Strona 67 z 84 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    A teraz sprawa oprogramowania. Przez lata uważałem, że produkty firmy Adobe do rawów są lipne - jakież jest moje zaskoczenie gdy otwieram w nich teraz pliki Canona! Interpretacja plików Nikona czy Fuji w ACR i Lightroom jest wręcz tragiczna przy tym jak oprogramowanie radzi sobie z plikami Canona.
    Niebardzo rozumiem o co chodzi z tymi kolorami, albo raczej Ty nie wiesz o co chodzi. Nie ma czegoś takiego jak interpretacja plików Nikona w ACR. ACR i żaden inny program poza tymi wydanymi przez Nikona, NIE odczytują danych dotyczących profilu kolorów itp, jedynie balans bieli. Nie ma tak jak w Canonie. Ustawiasz w ACR profil i jest on ładowany przy każdym kolejnym otwartym RAWie. Są to ustawienia Twoje, lub programu, ale nigdy Nikona. Jeśli ktoś chce żeby kolory były takie jak w aparacie, to musi użyć nikonowskiego software. To nie wina ACR że kolory są inne, tylko Nikona. Rawy z Nikona składają się z dwóch plików, ale ten drugi może odczytywać jedynie oprogramowanie nikona, pozostałe programy używają tylko głównego pliku.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Niebardzo rozumiem o co chodzi z tymi kolorami, albo raczej Ty nie wiesz o co chodzi. Nie ma czegoś takiego jak interpretacja plików Nikona w ACR. ACR i żaden inny program poza tymi wydanymi przez Nikona, NIE odczytują danych dotyczących profilu kolorów itp, jedynie balans bieli. Nie ma tak jak w Canonie. Ustawiasz w ACR profil i jest on ładowany przy każdym kolejnym otwartym RAWie. Są to ustawienia Twoje, lub programu, ale nigdy Nikona.
    Chyba nie zrozumiałeś o co chodziło. W ogóle kto by chciał mieć kolory "jak z puszki" w Nikonie[*]? Można chcieć jak z Canona, jak z Fuji, jak z Olka, ale Nikona?

[*] W miarę nowym Nikonie, z matrycą CMOS.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy warto się przesiąśc z 5d na 5dmarkII?
    Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zmianą body tylko pytanie czy ktoś może wyrazi swoje opinie na temat użytkowania 5dmarkII Jakie są jego zalety a gdzie upatrujecie jego gorsze strony?

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Nie możesz poszukać albo napisać nowy post???? Wpychasz się miedzy wódkę a zakąskę.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    okolica wawy

Domyślnie

dodam od siebie dwa slowa...
    jestem bylym posiadaczem 5d i obecnym d700
    krotko moge napisac tak - dobre, lub bardzo dobre rezultaty kolorystyczne uzyskuje sie, gdy raw'y wywolywane sa przez dedykowany soft NX2. W przypadku wywolywania w LR3 lub ACR wychodzi straszna papka... wszelkie proby zblizenia sie acr'em do nx'a byly nieudane... cale szczescie nx oferuje mozliwosc eksportowania wynikow w formie tif'a do cs'a.
    Jednoczesnie wywolywane pliki z g11 lub stare rawy z 5d, poprzez acr 6.x wychodza idealnie... zero problemow z kontrastem, kolorami zafarbami itd...
    Jednym slowem nx2 jest niezbedny, aby dobrze wolac pliki z d700 i cale szcescie jest tani...

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Albo Capture One.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    okolica wawy

Domyślnie

nie mam, nie wiem - wierzę na słowo

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Niebardzo rozumiem o co chodzi z tymi kolorami, albo raczej Ty nie wiesz o co chodzi. Nie ma czegoś takiego jak interpretacja plików Nikona w ACR. ACR i żaden inny program poza tymi wydanymi przez Nikona, NIE odczytują danych dotyczących profilu kolorów itp, jedynie balans bieli. Nie ma tak jak w Canonie. Ustawiasz w ACR profil i jest on ładowany przy każdym kolejnym otwartym RAWie. Są to ustawienia Twoje, lub programu, ale nigdy Nikona. Jeśli ktoś chce żeby kolory były takie jak w aparacie, to musi użyć nikonowskiego software. To nie wina ACR że kolory są inne, tylko Nikona. Rawy z Nikona składają się z dwóch plików, ale ten drugi może odczytywać jedynie oprogramowanie nikona, pozostałe programy używają tylko głównego pliku.
    Obawiam się kolego, że to właśnie Ty nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Po pierwsze nigdzie nie wspomniałem o kolorach a problematycznym odczytywaniu plików RAW czyli ALGORYTMÓW NAPISANYCH PRZEZ PROGRAMISTÓW NIKONA LUB DLA NIKONA. Jak gigantyczna może być różnica w interpretacji RAW przekonaj się otwierając NEF w NX lub ACR i nie mam tu na myśli jedynie kolorów lecz całościowe podejście, ostrość, szumy, poddawanie się pliku obróbce. Jeszcze gorzej sytuacja wygląda w przypadku rawów Fuji czyli plików RAF, w sytuacji gdy z HU otrzymujemy czysty obraz przy wyzerowanych ustawieniach, w LR i ACR otrzymujemy nieostry zaszumiony... ale - w sytuacji gdy LR odzyskuje nam fantastycznie przepały firmowy HU w tej materii przy nim wymięka.

Domyślnie

Ależ wiem co piszę. Rzeczy o których piszesz można ustawiać w ACR i są to tak jak kolory, ustawienia Twoje lub programu, a nie te z pliku RAW.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    okolica wawy

Domyślnie

Ależ wiem co piszę. Rzeczy o których piszesz można ustawiać w ACR i są to tak jak kolory, ustawienia Twoje lub programu, a nie te z pliku RAW.
    tylko szkode, ze tego nie mozna poustawiac tak, zeby bylo tak samo lub lepiej niz difoltowo w nx2
    a jesli juz nawet mozna to poustawiac, to zajmuje to tyle czasu, ze szkoda sie dotykac...

Strona 67 z 84 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów