Strona 8 z 64 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    No i jeszcze wypada dokupić lampę błyskową, bo nx100 jej nie posiada wbudowanej. No i coś szerokiego z obiektywów do np. pomieszczeń i krajobrazu. Ten kit zaczynający się od 20mm wąziutki na maksa jak na uniwersalny obiektyw. Samsung gonił kita olkowego pod względem rozmiarów. Udało sie, ale niestety jest to okupione tym o czy pisałem - na szerokim zaledwie 20mm. Olkowy mały obiektyw z kit'a (14-42) ma szeroki kąt.
    Między olkowym 14mm a samsungowym 20mm różnica w poziomym kącie widzenia będzie kosmetyczna - olkowy ekwiwalent 28mm daje w poziomie kąt widzenia jak 29~30mm w proporcjach 3:2
    600D | X-M1

Domyślnie

Jeżeli 28mm vs 32mm (ekw.) na szerokim to dla Ciebie różnica kosmetyczna to masz inne niż ja podejście do słowa "kosmetyczny"..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Powiedz jeszcze skąd Ci się wzięło te 32mm, bo chyba o Canonie myślisz, a nie Samsungu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym porównywanie zoomów na podstawie samych ogniskowych jest bardzo zgrubne. Trzeba by porównać konkretne kadry z ostrzeniem na ten sam punkt.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 13-01-2011 o 12:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

tak to nie canon. 28 vs 30. To nadal jak na szeroki bardzo dużo. To już lepiej jakby obcieli ogniskową do 48. Tam różnicy by nie było praktycznie zauważalnej. Jak kit samsunga ma być uniwersalny to tylko ten stary. Poza tym czy ten krótki kit 20-50 jest stabilizowany?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tak to nie canon. 28 vs 30. To nadal jak na szeroki bardzo dużo. To już lepiej jakby obcieli ogniskową do 48. Tam różnicy by nie było praktycznie zauważalnej. Jak kit samsunga ma być uniwersalny to tylko ten stary. Poza tym czy ten krótki kit 20-50 jest stabilizowany?
    Tak, dla mnie różnica 29mm vs 30mm jest kosmetyczna - może dlatego że najważniejszy dla mnie jest poziomy kat widzenia a nie po przekątnej - stąd moje porównanie do 29mm a nie do 28mm. Podobnie kosmetyczna jest dla mnie różnica między 17 a 18mm na aps-c.
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzę, że nie chcesz dać sobie wytłumaczyć. Statyw, oba zestawy, ostrzenie na minimalną odległość, jakąś pośrednią i nieskończoność. Wtedy można mówić o jakimś porównaniu. Inaczej twierdzenie, że jeden ma 28, a drugi 30mm jest mało przekonywujące przy różnych systemach i obiektywach typu zoom (które często zmieniają ogniskową wraz z punktem ostrzenia).

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Widzę, że nie chcesz dać sobie wytłumaczyć. Statyw, oba zestawy, ostrzenie na minimalną odległość, jakąś pośrednią i nieskończoność. Wtedy można mówić o jakimś porównaniu. Inaczej twierdzenie, że jeden ma 28, a drugi 30mm jest mało przekonywujące przy różnych systemach i obiektywach typu zoom (które często zmieniają ogniskową wraz z punktem ostrzenia).
    Dokładnie, dodaktowo wartości nominalne są zaokrąglone matematycznie więc np. obiekywy o faktycznej ogniskowej 23,5mm i 24,4mm będą opisane jednakowo jako "24mm"
    600D | X-M1

Domyślnie

Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.
    Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 13-01-2011 o 12:23 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.
    No wreszcie to skumałeś
    Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.
    Dla mnie to twoje 28mm jest w praktyce 29mm
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 13-01-2011 o 12:24 Powód: Automerged Doublepost
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jakby komuś BARDZO zależało na takim porównaniu, to służę zestawem Samsunga (póki jeszcze mam 20-50) i swoim czasem. Mnie akurat nie zależy, bo uważam, że w tym przypadku nie ma o co kruszyć kopii.
    Natomiast jak zawsze przypominam, że chętnie porównam Oly 75-300 lub Pana 100-300 ze stałką 300mm Canona. Z pewnych względów zależy mi na tym.

Strona 8 z 64 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów