Robiąc na przyjęciach rodzinnych i waląc w sufit będziesz miał prędzej niedoświetlone tło z kukułki niż lampy zew. Przykład post 22.
http://www.canon-board.info/showthre...625#post749625
Robiąc na przyjęciach rodzinnych i waląc w sufit będziesz miał prędzej niedoświetlone tło z kukułki niż lampy zew. Przykład post 22.
http://www.canon-board.info/showthre...625#post749625
W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
No i wszystko jasne...![]()
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
Docenisz jak będziesz posiadać stałe światło w całym zakresie... bierz Tamrona.
czyli uważacie, że stałe światło w tamronie jest dużo lepsze od USM i stabilizacji w canonach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I dlaczego tak sądzicie??![]()
Ostatnio edytowane przez saiqard ; 28-12-2010 o 23:16 Powód: Automerged Doublepost
Dlaczego kota do góry ogonem wykręcasz kolego?
Nie uważam, że IS i USM są gorsze od światła 2.8 w tamronie. Uważam natomiast iż Tamron 17-50/2.8 jest lepszym wyborem od canona 17-85IS USM.
Jest po prostu dwie klasy lepszy optycznie, a to jak Ci zapewne wiadomo rzutuje na produkt finalny, którym jest fotografia :-D
Głośności tamrona ani cichości canona na zdjęciu nie będziesz widział.
Pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Ale masz pytania... Zrób 5tys. zdjęć i będziesz wiedział czego Ci brakuje. Sam stoję przed podobnym wyborem. Tylko, że osobiście wolę robić bez lampy zdjęcia (może dlatego też że nie umiem z nią robić) i przydałoby mi się jasne szkiełko. Ty możesz mieć odwrotnie... Sam musisz sobie odpowiedzieć na takie pytania...
Lampa - jeśli często robisz zdjęcia we wnętrzach, tam zewnętrzna lampa, umiejętnie użyta da Ci większe możliwości niż jaśniejszy obiektyw (szczególnie że tam gdzie różnica jest największa masz możliwość użyć jeszcze jaśniejszego szkła, w końcu masz 50 1.8)
Obiektyw - w pozostałych przypadkach.
Nie rozumiesz tego co napisałem. Musisz sam stwierdzić czy mając do dyspozycji 3-4 działki bardziej otwartą przysłonę niż dotychczas starczy Ci czas naświetlania jaki otrzymasz. Możesz to stwierdzić używając kita... Jeżeli nie tzn ze potrzebujesz lampy...
ilu polakow, tyle opinii... to i ja swoja dorzuce... jasny, ostry obiektyw to super sprawa, ale jak by pojawil sie przede mna maly wredny krasnoludek z magiczna rozczka i kazal wybierac miedzy lampa, a C50f1.4 (ostatnio moj ulubiony obiektyw) bo drugie mi zniknie to jednak wybralbym lampe.
Tak wiec moja rada taka: bierz lampe (od razu jakas przyzwoita, nie baw sie w zadne tanie manuale) a reszte do skarbonki i zbieraj na obiektywy: t17-50, C70-200, C50f1.4 lub C85f1.8, no i wtedy bedzie najwyzszy czas puche wymienic![]()
no, to zaplanowalem Ci wydatki na najblizsze 3-4 lata
5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700