Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: [Szczecin] Warsztaty fotografii studyjnej

Miasto
    Szczecin

Domyślnie [Szczecin] Warsztaty fotografii studyjnej

Jest to mój pierwszy post na CB, w związku z czym chciałbym się przywitać ze wszystkimi bardzo gorąco.

Niestety jestem innowiercą na tym forum
    (patrz stopka)

Zdecydowałem się na napisanie tego posta w związku z inicjatywą jaka wyszła na forum nikoniarze.pl. Chodzi o zorganizowanie i przeprowadzenie dwudniowych warsztatów fotografii studyjnej. Aby mogły się one odbyć musi się zebrać odpowiednia liczba chętnych, dokładniej 10 osób. Niestety zainteresowanie szczecińskich nikoniarzy jest wyjątkowo marne. Nie ukrywam, że chciałbym uczestniczyć w takim kursie. Lokalnej(szczecińskiej) oferty takich imprez nie ma wcale. Chcąc się dokształcić trzeba się liczyć z dojazdem do innego miasta w PL a jeśli będą on dwudniowe, również z noclegiem. Cena tych warsztatów jest wg. mojego rozeznania bardzo atrakcyjna. terminu jeszcze nie ma, najpierw trzeba wiedzieć czy jest szansa aby się zebrała minimalna grupa osób. Człowiek, który będzie je prowadził zrobił w tym miesiącu warsztaty w Poznaniu. Prowadzący ma nicka: Jacek_Z działający bardzo efektywnie w grupie Fotokujawy na forum nikonirze.pl. Pewnie Część z Was go zna.

Więcej o kursie w Poznaniu można przeczytać tu(niestety trzeba się logować, żeby widzieć posty w grupach):
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140779

Aktualny wątek o warsztatach w Szczecinie tu(też trzeba się logować):
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=130650
    Inicjatywa pojawiła się kilka dni temu i jest to druga strona wątku.

Nie ma większego znaczenia jakiej marki aparat znajdzie się w studiu, dlatego zamieszczam tę informację tu, gdyby ktoś ze szczecińskich Canonierów był zainteresowany.

Tak wyglądała tematyka w stolicy Wielkopolski(na dole jest cena z Poznania, myślę, że w Szczecinie będzie taka sama):

Światło: różnice – ciągłe a błyskowe. Rodzaje ciągłego: słoneczne, żarówki, jarzeniówki itp. Błysk – lampa studyjna, lampa reporterska, żarówka błyskowa – różnice w możliwościach modyfikowania światła.

Balans bieli. WB PRE. Światło mieszane, światło błyskowe.

Światłomierz – światło padające, światło odbite. Pomiary. Proporcje światła błyskowego/zastanego.

Synchronizacja błysku. Migawka szczelinowa (i wspomnienie o centralnej oraz hybrydowej). Czas synchronzacji. Czas trwania błysku. Czułość ISO. Dlaczego tylko przysłona/moc? Synchronizacja za pomocą radia, IR, błysku innej lampy.

Modelowanie światła: okta, softboxy, reflektory, beauty, plaster miodu, wrota, parasolki przepuszczające/odbijające. Ekran biały, srebrny, złoty, czarne kotary.
    Strumienica, tylna/przednia projekcja, ringflasch – omówienie „o co chodzi” – tego nie ma na wyposażeniu studia.

Lampa bliżej / dalej – co to daje pod względem charakteru światła?

Oświetlenie jedna lampą. Praktyczny pokaz co daje każda z nasadek na lampę (oraz ekrany). Kiedy światło jest „miękkie” a kiedy „twarde”.

Światło przednie, boczne, górne, dolne, kontra – jedna lampa.

Dwa źródła światła.

Trzy i więcej źródeł światła.

Pomiary flaschmeterem. Pomiar kontrastu. Histogramy.

Oświetlenie tła. Białe / inne / czarne.

Długie czasy – statyw i malowanie światłem ciągłym w połączeniu z błyskiem.

Jaka ogniskowa, jaka przysłona? GO.

Praca z modelką/modelem.
    Co zrobić by wydobyć zalety, a co by ukryć wady? Jak ustawić modela lub jakie zastosować oświetlenie.
    Portret - co zrobić gdy jest duży/długi nos, okrągła twarz, pociągła twarz, zmarszczki.
    Cała postać – proporcje ciała – szerokość w biodrach/ramionach. Co zrobić by być szczuplejszą J . Jak zrobić by nogi były długie. Jak nie skracać rąk/nóg – czyli o skrótach perspektywicznych.

Zagadnienia dotyczące prawa autorskiego i prawa do wizerunku.

Cena za dwa dni to: 350 zł.

Pozdrawiam serdecznie
    Mariusz Barnaś
    N D90, T 17-50 2.8, T 90 2.8, N 35 1.8, N 50 1.8, 2xMetz 48, Metz 15

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja od jakiegoś czasu samodzielnie zgłębiam tajniki pracy w studiu, ale w grupie zawsze raźniej, mimo ze pośród "nikoniarzy" :-). Jeśli zbierzecie grupę to ja chętnie mogę się do Was dołączyć. Zarejestrowałem się na Waszym forum i będę śledził wątek.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To Jacek chce coś u nas zorganizować... hmm. Dzięki za info, skontaktuje się z nim i może nawiążemy jakiś układ.
    C-F-K - forever

Miasto
    Szczecinek

Domyślnie

Byłbym zainteresowany takimi warsztatami. Czy możesz podać terminy dla Poznania i Szczecina (nie jestem zalogowany na forum Nikona)?

50d+kilka szkieł
    www.artdomagala.pl

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Chętnie

Domyślnie

Nikt nic nie mówił, że tu taki wątek
    Jakby co odpowiem na pytania.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nikt nic nie mówił, że tu taki wątek
    Jakby co odpowiem na pytania.
    Zdaje się, że na Gryfie, mario_b wspominał, tak myślę.
    C-F-K - forever

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_b Zobacz posta
    [...]Zdecydowałem się na napisanie tego posta w związku z inicjatywą jaka wyszła na forum nikoniarze.pl. Chodzi o zorganizowanie i przeprowadzenie dwudniowych warsztatów fotografii studyjnej. Aby mogły się one odbyć musi się zebrać odpowiednia liczba chętnych, dokładniej 10 osób.
    Niestety zainteresowanie szczecińskich nikoniarzy jest wyjątkowo marne. Nie ukrywam, że chciałbym uczestniczyć w takim kursie. Lokalnej(szczecińskiej) oferty takich imprez nie ma wcale. Chcąc się dokształcić trzeba się liczyć z dojazdem do innego miasta w PL a jeśli będą on dwudniowe, również z noclegiem. Cena tych warsztatów jest wg. mojego rozeznania bardzo atrakcyjna. terminu jeszcze nie ma, najpierw trzeba wiedzieć czy jest szansa aby się zebrała minimalna grupa osób. Człowiek, który będzie je prowadził zrobił w tym miesiącu warsztaty w Poznaniu. Prowadzący ma nicka: Jacek_Z działający bardzo efektywnie w grupie Fotokujawy na forum nikoniarze.pl. Pewnie Część z Was go zna.

Więcej o kursie w Poznaniu można przeczytać tu:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...140779&page=12
    [...]
    Tak wyglądała tematyka w stolicy Wielkopolski(na dole jest cena z Poznania, myślę, że w Szczecinie będzie taka sama):

Światło: różnice – ciągłe a błyskowe. Rodzaje ciągłego: słoneczne, żarówki, jarzeniówki itp. Błysk – lampa studyjna, lampa reporterska, żarówka błyskowa – różnice w możliwościach modyfikowania światła.

Balans bieli. WB PRE. Światło mieszane, światło błyskowe.

Światłomierz – światło padające, światło odbite. Pomiary. Proporcje światła błyskowego/zastanego.

Synchronizacja błysku. Migawka szczelinowa (i wspomnienie o centralnej oraz hybrydowej). Czas synchronzacji. Czas trwania błysku. Czułość ISO. Dlaczego tylko przysłona/moc? Synchronizacja za pomocą radia, IR, błysku innej lampy.

Modelowanie światła: okta, softboxy, reflektory, beauty, plaster miodu, wrota, parasolki przepuszczające/odbijające. Ekran biały, srebrny, złoty, czarne kotary.
    Strumienica, tylna/przednia projekcja, ringflasch – omówienie „o co chodzi” – tego nie ma na wyposażeniu studia.

Lampa bliżej / dalej – co to daje pod względem charakteru światła?

Oświetlenie jedna lampą. Praktyczny pokaz co daje każda z nasadek na lampę (oraz ekrany). Kiedy światło jest „miękkie” a kiedy „twarde”.

Światło przednie, boczne, górne, dolne, kontra – jedna lampa.

Dwa źródła światła.

Trzy i więcej źródeł światła.

Pomiary flaschmeterem. Pomiar kontrastu. Histogramy.

Oświetlenie tła. Białe / inne / czarne.

Długie czasy – statyw i malowanie światłem ciągłym w połączeniu z błyskiem.

Jaka ogniskowa, jaka przysłona? GO.

Praca z modelką/modelem.
    Co zrobić by wydobyć zalety, a co by ukryć wady? Jak ustawić modela lub jakie zastosować oświetlenie.
    Portret - co zrobić gdy jest duży/długi nos, okrągła twarz, pociągła twarz, zmarszczki.
    Cała postać – proporcje ciała – szerokość w biodrach/ramionach. Co zrobić by być szczuplejszą J . Jak zrobić by nogi były długie. Jak nie skracać rąk/nóg – czyli o skrótach perspektywicznych.

Zagadnienia dotyczące prawa autorskiego i prawa do wizerunku.

Cena za dwa dni to: 350 zł.

[...]
    W związku z powyższym, oraz po rozmowach z mario_b oraz Jackiem_Z odświeżam temat

Canon-Foto-Klub jest zainteresowany współorganizacją takiej imprezy.

Tematyka proponowanego kursu w przeciwieństwie do większości tego typu imprez nie koncentruje się obróbce i postprocessingu, a na podstawach studyjnego rzemiosła, na pracy ze światłem i modelem.
    To tematy, jak wiadomo, bardzo uniwersalne bez względu na sprzęt jakim dysponujemy.
    20-letnie doświadczenie studyjne Jacka da kursantom z pewnością solidną dawkę wiedzy w podstawach na jaką wielu zainteresowanych fotografią studyjną bardzo liczy.

Data i miejsce: 27-28 listopada 2010 (sobota-niedziela), Szczecin - w grę wchodzą 2 różne studia w zależności od liczby zainteresowanych uczestników kursu.
    Cena za dwa dni udziału: 350zł płatne do 17.11.2010 (dla zainteresowanych numer konta zostanie podany przez prowadzącego bezpośrednio na PM).
    Procedura wpłaty wyprzedzającej jest niestety konieczna, by na 10 dni przed ustalić wiążącą listę uczestników i podjąć konieczne działania organizacyjne.
    W przypadku zainteresowania mniej niż 8-śmiu osób, kurs może nie dojść do skutku, w związku z czym pieniądze zostaną zwrócone.
    Dla członków Canon-Foto-Klub z opłaconą składką klubową możliwy drobny surprise - szczególy na PM.

Lista zainteresowanych uczestników (proszę o dopisywanie się do listy):

1. mario_b
    2. Mellan
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lista zainteresowanych uczestników (proszę o dopisywanie się do listy):

1. mario_b
    2. Mellan
    3. MTBTREK

Miasto
    Szczecinek