Też bym chciał taki spadek ...wracając, też uważam że 5D to dobry wybór, cena przyzwoita i przy sprzedaży niewiele się traci .
Też bym chciał taki spadek ...wracając, też uważam że 5D to dobry wybór, cena przyzwoita i przy sprzedaży niewiele się traci .
Myślę, że należałoby sprzedać dwa pierwsze obiektywy i kupić 7D, C10-22, C17-55IS i C 70-200L ( na jaki tam zostanie kasy). Powstanie kompletny zestaw o sporych możliwościach w zakresie zainteresowań kolegi.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Wczytując się w to wszystko, co ludzie wypisują na tym forum. Powinno się za pierwsze kryterium obstawiać właśnie sprzedaż aparatu, zanim jeszcze dojdzie do jego zakupu. Kurcze, nie przesadzajmy. Ręka w górę Ci którzy kupując aparat myśleli o następnym w dniu jego zakupu. O wszystkim tak myślicie? O nowy dom - kurcze, ale położony w centrum - ciężko będzie go potem sprzedać.
Co z tego, że kolega miał wcześniej kompakta? Ostatnio wiele ludzi widząc wpis : "miałem kompakta" - przesiadam się, nagle wykazuje wielki dystans do pytającego. Urodziliście się z lustrem między nogami? - brawo, moje kondolencje dla waszych matek.
Podarujmy też sobie komentarze w stylu sprzedaży szkieł i zakupu APS-C. Są szkła pod FF więc dajmy też puchę. Jest i budżet i to dosyć spory, a wy polecacie mu APS-C?
Wiele osób wspomina o 5d -też jestem za tym. Nic tylko szukać 5d z odpowiednim przebiegiem. W architekturze AF aż tak się nie liczyJeśli jednak kolega stwierdzi, że nie chce używki to tylko 5dmk2 i kropka. Temat nie musi lać się jak krew z nosa, nie musi być także jak rzeka
![]()
Nie, pierwsze kryterium na forum-ma należeć do wielkiej trójki 5d-5d2-1d2
Wskażesz post?
Jak wyżej, wskażesz post o sprzedaży szkieł?
A dlaczego nie? Sam masz szkła EF i 50d. Da się zdjęcia robić? Po co człowiekowi utrudniać życie aparatem, który w swej istocie nie jest najprostszy? Tylko dlatego, że jest budżet?
5d było jak na polskie realia dość drogim korpusem. Na tyle drogim, że nie każdy zawodowy fotograf mógł sobie pozwolić. Niejeden na tym forum mocno zaciskał pasa, aby go kupić (nadal wspominam o zawodowcach). I nagle nie wiadomo skąd mamy niesamowite zapasy używanych 5d z niewielkim przebiegiem. Worek bez dna na najbliższe trzydzieści lat.
No cóż, skoro już wyraziłeś współczucie dla naszych matek, wydałeś jedyną słuszną opinię-radę, można temat zamknąć.