Jeżeli 28mm vs 32mm (ekw.) na szerokim to dla Ciebie różnica kosmetyczna to masz inne niż ja podejście do słowa "kosmetyczny"..
Powiedz jeszcze skąd Ci się wzięło te 32mm, bo chyba o Canonie myślisz, a nie Samsungu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym porównywanie zoomów na podstawie samych ogniskowych jest bardzo zgrubne. Trzeba by porównać konkretne kadry z ostrzeniem na ten sam punkt.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 13-01-2011 o 12:10 Powód: Automerged Doublepost
tak to nie canon. 28 vs 30. To nadal jak na szeroki bardzo dużo. To już lepiej jakby obcieli ogniskową do 48. Tam różnicy by nie było praktycznie zauważalnej. Jak kit samsunga ma być uniwersalny to tylko ten stary. Poza tym czy ten krótki kit 20-50 jest stabilizowany?
Widzę, że nie chcesz dać sobie wytłumaczyć. Statyw, oba zestawy, ostrzenie na minimalną odległość, jakąś pośrednią i nieskończoność. Wtedy można mówić o jakimś porównaniu. Inaczej twierdzenie, że jeden ma 28, a drugi 30mm jest mało przekonywujące przy różnych systemach i obiektywach typu zoom (które często zmieniają ogniskową wraz z punktem ostrzenia).
Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.
Ostatnio edytowane przez psl ; 13-01-2011 o 12:23 Powód: Automerged Doublepost
Jakby komuś BARDZO zależało na takim porównaniu, to służę zestawem Samsunga (póki jeszcze mam 20-50) i swoim czasem. Mnie akurat nie zależy, bo uważam, że w tym przypadku nie ma o co kruszyć kopii.
Natomiast jak zawsze przypominam, że chętnie porównam Oly 75-300 lub Pana 100-300 ze stałką 300mm Canona. Z pewnych względów zależy mi na tym.