Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 74 z 74

Wątek: [Szczecin] Warsztaty fotografii studyjnej

Domyślnie

Wielkie dzięki, wreszcie druga osoba dała swoje zdjęcia do mojej galerii
    Nie wszystkie zaakceptowałem, a kilku fajnych zdjęć co masz u siebie (na stronie klasinski.nazwa.. do mnie nie wrzucałeś.
    Jedna uwaga, bo robiłes mały opis zdjęć. W 2 albo 3 miejscach mówisz o ... oświetleniu spiralnym. Aż musiałem użyc googli, by zobaczyć czy jest cos takiego. No i ktoś użył tego określenia w jakims tłumaczeniu angielskiej ksiązki. Tylko nie wiem czy to dobre tłumaczenie.
    W każdym razie ja nie używałem tego zwrotu i jest ono najprawdopodobniej błędne w opisie tych konkretnych zdjęć. Przeedytuj te opisy.

Czekam na zdjęcia od pozostałych. Czasu było duuużo. Święta i sylwester minęły. Nie ma już wymówek
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jacku nie myślę wdawać się z Tobą w dysputę, bo traktuje Cię jak nauczyciela, ale w książce:"Oświetlenie portretowe w praktyce" Christophera Grey - tłumaczenia Pawła Kazimierczaka z 2004 roku na stronie 39 opisuje klasyczne style oświetleniowe i jako pierwsze podaje właśnie spiralne, a nawet kiedy cień nosa łączy się delikatnie z cieniem policzka nazywa to spiralnym zamkniętym ( ??? spiralne, bo przesunięcie lampy powoduje ruch cienia nosa ). W książce modelowanie światłem Fotografia Portretowa w praktyce Allison Earnest tłumacz pozostawia angielskie nazwy: open-loop i closed-loop, zaś Dederko w "Światło i cień w fotografii" pisze o tym oświetleniu jako przednio-bocznym. Można więc zgłupieć. Dal ścisłości podaj Jacku prawidłową nazwę tego typu oświetlenia.
    Nie wiem o jaki dokładnie fotki Ci chodzi, napisz na priv które chciałbyć jeszcze u siebie widzieć to wrzucę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MTBTREK Zobacz posta
    ... w książce:"Oświetlenie portretowe w praktyce" Christophera Grey - tłumaczenia Pawła Kazimierczaka z 2004 roku na stronie 39 opisuje klasyczne style oświetleniowe i jako pierwsze podaje właśnie spiralne, a nawet kiedy cień nosa łączy się delikatnie z cieniem policzka nazywa to spiralnym zamkniętym ( ??? spiralne, bo przesunięcie lampy powoduje ruch cienia nosa ).
    Pytanie czy to tłumaczenie jest OK ? Nie znam angielskiego. Czy nie zachodzi tu takie samo przeinaczenie jak w tłumaczeniach low-key i high-key jako niski i wysoki klucz, a powinno być nie słowo klucz, a tonacja.
    Jak dla mnie przesuwanie cienia nie jest po spirali, tyko liniowo, cień nosa spirali mi też nie przypomina. Może ktos tak to sobie określił, ok. Może po to by to mądrzej wyglądało. To nienajistotniejsze. Widzę, że zmieniłeś opisy. Dziękuję.

Cytat Zamieszczone przez MTBTREK Zobacz posta
    W książce modelowanie światłem Fotografia Portretowa w praktyce Allison Earnest tłumacz pozostawia angielskie nazwy: open-loop i closed-loop, zaś Dederko w "Światło i cień w fotografii" pisze o tym oświetleniu jako przednio-bocznym. Można więc zgłupieć.
    Wiadomo, że na niektóre rzeczy jest kilka okresleń. Ja zdecydowanie wolę używać zrozumiałych określeń, polskich, a jednocześnie bardzo dobrze opisujących zjawisko. Więc wolę terminologię Dederki i tak mówiłem na kursie. Światło przednie, boczne, górne, przednio-boczne, przednio-górno-boczne - wszystko wiadomo od razu o co chodzi.

mellan - wrzuć też swoje backstage do mojej galerii - te same fotki co tutaj w wątku.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czy będą organizowane jakieś warsztaty w Poznaniu?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów