Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Jak fotografować psa na śniegu

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ale mnie się nie chce niczego wyciągać, to pstryki do domowego archiwum, dlatego jpg, a nie raw. Chciałem tylko nadmienić, że w takich śnieżnych warunkach raw jest bardziej plastyczny do obróbki. Ja rawów używam tylko przy ślubniakach i to nie zawsze.
    Ok, ok, tylko tym stwierdzeniem (byc moze zle odbieram Twoja wypowiedz):

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Fotografowanie na śniegu, który rozprasza światło samym jpg nie jest łatwe. Przekonałem się wczoraj na spacerze z rodziną.

Czyste jpg-i. Z rawa coś bym wyciągnął. Dzień był pochmurny, nawet bardzo.
    dajesz do zrozumienia ze jak jpg to juz NIC nie da sie zrobic, a RAW to lekarstwo na wszelkie zlo

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Odswieze temat bo poszukuje porady na jutro Dzisiejsze zdjecia sie nie udaly..

Jakie ustawienia powinny byc? wiem ze to wszystko zalezy od roznych czynnikow ale np F jakbym dala 5.6 to byloby lepiej? a moze inny czas?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

1. polar 2. raw, prześwietlaj o 1-2 ev 3. w obróbce wyciągaj cienie
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deer_1987 Zobacz posta
    Odswieze temat bo poszukuje porady na jutro Dzisiejsze zdjecia sie nie udaly..

OBRAZEK Z PSAMI NA ŚNIEGU

od roznych czynnikow ale np F jakbym dala 5.6 to byloby lepiej? a moze inny czas?
    Wg. mnie ekspozycję ustawiaj na psy niedoświetlając 2/3 , 1 EV a resztę spróbuj załatwić w programie graficznym. Na śnieg nie ma co zwracać uwagi, bo nie o niego tutaj chodzi, nie ma więc co na siłę unikać prześwietlenia niektórych partii obrazu.

A więcej to TUTAJ!
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Dziekuje Wam, zabieram sie za czytanie tego artykulu. Wiem ze to nie najlatwiejsze czarne z bialym Ale tak sobie mysle - madry Polak po szkodzie - ze jakbym wtedy zaryzykowala F np 5.6 to moze bym miala co ratowac

Np tutaj mniej juz razi ten przepalony snieg

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Wg. mnie ekspozycję ustawiaj na psy niedoświetlając 2/3 , 1 EV a resztę spróbuj załatwić w programie graficznym. Na śnieg nie ma co zwracać uwagi, bo nie o niego tutaj chodzi, nie ma więc co na siłę unikać prześwietlenia niektórych partii obrazu.
    Tyle że grozi to niestety tym, że spali śnieg definitywnie i uzyska to samo co do tej pory - psa w psim raju Nie mówiąc o tym, że trafić spotem w ruszającego się czworonoga nie musi być łatwo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    i to trafienie w czarne czworonoga a nie w jego skafanderek...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 09-01-2011 o 21:01 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    1. polar 2. raw, prześwietlaj o 1-2 ev 3. w obróbce wyciągaj cienie
    To ja sie dopytam tutaj jak wybrac o ile przeswietlac? dopiero niedawno kupilam 1000d, wczesniej focilam olympusem i jeszcze nie wszystko odkrylam.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja sie dopytam tutaj jak wybrac o ile przeswietlac? dopiero niedawno kupilam 1000d, wczesniej focilam olympusem i jeszcze nie wszystko odkrylam.
    Proponuję najprościej, jak się da.

Ustaw AV, przysłonę w zależności od pożądanej głębi, pomiar matrycowy i korektę ekspozycji na +2EV. Rawa wciągnij do DPP i popracuj suwakami "highlight" i "shadow", do uzyskania pożądanego efektu.

Zawsze coś wyjdzie. Poniżej dwa pstryki z kompakta mniej więcej powyższą metodą, w warunkach ekstremalnych kontrastów "czarny pies na śniegu" to może nie jest, ale blisko. Ty masz szansę zdziałać więcej.

Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

http://www.studiowplecaku.pl/pomiar-...a-czesc-1-z-5/

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Ale tak sobie mysle - madry Polak po szkodzie - ze jakbym wtedy zaryzykowala F np 5.6 to moze bym miala co ratowac
    nie - jeżeli jechałaś na Av to aparat zmieniłby czas i wyszłoby na to samo. Przy takiej rozpiętości tonalnej sceny nie ma co liczyć na cuda aparatu, trzeba zmienić światło, dopalić cienie lampą, albo jak koledzy radzą wyciągać z rawa.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów