Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: EOD 1000D - co jest nie tak ze mną lub z moim aparatem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie, nie dziwne :-) Te różne serwery za frico często usiłują "zarobić" na utrzymanie umieszczając trojany, wirusy i inne paskudy na komputerach userów.
    free.of.pl ? Niemożliwe.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor Zobacz posta
    ...... a po drugie muszę żonę jakoś przekonać, że jest potrzebna Hehehe;
    Pokaż różnicę między wbudowaną a zewnętrzną. Taki przykład na szybko świąteczno - sylwestrowy. Oba zdjęcia robione na M 1/100 sek i f 5,6.

wbudowana - jakie "eleganckie" tło oraz cienie od butelek, balona i krzesła

zewnętrzna - odbicie od sufitu
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Coś już napisał Awatar Ajgor
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Nie no.. Szczęka mi opadła. Ja się cały czas zastanawiałem, "Jak oni to robią". Muszę ją przekonać. I jak znam życie z własnego doświadczenia, to ją przekonam.
    Dzięki, że chciało Ci się poświęcić dla mnie swój czas na robienie zdjęć Są na tym świecie jeszcze ludzie chętni do pomocy
    Generalnie przekonanie żony nie polega na przekonaniu jej do wydatku. Nie chwaląc się - pieniądze nie są moim największym zmartwieniem. Nie jestem jakimś bogaczem, ale te 500zł mógł bym wysupłać. (ale dopiero za parę tygodni, bo planuję kupno nowego auta, a nie wiem, ile będę na nie miał, i ile będę potrzebował). Chodzi o to, że żona przyzwyczajona jest do kompakcików, i już lustro jest dla niej jakimś monstrum, które trzeba "dźwigać" A jak wspomniałem o lampie, to pierwszy tekst był: "Już masz aparat do dźwigania, i jeszcze będziesz lampę nosił? Będziesz chodził jak wielbłąd"
    Zdjęcia jej pokazałem. Podobało jej się. Czas pokaże.
    Jeszcze raz dzięki
    Ostatnio edytowane przez Ajgor ; 02-01-2010 o 11:35

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Wiem coś na ten temat. Moja małżonka z 400D i T17-50 jeszcze próbowała coś robić, ale obecnie do 40D z 24-105 i 580-ką nawet się nie przymierza ( zresztą wcale mnie to nie martwi ;-) ). Przyznaję, jest co dźwigać, ale zdecydowanie warto.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

A jeszcze pytanko pomocnicze. Zamknąłem się otóż w łazience całkiem po ciemku. Robiłem fotki na różnych ustawieniach w taki sposób, żeby w polu widzenia były jakieś tam obiekty metr przed obiektywem, widoczne tylko w jego części, a w tle reszta łazienki. Zrobiłem kilka fotek różnymi ustawieniami. Na Automacie oczywiście to, co było blisko jest naświetlone, a reszta ciemna. Na ręcznych ustawieniach wszystko było naświetlone (nie podaję ustawień, bo próbowałem różne przesłony, różne czasy, i różne ISO). Również ręcznie wybierałem punkty AF. Tak, że na jednych fotkach były na bliższych obiektach, a na innych fotkach - na ścianie. I zastanowiło mnie jedno - otóż część fotek - tych naświetlonych dobrze - jest OK, a część jest zażółcona. Tak, jak by światło było żółte. Dodam, że ścian w łazience nie mam żółtych, więc nie jest to odbicie od ścian. Skąd więc żółte światło?

Pozdrawiam
    Ajgor

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Pewnie zastane było w żółtym odcieniu. W manualu tak może być jak lampa zbytnio " nie dopełni" naświetlania.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Właśnie nie. Na próbę robiłem zdjęcia w całkowitej ciemności. Ale... Tych zdjęć próbnych zrobiłem ze 30. I całkiem mi się pomieszało, które jakimi ustawieniami były robione Dopiero po odczytaniu danych z EXIF okazało się, że te zażółcone były robione z preselekcją przysłony (Av).

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Lampa z preselekkcją przysłony działa podobnie jak w manualu. Najpierw światło zastane, reszta flash. Sprawdź jeszcze na jakim balansie bieli były robione foto - czy tu nie będzie różnicy.
    Ostatnio edytowane przez ds74 ; 02-01-2010 o 22:34

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor Zobacz posta
    A jeszcze pytanko pomocnicze. Zamknąłem się otóż w łazience całkiem po ciemku. Robiłem fotki na różnych ustawieniach w taki sposób, żeby w polu widzenia były jakieś tam obiekty metr przed obiektywem, widoczne tylko w jego części, a w tle reszta łazienki. Zrobiłem kilka fotek różnymi ustawieniami. Na Automacie oczywiście to, co było blisko jest naświetlone, a reszta ciemna. Na ręcznych ustawieniach wszystko było naświetlone (nie podaję ustawień, bo próbowałem różne przesłony, różne czasy, i różne ISO). Również ręcznie wybierałem punkty AF. Tak, że na jednych fotkach były na bliższych obiektach, a na innych fotkach - na ścianie. I zastanowiło mnie jedno - otóż część fotek - tych naświetlonych dobrze - jest OK, a część jest zażółcona. Tak, jak by światło było żółte. Dodam, że ścian w łazience nie mam żółtych, więc nie jest to odbicie od ścian. Skąd więc żółte światło?

Pozdrawiam
    Ajgor
    A strzelales w RAWie? Balans bieli mogl byc nie teges

Co do lampy zewnetrznej - to przydaje sie takze w dzien, nawet w w sytuacji gdy swiatla jest mnostwo - zwlaszcza robiac zdjecie pod slonce..ladnie da sie zniwelowac cienie pod oczami i inne niepozadane efekty. No i co najwazniejsze - twarz nie wychodzi czarna jak na zdjeciach z kompaktow

Jak jeszcze nie mialem lampy zewnetrznej, to tak dla zabawy bardziej, bo srednio to wygodne - ustawialem zlozona na pare razy kartke pod katem jakichs 45 stopni do lampy wbudowanej aby odbic swiatlo, niektorzy robia przez chusteczki do nosa, inni zakladaja kawalek jakiegos bialego plastiku np. z rolki filmu z analoga.. i czasami efekt jest lepszy niz z lampy "na surowo".

Ale zakup zewnetrznej polecam goraco. Nowa jakosc.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Właśnie nie robiłem w RAW-ie. Dziś już późno, ale jutro spróbuję. Później w jakimś programie do RAW-ów pozmieniam balans i zobaczę, jaki będzie efekt.
    Co do robienia fotek pod słońce z lampą, to ten numer dawno znam W lecie tak robiłem, i nieźle to wychodziło.
    Żonie już napomknąłem, że trzeba będzie kupić Zanim w ogóle pojawi się możliwość, żona będzie urobiona (a mówią, że to faceci żądzą. A ja się pytam, gdzie równouprawnienie mężczyzn To tak w ramach żartu.)
    Ostatnio edytowane przez Ajgor ; 04-01-2010 o 15:20

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów