Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Ratunku

dzisiaj odesłali mi aparat po regulacji + nowe szkło które im dałem 50mm - najpierw myślałem że się pomylili - nie mogę sobie z tym poradzić ma ktoś jakiś pomysł bo nawet sciereczki + płyn hamy tego nie rusza , dziękuję
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja czytalem ze obecne powloki sa twardsze jak szklo pod nimi...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W akcie desperacji moze warto potraktowac obiektyw odrobinka Ludwika. Na filtrach z powlakami MC sie sprawdza, na obiektywach nie wiem, ale zalecam daleko posunieta ostroznosc.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie

ja od zawsze używam do czyszczenia obiektywów waty. dawno, dawno temu wyczytałem w mądrej (na tamte czasy) książce, że tylko watą powinno czyścić się soczewki i przyznam, że nawet odciski palców ślicznie nią się usuwa. zawsze mam zwitek waty w torbie fotograficznej, w razie potrzeby odrywam kawałeczek, czyszczę obiektyw i wyrzucam. czyszcząc nie trę zbyt mocno, delikatnie z czuciem. zanieczyszczeń nie trzeba przecież usunąć za jednym pociągnięciem. osobiście nigdy nie używam płynów.
    pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no to odświeżyłem lekko temat :-)
    Ostatnio edytowane przez marcinradom ; 14-03-2010 o 14:54 Powód: Automerged Doublepost
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja przecieram specjalną szmatką do optyki. Nie wiem, co to za firma, ale w sklepie okulistycznym poprosiłem o coś do przecierania optyki i sprzedawca polecił mi małą szmateczkę, która kosztowała chyba 30zł. Świetnie się sprawdza.

Domyślnie

Szczerze... Ja od lat podbieram waciki od dziewczyny i używam odrobiny czystej wódki. Nasączonym wacikiem przecieram obiektyw, a potem poleruję delikatnie ręcznikiem papierowym. Metoda idealna jak dla mnie. Wszystko da się w ten sposób wyczyścić - od tłustych śladów po palcach, po pyłki i inne zabrudzenia.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie, nie ma lepszego zestawu jak tiszert, albo szmatka do czyszczenia okularów. Wpakowałem jedną do plecaka foto, złazi wszystko elegancko. Wystarczy raz chuchnąć, przetrzeć i po sprawie. Tylko zawsze mam opory przed czyszczeniem w ten sposób tylnych soczewek
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A ja nawiozłem takich http://www.photodon.com/zeiss.htm nawilżanych chusteczek Zeissa - jak Zeiss to muszą być dobre ;-) Ale na serio - nie są złe...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Odkopaliście temat sprzed 5 lat .
    Ja kiedyś przechodziłem przez różne wynalazki i na dzień dzisiejszy zostałem ze szmatka do czyszczenia okularów, tak jak jeden z przedmówców. Chuchnąć, dmuchnąć, przetrzeć szmatką i jak "nówka".
    Skuteczność czyszczenia zwiększa się po jakiejś imprezce. Dodatkowy alkohol w wydychanym powietrzu, skutecznie usuwa tłuszcze z soczewek .
    fotografia
    akwarystyka

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jak już odkopali to podzielę się moją historią ;-)

Babcia kiedyś dostała komplet ściereczek z mikrofibry, każda z jakimś przeznaczeniem. Zawinęłam tę do luster i daje radę lepiej od wszystkich zestawów czyszczących, bibułek i typowych ściereczek do optyki. Ona jest jakoś tak inaczej tkana, jakby bardziej śliska a przy tym "lepka".

Na allegro można poszukać "magiczne ściereczki", ok 7zł za komplet, resztę można dać żonie/mamie, do użytku domowego też są super :> Pojedyncza do luster wychodzi drożej.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów