Jest to mój pierwszy post na CB, w związku z czym chciałbym się przywitać ze wszystkimi bardzo gorąco.
Niestety jestem innowiercą na tym forum
(patrz stopka)
Zdecydowałem się na napisanie tego posta w związku z inicjatywą jaka wyszła na forum nikoniarze.pl. Chodzi o zorganizowanie i przeprowadzenie dwudniowych warsztatów fotografii studyjnej. Aby mogły się one odbyć musi się zebrać odpowiednia liczba chętnych, dokładniej 10 osób. Niestety zainteresowanie szczecińskich nikoniarzy jest wyjątkowo marne. Nie ukrywam, że chciałbym uczestniczyć w takim kursie. Lokalnej(szczecińskiej) oferty takich imprez nie ma wcale. Chcąc się dokształcić trzeba się liczyć z dojazdem do innego miasta w PL a jeśli będą on dwudniowe, również z noclegiem. Cena tych warsztatów jest wg. mojego rozeznania bardzo atrakcyjna. terminu jeszcze nie ma, najpierw trzeba wiedzieć czy jest szansa aby się zebrała minimalna grupa osób. Człowiek, który będzie je prowadził zrobił w tym miesiącu warsztaty w Poznaniu. Prowadzący ma nicka: Jacek_Z działający bardzo efektywnie w grupie Fotokujawy na forum nikonirze.pl. Pewnie Część z Was go zna.
Więcej o kursie w Poznaniu można przeczytać tu(niestety trzeba się logować, żeby widzieć posty w grupach):
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140779
Aktualny wątek o warsztatach w Szczecinie tu(też trzeba się logować):
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=130650
Inicjatywa pojawiła się kilka dni temu i jest to druga strona wątku.
Nie ma większego znaczenia jakiej marki aparat znajdzie się w studiu, dlatego zamieszczam tę informację tu, gdyby ktoś ze szczecińskich Canonierów był zainteresowany.
Tak wyglądała tematyka w stolicy Wielkopolski(na dole jest cena z Poznania, myślę, że w Szczecinie będzie taka sama):
Światło: różnice – ciągłe a błyskowe. Rodzaje ciągłego: słoneczne, żarówki, jarzeniówki itp. Błysk – lampa studyjna, lampa reporterska, żarówka błyskowa – różnice w możliwościach modyfikowania światła.
Balans bieli. WB PRE. Światło mieszane, światło błyskowe.
Światłomierz – światło padające, światło odbite. Pomiary. Proporcje światła błyskowego/zastanego.
Synchronizacja błysku. Migawka szczelinowa (i wspomnienie o centralnej oraz hybrydowej). Czas synchronzacji. Czas trwania błysku. Czułość ISO. Dlaczego tylko przysłona/moc? Synchronizacja za pomocą radia, IR, błysku innej lampy.
Modelowanie światła: okta, softboxy, reflektory, beauty, plaster miodu, wrota, parasolki przepuszczające/odbijające. Ekran biały, srebrny, złoty, czarne kotary.
Strumienica, tylna/przednia projekcja, ringflasch – omówienie „o co chodzi” – tego nie ma na wyposażeniu studia.
Lampa bliżej / dalej – co to daje pod względem charakteru światła?
Oświetlenie jedna lampą. Praktyczny pokaz co daje każda z nasadek na lampę (oraz ekrany). Kiedy światło jest „miękkie” a kiedy „twarde”.
Światło przednie, boczne, górne, dolne, kontra – jedna lampa.
Dwa źródła światła.
Trzy i więcej źródeł światła.
Pomiary flaschmeterem. Pomiar kontrastu. Histogramy.
Oświetlenie tła. Białe / inne / czarne.
Długie czasy – statyw i malowanie światłem ciągłym w połączeniu z błyskiem.
Jaka ogniskowa, jaka przysłona? GO.
Praca z modelką/modelem.
Co zrobić by wydobyć zalety, a co by ukryć wady? Jak ustawić modela lub jakie zastosować oświetlenie.
Portret - co zrobić gdy jest duży/długi nos, okrągła twarz, pociągła twarz, zmarszczki.
Cała postać – proporcje ciała – szerokość w biodrach/ramionach. Co zrobić by być szczuplejszą J . Jak zrobić by nogi były długie. Jak nie skracać rąk/nóg – czyli o skrótach perspektywicznych.
Zagadnienia dotyczące prawa autorskiego i prawa do wizerunku.
Cena za dwa dni to: 350 zł.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz Barnaś