Strona 9 z 64 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Dla mnie to twoje 28mm jest w praktyce 29mm
    Rozumiem, że mierzyłeś to osobiście wykonując serię zdjęć ze statywu (jaka stosowałeś procedurę przy takim pomiarze?). Bo chyba nie podpierasz się danymi ze sprcyfikacji obiektywu - te przecież nie moga być podstawą do wyciągania jakichkolwiek wnioosków!!! ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No dobra.Wiem, że producenci też nie zawsze są dokładni. Standardowy przykład - wałki z ISO ;-)
    Ostatnio edytowane przez psl ; 13-01-2011 o 12:36 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Rozumiem, że mierzyłeś to osobiście wykonując serię zdjęć ze statywu (jaka stosowałeś procedurę przy takim pomiarze?). Bo chyba nie podpierasz się danymi ze sprcyfikacji obiektywu - te przecież nie moga być podstawą do wyciągania jakichkolwiek wnioosków!!! ;-)
    Albo czegoś niedoczytałeś albo nie chcesz zrozumieć. Pisałem wyraźnie że dla mnie wynika to z różnicy między poziomym katem widzenia - obiektywu o tym samym ekwiwalencie między kadrem o proporcjach 3:4 a 3:2. Z ciekawości wyrysowałem to sobie w autocadzie - różnica wynosi 5% ERGO -> olkowy obiektyw o ekw. 28mm daje taki sam POZIOMY kat widzenia jak ekw. 29,4mm na APS-C (x1,5). Nie bez znaczenia jest fakt sporego przyrostu pionowego kąta widzenia w olku ale dla mnie osobiście najcześciej ważniejszy jest poziomy kąt widzenia. Specyfikacja obiektywu określa kąt widzenia po przekątnej kadru.
    600D | X-M1

Domyślnie

Rozumiem. A czy to oznacza, że olkowy (3:4) szeroki kąt (ekw. 28mm) PIONOWO jest szerszy niż 28mm przy proporcjach 3:2?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozumiem. A czy to oznacza, że olkowy (3:4) szeroki kąt (ekw. 28mm) PIONOWO jest szerszy niż 28mm przy proporcjach 3:2?
    Dokładnie. Sprawdziłem to jeszcze raz. Poziomo APS-C jest szersze o ~4%, pionowo u43 jest wyższe o ~8%
    600D | X-M1

Domyślnie

Tylko żebym dobrze zrozumiał. Te procenty dotyczą: różnicy w kącie widzenia (np. o 4% szerszy kąt widzenia POZIOMO), pola które obiektyw "rejestruje" (5% więkasza powierzchnia kadru) czy długości boku kadru (5% szerszy kadr)?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jest jeszcze jedna kwestia nex vs olek - zachowanie matrycy podczas filmowania i szczegółowość w cieniach. Na KKM kolega porównywał na nocnych filmach i nex okazał się lepszy, matryca w nexie matryca z lepszym DR i lepszy kodek dały znać o sobie.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tylko żebym dobrze zrozumiał. Te procenty dotyczą: różnicy w kącie widzenia (np. o 4% szerszy kąt widzenia POZIOMO), pola które obiektyw "rejestruje" (5% więkasza powierzchnia kadru) czy długości boku kadru (5% szerszy kadr)?
    Przyrostu ogólnego pola kadru nie podawałem - po zmierzeniu wynosi on +4% na korzyść m43 (przy takim samym kącie widzenia po przekątnej)

Ogółem różnice w bardziej kompletnej formie:
    -poziomy kąt widzenia: 3:2 daje 104% tego co 4:3
    -pionowy kąt widzenia: 4:3 daje 108% tego co 3:2
    -powierzchnia kadru: 4:3 daje 104% tego co 3:2

Na te zależności nie ma wpływu crop, porównujac kadry o różnych proporcjach opieramy się na identycznym kącie widzenia po przekątnej.
    Cytat Zamieszczone przez Tommygun Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna kwestia nex vs olek - zachowanie matrycy podczas filmowania i szczegółowość w cieniach. Na KKM kolega porównywał na nocnych filmach i nex okazał się lepszy, matryca w nexie matryca z lepszym DR i lepszy kodek dały znać o sobie.
    Z swojej praktyki mogę jedynie dodać że E-PL1 robi kiepskie filmy - mimo HD 720p ostrość jest słaba a AF-C się nie sprawdza (wrażenia z obiektywem Lumix 14-45OIS)
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 13-01-2011 o 13:32 Powód: Automerged Doublepost
    600D | X-M1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommygun Zobacz posta
    Może pójdź do sklepu i zmacaj obydwa. NEX jest dopiero na początku swojego rozwoju a olek był pierwszy. NEX po firmware 3 jest nawet użyteczny dzięki możliwości dodatkowych ustawień i zasadniczo NEX powinien ruszyć w tym roku ze szkiełkami i dodatkowymi body.
    Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą. System Nexa będzie opierał się na ciemnych kitach i wielkich zoomach, bo tego chce przeciętny użytkownik, który pokazuje zdjęcia na NK i FB, a ponieważ jest to 99,5% użytkowników Nexa to na nic lepszego liczyć nie można. Dałem się nabrać na papkę marketingową i zakup Nexa i gul mi skacze od kiedy pobawiłem się w weekend kolegi EPL1, a pogłębił się po dłuższym macaniu GF1. Wyraźnie widać że Panasonic i Olympus bardziej się zaangażował w budowę systemu, ma lepsze rozwiązania, widać że te firmy lepiej znają potrzeby użytkowników. Nie wspominam nawet o dostępnych obiektywach i zapowiedziach kolejnych super obiektywów o których w Nexie mogę tylko pomarzyć!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą.
    Nie sądzę. Sony ma potencjał i już osiągnęło sukces rynkowy NEXem. W ten sposób będą mogli rozwinąć skrzydła. Owszem, na razie system wygląda tak jak napisałeś, ale nie znamy ich planów i to się może bardzo szybko zmienić. Jestem o tym przekonany.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą. System Nexa będzie opierał się na ciemnych kitach i wielkich zoomach, bo tego chce przeciętny użytkownik, który pokazuje zdjęcia na NK i FB, a ponieważ jest to 99,5% użytkowników Nexa to na nic lepszego liczyć nie można. Dałem się nabrać na papkę marketingową i zakup Nexa i gul mi skacze od kiedy pobawiłem się w weekend kolegi EPL1, a pogłębił się po dłuższym macaniu GF1. Wyraźnie widać że Panasonic i Olympus bardziej się zaangażował w budowę systemu, ma lepsze rozwiązania, widać że te firmy lepiej znają potrzeby użytkowników. Nie wspominam nawet o dostępnych obiektywach i zapowiedziach kolejnych super obiektywów o których w Nexie mogę tylko pomarzyć!
    Panasonic i Olympus nie mają wyjścia i dla nich u4/3 to być albo nie być a sony jak to sony - zje ich kawałek tortu podobnie jak w przypadku rynku dslr. Nie mam co do tego wątpliwości, sama alfa a100, którą zaczęli sprzedawać w połowie 2006 r. sprzedała się w większej ilości niż cały system 4/3 w całym 2006 r. w wówczas olek miał chyba 5 czy 6 lustrzanek w ofercie i niezłe promocje. To świadczy o sile mark. W PL sprzedaż nexa i u4/3 to 75/25 i biorąc pod uwagę, że w tym roku ma być nowe, bardziej zaawansowane body i szkła, to olek znów będzie widział ogon soniaka. Ilością szkieł itp owszem, nie nadgonią szybko ale dla wielu sama matryca olka to wystarczający hamulec, żeby poczekać na następne nexy lub wejście w ten rynek canona lub nikona. W tym czasie sony i tak będzie robić swoje i zabierać rynek dla u4/3.
    Zapomniałem - obecne nexy to inna półka niż epl i rodzina, sony dopiero ma zamiar wejść do właściwej rywalizacji z olympusem i wówczas zrobi się ciekawie.
    Ostatnio edytowane przez Tommygun ; 14-01-2011 o 11:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 9 z 64 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów