Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: jak zsynchronizować mój sprzęt?

Domyślnie

ok ale jak zakladam fotocele na aparat to 580 raz blyska raz nie.. softboxy tez jakos dziwnie - po pierwszym blysku albo odpalal sie jeden albo wogole, dopiero jak zresetowalem lampy znow blysnely razem, znow restwrt i znow 1 blysk.. moze gdzie jest jakies spiecie... szlag mnie trafia

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Fotoceli nie nakładasz na aparat, tylko na lampę :P

Ale zakładając, że to lapsus językowu obstawiam, że masz problem sprzętowy, a nie 'ustawieniowy'. Ja na razie 580 odpalam tylko po kablu (fotocela już czeka w sklepie ) i studyjne quantuumy zawsze bez problemu błyskają.

Przetestuj takie ustawienia, gdzie musi zadziałać fotocela na lampie - np. tak jak pisałem wcześniej - 580 na aparacie/kablu, co najmniej 1/32 i skierowana w stronę studyjnej (bez przeszkód na drodze) albo w sufit - tak, żeby na pewno dość silny błysk do celi dotarł - jeśli będzie się wyzwalać losowo, to reklamuj sprzęt. Podobnie z celą do 580 - jak nie będzie chciała się wyzwalać (tylko przed każdym błyskiem upewnij się, że aku ci nie padły i lampa się naładowała )
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    mxw - po to się męczą, że kolejna studyjna lampka kosztuje te 600-800 zł
    a 580EX dwa razy więcej.
    ale ok, rozumiem o co biega.

acha, jeszcze jedna zaleta 580 wykorzystywanej
    jako wyzwalaczka studyjnych: ma wspomaganie AF
    a to jest bardzo przydatne w studio.

kupujesz za 40zł fotocelę i tak samo zakładasz na stopkę.
    tylko pamiętaj, że nie każda fotocela zadziała z systemowymi lampami canona. szczerze mówiąc - prawie żadna fotocela nie zadziała z 580EX,

po prostu Canon - jak zwykle na złość wszystkim - nie dostarcza im zasilania, tak jak inne, prostsze lampki. dlatego fotocela z 580EX najczęściej wyzwoli lampę raz i się zawiesi. sprawa znana od lat.

jedynie fotocele posiadające własne zasilanie (bateryjkę) będą działać poprawnie.

Cytat Zamieszczone przez siwex77 Zobacz posta
    ok ale jak zakladam fotocele na aparat
    wow. no to ja pasuję. :wink:

studyjne quantuumy zawsze bez problemu błyskają.
    wyzwalane kukułką?
    a co z przedbłyskiem pomiarowym?
    czyżby quantuum miał możliwość wyzwalania na drugi błysk?
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Nie kukułką - ja mam 5d, więc nawet nie mam kukułki 580 na kablu i w manualu.

Podobno seria r+ ma opcje celi dotyczące opóźnienia wyzwolenia, ale ja mam s.

tylko pamiętaj, że nie każda fotocela zadziała z systemowymi lampami canona. szczerze mówiąc - prawie żadna fotocela nie zadziała z 580EX,

po prostu Canon - jak zwykle na złość wszystkim - nie dostarcza im zasilania, tak jak inne, prostsze lampki. dlatego fotocela z 580EX najczęściej wyzwoli lampę raz i się zawiesi. sprawa znana od lat.

jedynie fotocele posiadające własne zasilanie (bateryjkę) będą działać poprawnie.
    No to klops... będzie trzeba się w elektryka zabawić :/
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

580 na kablu i w manualu.
    ok, wszystko jasne.

będzie trzeba się w elektryka zabawić :/
    szukaj schematów na elektroda.pl - jest ich tam sporo, ale żadnego konkretnego nie wskażę, bo sam nic nie przetestowałem - jedyna fotocela jaką mam jest podłączona do jakiegoś nissin'a, który daje jej aż za dużo zasilania, więc nie była potrzebna żadna przeróbka.
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów