Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Tak, tylko każdy filtr zabiera nam jakość tym bardziej te tanie:/
    To kup te drogie a następnie oblicz sobie przy jak wielkich wydrukach dopiero zauważysz jakikolwiek spadeczek jakości...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To kup te drogie a następnie oblicz sobie przy jak wielkich wydrukach dopiero zauważysz jakikolwiek spadeczek jakości...
    Generalnie się zgadzam, pod warunkiem, że mówimy o spadku ostrości. Tanie filtry to również słaba praca pod światło i spadek kontrastu, a to najbardziej boli i jest widoczne nawet na małych powiększeniach. Wcześniej kupowałem same najtańsze Marumi, do czasu, kiedy z 135L dostałem filtr Hoya Pro1. I nagle moje obiektywy (oczywiście tylko z gwintem 72mm) zaczęły jakoś lepiej pracować pod światło. I różnice, niestety, nie są niewielkie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Adamszum Zobacz posta
    Bez przesady, są to tak mikroskopijne ryski a do tego nie mają ŻADNEGO wpływu na jakość zdjęć, ostatnio czyściłem dość gruntownie obiektyw bo zawodniczki na podium postanowiły chojnie popryskać fotografów szampanem i robiłem to zwykłym płynem do mycia szyb, efekty zadowalające
    Zazwyczaj czyszczę chuchem i tiszertem, chyba że jest wyjątkowa masakra. Z tym, że ostatnio używam na każdym obiektywie filtrów UV, jakoś jest mniej stresu z czyszczeniem filtra, niż obiektywu. :razz:

Mikroryski na przedniej soczewce wpływu na zdjęcia nie mają, tylko duże i głębokie, ale to raczej wpływa (znowu ) na pracę pod światło, dokładniej flarowanie. Przykładem niech będzie moje 17-40L, które nabawiło się małej, chociaż głębokiej ryski mniej więcej w środku soczewy i samej rysy, spadku ostrości nie widać, nawet na f/11, ale już nie mogę powiedzieć, że ten obiektyw genialnie pracuje pod światło...
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 02-09-2011 o 09:37 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Zazwyczaj czyszczę chuchem i tiszertem, chyba że jest wyjątkowa masakra. Z tym, że ostatnio używam na każdym obiektywie filtrów UV, jakoś jest mniej stresu z czyszczeniem filtra, niż obiektywu. :razz:
    A ten chuch jest z zawartością alkoholu czy bez?

Uprawnienia umieszczania postów