Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: fotografowanie zapałek

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

postaw na jakiejs grzalce elektrycznej - zapali sie bez ognia

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Są dwie metody, które przychodzą mi na myśl:

1) Aparat na statyw, iso 400-800, czas 1/320-1/800, f-5.6-9, zdjęcia seryjne, zapałka wbita w plastelinę i umieszczona w miarę stabilnie. Kadrujemy podpalamy i staramy się zrobić zdjęcie.

2) Popróbować z zapalniczką- efekt wychodzi niczego sobie.

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Mi wyszło coś takiego :wink:

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napiszesz coś o ustawieniach lamp?

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek27 Zobacz posta
    Napiszesz coś o ustawieniach lamp?
    Sprzęt: Canon 500D + 24-70mm f/2.8 L.

Tryb manual, 1/160s, f/10, 24mm, odległość od obiektu 48 cm, zaświecone 580EXII z prawej strony na wysokości dymka (lampa manual, 1/32, palnik od góry i dołu osłonięty blaszkami z INPOST'a żeby nie waliło w tło ani w szkło). Obiektyw w MF.

Te ostatnie ma malutki błąd, który zobaczyłem dopiero dzisiaj na innym monitorze :wink:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

A może by odejść do tego trochę "chemicznie", ma ktoś jakiś pomysł na zmniejszenie szybkości zapalania się siarki ?
    Swojego czasu lubiłem chemię ale nie przychodzi mi nic do głowy poza przyspieszaniem spalania .. może ochłodzenie zapałki trochę pomoże ?
    Jednak musiałoby być minimalne, żeby drobinki wody po kondensacji nie zepsuły efektu. Przychodzi jeszcze komuś jakiś pomysł do głowy?

KWS używałeś jakiegoś oświetlenia do swojego zdjęcia ? jest ekstra przez iskry

lukaszr bardzo mi się podoba oświetlony dym na trzecim zdjęciu, spróbuję również zrobić coś takiego, żeby mieć darmowe grafiki dymu (bez nałożonych licencji) do projektowania plakatów. Dzięki za zmotywowanie pomysłem
    C 350D + BG-E3 | S 8mm f/3.5 CS MC | C 18-55mm f/3.5-5.6 IS | C 50mm f/1.8 II | Pentacon 135mm f/2.8 MC | lampy Metz 36 C-2 | Phottix Tetra II Wireless Flash | Softbox, Parasolki, Statywy..

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RodArt Zobacz posta
    A może by odejść do tego trochę "chemicznie", ma ktoś jakiś pomysł na zmniejszenie szybkości zapalania się siarki ?
    Swojego czasu lubiłem chemię ale nie przychodzi mi nic do głowy poza przyspieszaniem spalania .. może ochłodzenie zapałki trochę pomoże ?
    Jednak musiałoby być minimalne, żeby drobinki wody po kondensacji nie zepsuły efektu. Przychodzi jeszcze komuś jakiś pomysł do głowy?
    Obnizenie poziomu tlenu do radykalnej wartosci w pomieszczeniu ? Mala produkcja prochu czarnego i uzycie go jako koncowki zapalki ? Tworzy troche dymu, dosc wolno sie spala

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Obnizenie poziomu tlenu do radykalnej wartosci w pomieszczeniu ? Mala produkcja prochu czarnego i uzycie go jako koncowki zapalki ? Tworzy troche dymu, dosc wolno sie spala
    Pierwsza możliwość może być dość ryzykowna ale jest to w sumie dobry sposób, jeśliby wytworzyć mały odizolowany obszar, który zawierałby małą ilością tlenu. Mogło to by być jakieś szklane naczynie z płaskimi szybami (odwrócone akwarium) i strzelanie z polarem. Jasność szkła by poszła trochę na pewno. Chyba coś w ten deseń będę próbował zrobić, będzie to łatwiejsze od produkcji od nowa "super wolnej zapałki". Dzięki za nakierowanie
    C 350D + BG-E3 | S 8mm f/3.5 CS MC | C 18-55mm f/3.5-5.6 IS | C 50mm f/1.8 II | Pentacon 135mm f/2.8 MC | lampy Metz 36 C-2 | Phottix Tetra II Wireless Flash | Softbox, Parasolki, Statywy..

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mozesz wziac akwarium, ale polecal bym raczej kuliste, poniewaz plaskie szyby moga strzelic od pseudo prozni

Wtedy tylko zrobic panel do wysysania powietrza, do mocowania zapalki i do odpalania zapalki

Ewentualnie mozesz zrobic samo zapalajaca sie swieczke
    http://www.youtube.com/watch?v=Fp2HyHHqiQw

Minusem sa te iskierki przy ponownym zapalniu sie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A czy latwiejsze od produkcji ? No nie wiem Sklep ogrodniczy + apteka + mozdzierz + pozniejsze eksperymentowanie z proporcjami by wytworzyc wiecej/mniej dymu, spalic wolniej/szybciej. Na pewno akwarium bedzie w jakims sensie bezpieczniejsze, to fakt
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 15-12-2010 o 15:20 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów