pw.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kiedyś zastanawiałem się nad podjęciem nauki właśnie w Sopocie. Cena semestru 2700 zł skutecznie mnie odstraszyła. Całe studia kosztują w takim razie ponad 10000 zł. Moim zdaniem jeśli ktoś zna już podstawy i nie potrzebuje dyplomu, to powinien zainwestować te pieniądze w sprzęt i książki/albumy. Tym bardziej, że patrząc na program (http://www.szkolafotografii.pl/143,program.html) nie uczą tam jakiejś wiedzy tajemnej.
    Podpisy kłamią

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów