Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 500D na 7D???

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie 500D na 7D???

witam!!! drodzy forumowicze czy uważacie, że 500D + 17-85 jest wart zamiany na 7D + 15-85. Sprzętu używam amatorsko tj wycieczki, spacery, portreciki, czasem amatorskie wyścigi/wyczyny motocyklowe. Dodam że miałem okazje miec kilka dni 15-85 na wycieczce w Pradze i spisał się znakomicie. I tutaj druga wersja czy może zakupic sam 15-85??? za wszystkie porady z góry dziękuje, pozdrawiam:-D

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wycieczki, spacery, portreciki - nie warto. 500D da radę
    czasem amatorskie wyścigi/wyczyny motocyklowe - warto ze względu na lepszy AF i 8kl/s
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

15-85 jest dużo lepszy od 17-85 - jest to zresztą jego następca. Czy zmieniać jak czujesz potrzebę to czemu nie. 7D też jest świetnym body i pracuje się z nim dużo wygodniej jak 500D. Jeśli chcesz pobawić się w zdjęcia sportowe to uważam, że jest to naprawdę dobry wybór.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Dla mnie troche bez sensu zmiana korpusu,zdjecia robisz amatorsko dla siebie? wiec sprzedaj 17-85 kup 15-85 i jeszcze jakiej szkiełko powiedzmy 70-200 f4 i bedziesz miał fajny komplecik,a 500d da rade przy twoich zastosowaniach
    EOS + L i kupa gratów ...

Coś już napisał

Domyślnie

Zmiana trochę kosztowna, ale jak najbardziej można iść w tym kierunku. Body będziesz miał lepsze, szybsze, celniejsze, mniej szumiące, lepiej leżące w dłoni. Obiektyw będziesz miał o lepszym zakresie, ostrzejszy, z lepszą stabilizacją i lepszym światłem. Jednym słowem: czemu nie.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Jest jeszcze druga opcja bardziej ekonomiczna a jakosciowy skok bedzie i af i wykonanie, czyli 50d
    EOS + L i kupa gratów ...

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemasban Zobacz posta
    ... tj wycieczki, spacery, portreciki, czasem amatorskie wyścigi/wyczyny motocyklowe. ...
    Przy tych zastosowaniach istotna moze byc waga sprzetu, po zamianie zwiekszy sie ona o ok. jakies 300-400 g. , co nie zawsze jest mile widziane.
    Tak, ze moze najpierw sproboj sam obiektyw zmienic.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Na twoim miejscu zastanowiłbym się czy rzeczywiście aż 7d jest Ci potrzebny, może warto przemyśleć 50d lub 60d bo to i tak spory skok w porównaniu do xxxd, zarówno szybkości af jak i fpsów a resztę zainwestuj może w jakieś dłuższe szkło żeby uzupełnić 15-85. Ja do moto to 70-200f4 lubię bardzo :grin:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemasban Zobacz posta
    witam!!! drodzy forumowicze czy uważacie, że 500D + 17-85 jest wart zamiany na 7D + 15-85. Sprzętu używam amatorsko tj wycieczki, spacery, portreciki, czasem amatorskie wyścigi/wyczyny motocyklowe. Dodam że miałem okazje miec kilka dni 15-85 na wycieczce w Pradze i spisał się znakomicie. I tutaj druga wersja czy może zakupic sam 15-85??? za wszystkie porady z góry dziękuje, pozdrawiam:-D
    Po co na potrzeby amatorskie dźwigać większego klamota? Według mnie nie ma to większego sensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Odpowiedzi jak zwykle dziwne, jak to z reguły w tego typu pytaniach.
    Odpowiedź jest prosta: jak cie stać to zmieniaj i tyle. Czy to jest zastosowanie amatorskie nie ma żadnego znaczenia. I body i szkło będą lepsze, wygodniejsze i użyteczniejsze.
    Ciekawe ile z tu obecnych posiadających 7D, 5D to zawodowi fotograficy??? Pewnie z 10-20%. Ja sam jestem pasjonatem-amatorem i robię to co kolega wymienił (portreciki, krajobrazy, reportaż, czasem sport) i mam 5D2 bo było mnie stać. I tyle.
    małe-D + eL-ki + nieL-ki + lampka + inne graty

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów