Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Co kupić do rodzinnej fotografii

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Do rodzinnego pstrykania wybierz raczej 1 obiektyw typu zoom i do tego lampka. Zmiana obiektywów jest bardzo upierdliwa jeśli nie ma się 2 body. Dopiero specjalizacja typu portret, ptactwo etc wymusza w nas inwest w wiele obiektywów najlepiej stałek.
    Dlatego polecam jak przedmówcy 24-105
    Udanego focenia.
    40D 50/1.4 85/1.8 100/2.8

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

tak w kwestii wyjaśnienia, wątek ten został przeniesiony z innego miejsca przez Moderatora i przez niego zatytułowany w taki właśnie sposób. Bardziej jednak zależało mi, aby doradzić się Was czy podany na początku zakres stałek jest wystarczający do prób z portretem, jak również czy sigmę 85/1.4 można bez większych oporów zastąpić canonem 85/1.8. Póki co do krajobrazu w większości przypadków będę używać Olympusa, a dobór szkieł pod canona w tej dziedzinie traktuje drugorzędnie...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Bardziej jednak zależało mi, aby doradzić się Was czy podany na początku zakres stałek jest wystarczający do prób z portretem, jak również czy sigmę 85/1.4 można bez większych oporów zastąpić canonem 85/1.8. Póki co do krajobrazu w większości przypadków będę używać Olympusa, a dobór szkieł pod canona w tej dziedzinie traktuje drugorzędnie...
    Ja tu czegoś nie rozumiem. Sprawiasz wrażenie osoby, która już wcześniej przez wiele lat robiła zdjęcia lustrzanką różnymi obiektywami, teraz od razu kupujesz domowe studio, odważnie zmieniasz system, wchodzisz od razu w pełną klatkę, bierzesz od razu zestaw chyba pięciu bardzo drogich obiektywów, wyrzucasz na to xx tys. złotych i... pytasz, czy do portretu będą dobre stałki które wymieniłeś. Ja po dwóch latach zabawy tanim Canonem 40D wiem, że do portretów rodzinnych (przynajmniej na cropie) najlepsze ogniskowe to 50-100mm. Dlatego ja do portretu brałbym coś w rodzaju 50mm/1.4 i 85mm/1.8 (ewentualnie 100mm), zamykając się w kwocie 2600 zł za obiektywy. Nie widzę powodu kupowania do tych zastosowań obiektywu A, B, C, D, E i F, pełnej klatki i całego osprzętu, a już na pewno nie od razu na hurra. Czytając to forum wydaje mi się, że pełnoklatkowcy również polecą 50 i 85mm, ew. 100mm czy 35L. Czy tylko mi się wydaje że tu jest coś nie tak? :-)
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Siemek - bardzo dobrze Ci się wydaje. Też jestem zdecydowany na 50mm i 85mm mam tylko wątpliwość czy dla 85mm brać sigmę 1.4 czy wystarczy canon 1.8... 20mm chcę da szerszych kadrów całych postaci...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a na zmianę systemu zdecydowałem się tylko ze względu na pełną klatkę innego powodu nie widzę...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 07-01-2011 o 11:56 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Siemek - bardzo dobrze Ci się wydaje. Też jestem zdecydowany na 50mm i 85mm mam tylko wątpliwość czy dla 85mm brać sigmę 1.4 czy wystarczy canon 1.8... 20mm chcę da szerszych kadrów całych postaci...
    Jeżeli planujesz domowe studio, ze statywami i lampami, to światło 1.4 w sigmie nie będzie ci potrzebne (bo światła nie będzie ci brakowało), przesłona 1.4 też niepotrzebna, bo i tak będziesz przymykał, dlatego ja proponuję Canona 85mm/1.8. C85/1.8 jest dwukrotnie tańszy od S85/1.4. I wydaje mi się, że pod pełną klatkę warto rozważyć zakup 35L/1.4. Zamiast wydawać 3800 zł na Sigmę 85mm, lepiej moim zdaniem dołożyć trochę i kupić 35L/1.4 za 4900 zł. Wydaje mi się, że 35L przyda się lepiej do kadrów z całymi postaciami niż 20mm.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

35L pewnie się kiedyś pojawi w plecaku, ale póki co jest dla mnie za droga...,
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a 20mm fajnie sprawdzi się w plenerowych kompozycjach...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 07-01-2011 o 12:20 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wydaje mi się, że do domowych zastosowań wystarczy Ci 24-105. To naprawdę przyzwoite szkło. Oczywiście można się pokusić o 85/1.8, a nawet o 135 do portretów. Będą bardziej "artystyczne" :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że do domowych zastosowań wystarczy Ci 24-105. To naprawdę przyzwoite szkło. Oczywiście można się pokusić o 85/1.8, a nawet o 135 do portretów. Będą bardziej "artystyczne" :-)
    Tą kwestię już wcześniej przerabialiśmy jeżeli chodzi o wszechstronność 24-105, i już się na to zdecydowałem, chociaż to średnie optycznie i mocno winietujące szkło..., podobno..., ale czego można oczekiwać więcej w takiej cenie...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli przeszkadza Ci jakość optyczna w 24-105 to może zastanów się nad 24-70/2.8
    Tylko cena już inna i zakres ogniskowych nie bardzo portretowy. Ale moim zdaniem do FF bardzo dobry zoom. Do tego 85 (ewentualnie 85 i 135) załatwią sprawę portretów.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

im więcej czytam różnych opcji, to coraz większy mętlik w głowie mi się robi... nie ma co gdybać za dużo. Do portretowania wezmę canona 85/1.8 ; sigmę 50/1.4 oraz sigmę 20/1.8... Do krajobrazu jednak chyba 17-40 z czerwonym paskiem, trochę mnie tylko martwi brak stabilizacji, ale trudno... Do dłuższych ogniskowych w krajobrazie Tamrona 70-300. Co do tej eLki 24-105 to się zastanowię, jak będzie mi brakować takiego uniwersalnego zooma to wtedy dokupię... Dziękuje za wszystkie porady i opinie, bardzo mi to pomogło w utwierdzeniu się w decyzji...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów