Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 151

Wątek: Profesjonalny sprzęt w rekach fotoamatorów

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie Profesjonalny sprzęt w rekach fotoamatorów

wydzielone z: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12083

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Popatrz nawet CB, jaki sprzęt mają ludzi i jakie zdjęcia nim robią.
    W wielu przypadkach posiadanie danego sprzętu podyktowane jest chyba tylko i wyłącznie lansem, ponieważ przeglądając galerie tych osób ma się wrażenie że zdjęcia wykonywała osoba posługująca się kompaktem w trybie "full auto" ze znajomością "zasad kompozycji i kadrowania" na absolutnie podstawowym poziomie. Szczególnie w pamięci utkwiła mi jedna z osób z naszego forum - przeglądając jej galerie mam wrażenie że im lepszym sprzętem się posługuje (a wszystko z najwyższej półki) tym finalny efekt jest gorszy.
    EOS + Speedlite

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W wielu przypadkach posiadanie danego sprzętu podyktowane jest chyba tylko i wyłącznie lansem, ....
    Ja tylko chciałem zasygnalizować że czasy się zmieniły i totalny amator też może mieć "profesjonalny sprzęt". Stać go, za swoje kupuje, jego sprawa. To nie jest dla nikogo szkodliwe, czego nie można powiedzieć o kupowaniu 300-tu konnych samochodów przez facecików, którzy nie potrafią jeździć.

Dyskusje o poziomie zdjęć to w "Galeriach" a rozmowy o tym że nadmiar topowego sprzętu szkodzi fotografowi to w "Hydeparku".
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja tylko chciałem zasygnalizować że czasy się zmieniły i totalny amator też może mieć "profesjonalny sprzęt". Stać go, za swoje kupuje, jego sprawa. To nie jest dla nikogo szkodliwe, czego nie można powiedzieć o kupowaniu 300-tu konnych samochodów przez facecików, którzy nie potrafią jeździć.[...]
    Dokładnie. Ja sam znalazłbym sie pewnie w gronie tych, których kolega kilka postów wyżej krytykuje jako "lansiarzy" nie znających zasad kompozycji i kadrowania. Sam poluję na 5d i dlatego zaglądam do tego wątku. Powiem tylko, że na taki mnie stać. Gdybym wygrał w totolotku to następnego dnia kupuję najdroższą puszkę Canona i wszystkie dostępne obiektywy L i bawię się do upadłego. Nie zamierzam zostać zawodowcem. Robię zdjęcia dla swojej przyjemności i po to, aby uwiecznić coś, co już nigdy nie wróci.
    Mając taki sprzęt jak napisałem i tak bym sie nie "lansował". Większość moich znajomych powiedziałaby coś w stylu "po co ci taki wielki sprzęt, mój kompakt (komórka) też robi zdjęcia".

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    ...których kolega kilka postów wyżej krytykuje jako "lansiarzy" nie znających zasad kompozycji i kadrowania.
    Nikogo nie krytykuję. Stwierdzam jedynie na podstawie własnych obserwacji że jest na forum grupa osób która pomimo używania sprzętu z najwyższej półki (najdroższe modele korpusów oraz obiektywy wyłącznie spod znaku "L") tak na prawdę nie potrafi wykorzystać nawet części jego możliwości - przynajmniej takie odnoszę wrażenie patrząc na fotografie które prezentują. Takie jest moje zdanie z którym oczywiście nie musisz się wcale zgadzać.

Przepraszam za dłuższy OT jednakże chciałem ustosunkować się do zarzutów "krytyki".
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zazdrościsz? Stać ich to mają taki sprzęt a nie inny.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zazdrościsz?
    Nie chodzi o zazdrość. Naprawdę chętnie podjął bym dalszą dyskusję ale nie w tym wątku.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

kapitalizm panie, umiejetnosci nie wazne. i cale szczesci bo do dzis robilbym komorka...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Nie chodzi o zazdrość. Naprawdę chętnie podjął bym dalszą dyskusję ale nie w tym wątku.
    przepraszam za OT, ale chciałem dodać kilka słów w tym właśnie temacie. Naprawdę od wielu ludzi słyszę "ale ja jestem amator, ja takiego sprzętu nie wykorzystam" itp itd. Nigdy nie mogłem zrozumieć takiego podejścia...
    Od kiedy to posiadanie drogiego obiektywu musi być nierozłącznie związane z osobą profesjonalnie zajmującą się fotografią (kto to w ogóle taki do licha?) lub człowiekiem mającym w body program "artystyczne ujęcia"?
    Oczywiście wielu ludziom powtarzam, że dla przyładu nie warto pchać się w 24L skoro za znacznie mniejsze pieniądze mamy 28/1.8 a za zaoszczędzone pieniądze możemy uzupełnić szklarnię o parę innych szkieł. Tańsze szkło wiąże się z gorszą jakością optyczną, znacznie gorszą trwałością, jakością wykonania. Wiele szkieł nie ma też odpowiedników bo jak tu porównać zakres i jasność obu tych obiektywów. Podobnie z wieloma innymi szkłami - w optyce nie ma nic za darmo, wszystko ma swoją cenę. Zresztą jak w każdej innej dziedzinie życia, gdzie przykładami można by było sypać jak z rękawa.
    Kupujemy produkty z wyższej półki często nie dlatego, aby na codzień wykorzystywać maksimum ich możliwości ale po to, aby mieć świadomość i wewnętrzny spokój, iż w razie potrzeby możemy w każdej chwili po nie sięgnąć. Na codzień natomiast cieszyć się produktem perfekcyjnie wykonanym, szybkim, trwałym, często wybitnym optycznie. Czy to wszystko warte jest dołożenia określonej kwoty? Tę kwestię proponuję rozważyć zerkając do portfela znajdującego się nie w kieszeni adwersarza ale do tego, który mamy we własnych portkach...

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Na codzień natomiast cieszyć się produktem perfekcyjnie wykonanym, szybkim, trwałym, często wybitnym optycznie.
    Rewelacyjna argumentacja.
    EOS + Speedlite

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wydzieliłem, można kontynuować. Proszę jedynie o zachowanie spokoju i kultury, żeby wątek nie musiał wylądować w pralni.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów