Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: jak zsynchronizować mój sprzęt?

Domyślnie jak zsynchronizować mój sprzęt?

czytam forum i nie mogę znaleźć podobnej sytuacji do mnie..

mam 30d +580exII + 2szt lampy fighter 600ws + żarówka błyskowa 72ws +kabel synchro canona + fotocela

wszystkie oprocz speed light sie wyzwalają jednoczesnie. jak podpiac czy ustawic aparat zebym mogl tez wykorzystac speedlite? jak podlaczam po kablu to tak jakby jej nie bylo widac - a fotocela tez nie pomaga - inne lampy nie widza tej speed580ex..

help

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak widzenie się lamp przez siebie.
    Czy jeżeli masz samą 580 podpiętą po kablu synchro to błyska ?
    Jak wyzwalasz studyjne ?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Domyślnie

Czy jeżeli masz samą 580 podpiętą po kablu synchro to błyska ?

- tak błyska

Jak wyzwalasz studyjne ?

przez kabel pc

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Powiedziałbym, że to niemożliwe - bo robiłem tak samo na początku - lampa studyjna po kablu pc, 580 na kablu synchro - niby niepotrzebnie, ale tak robiłem. Teraz mam 580 na kablu pc (oszaleć można z tym kablem synchro zwiniętym w harmonijkę, ale zostawię sobie na wypadek zdjęć szybszych niż czas synchronizacji), która wyzwala studyjne przez fotocele.

I Tobie to samo radzę - 580 na kabel, studyjne przez fotocele, dla pewności daj nie mniej niż 1/32 mocy i i skieruj palnik w kierunku jednej z lamp.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Domyślnie

dobra - jutro spróbuję ten kabel harmonijke tez mam i tylko klnę bo niby 10 metrow mialo byc a tu jest ...zwinieta parowka :/ dziekuje za pomoc. napisze czy sie udalo.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a po co wy się męczycie z tymi kablami??

z tym sprzętem, to 580EX na aparat, palnik w sufit, moc na 1/128 (M), a studyjne odpalą się same z fotocel.

przy nich (nawet tylko 2x 600 Ws) światełko 580 nie ma znaczenia. a jak brakuje trzeciej lampy, to ją.... kupić. :wink:

albo wyzwalacze radiowe do 580.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

tylko chodzi oto ze chcialbym nia np doswietlic tlo.. anie mocowac na aparacie :/ jakos ja madrze wykorzystac jesli da rade

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tak, jak już napisałem: do tła dokup trzecią lampę (studyjną).

580 najmądrzej wykorzystasz jako wyzwalacz i sterownik pozostałych lamp.

dzięki niej będziesz mógł nawet łapać synchro do 1/8000 sek. i robić foty na f/1.2

nie do końca rozumiem, dlaczego wszyscy tak na siłę komplikują sobie życie, walczą z kablami, synchronizacją, potykają się o te kable, kupują radiówkę - byle tylko jeszcze wykorzystać - w studio - flash nieprzeznaczony do pracy w studio

qr..cze, porównaj sobie choćby moc tej 580 z pozostałymi studyjnymi...
    załóż na nią softboxa studyjnego.
    i co?
    daje radę?
    na pełnej mocy? teraz strzel tak kilkanaście razy.
    co 100 zdjęć będziesz wymieniać bateryjki?
    to co to za studio....? :wink:

brak pilota i dźwiękowego potwierdzenia gotowości pomijam.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

http://www.lukaszpiech.pl/2010/10/jeden_dwa_dwa/
    chce wlasnie tak doswietlac 580ex tlo jak fotograf z linku powyzej.. jednak nie da rady jej zsynchronizowac z reszta lamp .. moze to wina 30 d - jest za slaby, nie ma podczerwieni..? czy ta lampa ma fotocele? zeby sie automatycznie odpalila z reszta lamp? bez kabla synchro wpietego w aparat? moze ja sie jakos ustawia odpowiednio.. jakies funkcje.. bo juz nie wiem.. widze ze ja wykorzystuja rozni fotografowie.. a mi nie wychodzi.

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mxw - po to się męczą, że kolejna studyjna lampka kosztuje te 600-800 zł, a jak się kupuje szpej do pierwszego studia, to koszty i tak szybko rosną - jedna lampa, druga lampa, zawieszenie tła, tło(tła), statywy, modyfikatory, akcesoria do modyfikatorów itd. A 580 jest na miejscu... I świetnie się sprawdza jako kontra - bez żadnego modyfikatora ma wystarczająco dużo mocy, żeby widzieć jej działanie przy 2 lampach 400Ws na pełnej mocy (w dużych softboxach).

siwex - jaka podczerwień ? 30d za słaby do czego ? do wyzwolenia lampy ? o czym ty gadasz w ogóle ? 580 odpalasz po kablu (synchro lub pc) LUB wyzwalaczem radiowym którego odbiornik nakładasz na stopkę, LUB kupujesz za 40zł fotocelę i tak samo zakładasz na stopkę.

30d nie potrafi bezprzewodowo wyzwolić 580 (tylko tak jak napisałem wcześniej), takie rzeczy dopiero w 7d i 60d. No chyba, że jako bezprzewodowo uznasz założenie fotoceli i błyśnięcie kukułką xD
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A w podanym linku paskudne zdjęcia Jakby to ładnie napisać - 'nie moja estetyka'
    Ostatnio edytowane przez streaker ; 02-01-2011 o 22:16 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów