Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 151

Wątek: Profesjonalny sprzęt w rekach fotoamatorów

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    A Cię proszę bardzo. U faceta w galerii przewijają się zdjęcia z canonów 350d, 500d, 20d, 40d, 7d, 1dsmk3 i nikonów d70, d200 i być może z czegoś jeszcze. W jednym miejscu pisze, że nie widzi sensu używania tych najdroższych, w drugim że pstryka 1dsmk3, co potwierdza się w jego galerii...Dla mnie to lekko rzecz ujmując hipokryzja. Canon ma coś droższe niż ds?
    W fotografii podróżniczej Juza zaczynał od 20D, potem w miarę wzrostu funduszów dorobił się 1DsIII, aż w końcu doszedł do wniosku, że 7D jest wystarczający do profesjonalnych zastosowań. Pisze o tym co najmniej w 2 miejscach na swoim forum:

Taki wpis z lipca 2010 w statystykach galerii:
    "In these years the 1DsIII has become my most used camera, even though from 2010 I have begun to use a lot the 7D."

Oraz taki w artyluke podsumowującym 2010 rok:
    "...nowadays even an entry-level camera as the Canon 550D has great image quality, and a semi-pro camera (Nikon D300s, Canon 7D) is enough for the majority of photographers. Personally, I would no longer buy high-end cameras... of course, pro cameras as the Nikon D3s, Nikon D3X, Canon 1D4 are great, but do you really need them? I work as professional photographer and nowadays I use the 7D ($1600) as my main camera body."

To że wcześniej przez długi czas używał 1DsIII daje mu pełne prawo wypowiadać się w temacie. Gdzie tu hipokryzja???
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    W fotografii podróżniczej Juza zaczynał od 20D, potem w miarę wzrostu funduszów dorobił się 1DsIII, aż w końcu doszedł do wniosku, że 7D jest wystarczający do profesjonalnych zastosowań. Pisze o tym co najmniej w 2 miejscach na swoim forum:

Taki wpis z lipca 2010 w statystykach galerii:
    "In these years the 1DsIII has become my most used camera, even though from 2010 I have begun to use a lot the 7D."

Oraz taki w artyluke podsumowującym 2010 rok:
    "...nowadays even an entry-level camera as the Canon 550D has great image quality, and a semi-pro camera (Nikon D300s, Canon 7D) is enough for the majority of photographers. Personally, I would no longer buy high-end cameras... of course, pro cameras as the Nikon D3s, Nikon D3X, Canon 1D4 are great, but do you really need them? I work as professional photographer and nowadays I use the 7D ($1600) as my main camera body."

To że wcześniej przez długi czas używał 1DsIII daje mu pełne prawo wypowiadać się w temacie. Gdzie tu hipokryzja???
    "Currently I shoot with Canon 1DsIII, Canon 500D, Sigma 12-24 f/4.5-5.6, Canon 24-105 f/4 IS, Canon 180 f/3.5 Macro, Canon 300 f/2.8 IS and Canon 600 f/4 IS, plus Canon 1.4x and 2.0x extenders and Transcend 32 GB CF and SDHC cards. I have a Manfrotto 055 XWNB tripod with Manfrotto 410 gear head, Manfrotto 486 RC2 ball head and PhotoSeiki gimbal head."
    No i masz racje 7d jest tani jak barszcz...
    A jeszcze 15 stycznia informuje, że dodaje trzy nowe zdjęcia do galerii (dwa z 7d i jedno z ds). A hipokryzja polega na tym, że namówię Cię na micrę, bo to jest dobre auto i lepszego Ci nie trzeba, a sam se kupie bmw...bo to lepszego Ci nie trzeba. Co nie znaczy, że ja mam jeździć micrą.

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    ...A jeszcze 15 stycznia informuje, że dodaje trzy nowe zdjęcia do galerii (dwa z 7d i jedno z ds)
    Czyli głównie robi zdjęcia 7D... więc o co Ci chodzi ?

Naprawdę nie rozumiem, czemu się tak na Juzę napinasz... zazrościsz mu, ze może sobie robić zdjęcia czymkolwiek chce i ma stronkę na której może umieszczać swoje poglądy? Osobiście uważam, że jest bardziej obiektywny niż niejeden portal opiniotwórczy. A jego testy powórnawcze obiektywów dla mnie są najbardziej wiarygodne.

I ja już na tym kończę dyskusję, bo odbiegamy od głównego tematu.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dla mnie tacy ludzie jak Juza są właśnie wiarygodni w swoich opiniach dlatego, że "przemielili" mnóstwo sprzętu. I to nie na zasadzie że stali obok wystawy ze sprzętem ale użytkują go przez jakiś czas.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

OMG nie sposob czytac tych bredni
    naprawde chcialbym jako kompletny amator sttanac w szranki z jakims pro ...
    ja 5dII + 24-105 (dla przypomnienia to kit) pro 1000d + 18-55 (kit bez IS)
    nikt mi nie powie ze przegral bym to starcie kompozycja zdjecia kompozycja ale nic nir zastapi dobrego sprzetu ... krutsze czasty naswietlenia lepsza ostrosc ludzie jak cztam niektore wypowiedzi to naprawde pisza glupoty jak by nigdy aparatu w rekach nie mieli

Bardzo proszę o powstrzymanie się od takich ocen, a przynajmniej o złagodzenie formy.
    Proszę też o stosowanie się do regulaminu forum (w szczególności pkt.6.).
    Pozdrawiam
    K.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-01-2011 o 23:38

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

[QUOTE=Ciboq;920877]OMG nie sposob czytac tych bredni
    nikt mi nie powie ze przegral bym to starcie kompozycja zdjecia kompozycja ale nic nir zastapi dobrego sprzetu .../QUOTE]

w fotografii akurat nic nie zastapi myslenia i doswiadczenia. a tak po prawdzie, to w zastosowaniach kotletowych 1000D z kitem jest w zupelnosci wystarczajacy. nad prasowka nie bede sie nawet znecal, bo jakosc mediow, zwlaszcza internetowych, tak padla w ostatnich latach na pysk, ze i z komorki zdjecia sie drukuje i w zupelnosci obleca.

nie wiem jakie zastosowania miales na mysli, ale w dwoch najbardziej "profesjonalnych" (w sensie najwiekszej liczby zarabiajacych na chleb na klepaniu fot) absolutnie i bez dwoch zdan leb jest wazniejszy od urzadzenia do rejestrowania obrazu.
    www albo tez flickr

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciboq Zobacz posta
    OMG nie sposob czytac tych bredni
    nikt mi nie powie ze przegral bym to starcie kompozycja zdjecia kompozycja ale nic nir zastapi dobrego sprzetu ... krutsze czasty naswietlenia lepsza ostrosc ludzie jak cztam niektore wypowiedzi to naprawde pisza glupoty jak by nigdy aparatu w rekach nie mieli
    Ja bym tak nie bagatelizował tej "kompozycji". Bo ona jest tym ważniejszym składnikiem zdjęcia. A technika to tylko środek wyrazu. Myślisz, że malarze rywalizują ze sobą na zasadzie - kto ma lepsze farby ?

p.s.
    W świecie fotografików od wielu lat krąży anegdota dotycząca spotkania Ernesta Hemingwaya i Irvinga Penna. Pisarz nigdy nie był zadowolony ze swoich portretów. Jednak fotografia autorstwa Penna spodobała się Hemingwayowi. Spytał więc fotografia: „Zrobił Pan takie ładne zdjęcie. Jakiego aparatu Pan używa?”. Można przypuszczać, że takie postawienie kwestii rozeźliło Penna. Odparł więc krótko: „A Pan pisze takie ładne książki. Jakiej marki jest Pańska maszyna do pisania?”.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Co istoty wątku to muszę przyznać, że jeszcze nie spotkałem osobiście amatora ze sprzętem profesjonalisty ("jedynka", jasne eLki) ale jestem landszafciażem i mało kogo spotykam .
    Do landszaftu 5D + budżetowe zoomy L to jest dokładnie tyle ile potrzeba. Korzyść użytkowa z posiadania tych ze światłem 2.8 jest moim zdaniem pomijalna.
    Swoją drogą, zakładając że twój budżet na fotografię wzrósłby na tyle że nie musiałbyś się w żaden sposób ograniczać, chciało by Ci się targać w plecaku 24/1.4 L, 35/1.4 L, 50/1.2 L, 85/1.2 L 135/2 L i 300/2.8 L ? ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Wszyscy wiemy, że zrobienie dobrego zdjęcia, nie wymaga na ogół sprzętu za grubą kasę... ale na pewno zrobienie tegoż samego zdjęcia sprzętem z górnej półki nie będzie nam w żadnym stopniu przeszkadzać...

Nikt nie lubi być ograniczany - natomiast kwestia postrzegania tychże ograniczeń to już inna bajka. Dlatego popularne jest twierdzenie, że droższy obiektyw/aparat robi lepsze zdjęcia. Aparat sam z siebie nie zrobi zdjęcia, ale... czasem jest łatwiej jak nam trochę pomaga technika.

Coś już napisał

Domyślnie

ok moze i mnie ponioslo co do kompozycji ale stwierdzenia ze profesjonalista kompaktem zrobi lepsze zdjecie niz amator profesjonalnym sprzetem to po prosu smiech na sali

amator
    1. «osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności»
    2. «osoba lubiąca coś»
    3. «osoba wykonująca coś bez fachowego przygotowania»

e dobra lepiej nic nie pisze bo znowu dostanw worna

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów