Wedle mnie ma znaczenie. Jak ktoś z dworu to go trza zagrzać a jak gorący to go ostudzić. Ja jestem zdania, że nie zawsze należy wiernie oddać kolor a nawet często być nawet z dala od tej wierności.
Wedle mnie ma znaczenie. Jak ktoś z dworu to go trza zagrzać a jak gorący to go ostudzić. Ja jestem zdania, że nie zawsze należy wiernie oddać kolor a nawet często być nawet z dala od tej wierności.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Zagrzać, ostudzić - wszystko OK.
Zaczynasz sesję. Robisz, powiedzmy 3-4 pozy przy tym samym ustawieniu światła. Czy nie jest "dziwnie" gdy dla tych samych ustawień dla jednego ustalasz 5500K a dla drugiego 4900K? Przecież to zauważalna różnica.
I tylko do tego się odnoszę. Te same ustawienia, podobne pozy, praktycznie ten sam przedział czasowy, a kolorystyka - tak różna.
To po co są szare karty, passport-checker'y i inne ustrojstwa?
Jeśli Jacek poświęca czas na temat temp. barwowej zarówno lamp, jak i sposobu kalibracji puszki, to chyba po to, by z tego zrobić użytek...
Popełniać błędy - rzecz ludzka. Ktoś zwrócił uwagę - może ktoś skorzysta???
Wracając do warsztatów - mnóstwo świetnych rad i ćwiczeń. Kilogramy cennej wiedzy, dzięki której wiadomo nie tylko - jak, ale wiadomo też - dlaczego.
1Dx + eLki, zoomy, stałki, lampki i gadżety
toMash, właściciel studia w którym odbywał się kurs, udostępnił fotografie grupowe:
>link do downloadu oryginalnej wersji<
>link do downloadu oryginalnej wersji<
C-F-K - forever
Zaczęliśmy "zabawę" z lodem na Odrze i nie mam czasu na nic więc....(m.in obróbka zdjęć z kursu poszła w odstawkę) na moje zdjęcia poczekacie ale coś nie widzę żeby koledzy się coś chwalili(ani na stronie Jacka ani na forum- z Bydgoszczy jest już ponad 50 zdjęć).To raz a dwa kojarzy ktoś jak nazywa się czarne tło o którym gadali Paweł z Mellanem(z frędzelkami lub jakoś tak-te co nie dawało odblasków)?
Choć amator i nikonowiec to też fotograf!!
C-F-K - forever
Ja obiecałem relację i dotrzymam słowa, tylko, że na razie brak czasu. Miałem robótkę społeczną dla klubu karate na zawodach w Szczecinie, Gryfinie i nawet na zabawę mikołajkową się załapałem. W sobotę mam ślub, więc znowu będzie mało czasu, ale z ręka na sercu do końca roku postaram się wyrobić. Nie możemy być gorsi od Bydgoszczy :-)
Forum nikona się wysypało więc mam wreszcie czas by tu zajrzeć. Myslałem, że nikt nic nie pisze, bo nie dostałem maila z info o odpowiedzi w wątku. Zapewne go jednak po prostu w nawale emaili przeoczyłem. Nadrabiam zaległosci
Wytłumaczę parę rzeczy.
-sprawa WB. Bardzo dokładnie omawiana, podałem kilka metod jak to osiągnąć w przybliżeniu (np K) i pare jak zrobic idealnie, zarówno na etapie fotografowania (PRE) jak i na etapie obróbki (fotografia wzorca na 1-szym zdjęciu z sesji). W linkowanych zdjęciach widać jednak, że ideał nie zawsze został osiągnięty ;-)
- na kursie uczyłem studia, obsługi lamp, oświetlania, fotografowania, ustawiania modelki. Pomijałem obróbkę absolutnie. Kurs trwał tylko 2 dni, nie ma miejsca na wszystko. Wolę mniej a dokładnie, niż wszystko po łebkach. A obróbka to zupełnie inne zagadnienia.
- wracając do WB. Zapewne uwagi o złym WB dotyczyły po części innego koloru dłoni i twarzy modelki. To jednak jest niestety bardziej kwestia obróbki i to nieco bardziej zaawansowanej. Maski i te rzeczy
- co do fotografowania na pilotach. Normalnie ja tez uznałbym to jako cos bez sensu, bo to kojarzy się "studyjniakom" z koniecznością wejścia na wysokie ISO, a więc "niestudyjnym" zachowaniem. To raczej cos do robienia backstage. Tylko, że w studiu Tomka są lampy Fomei z pilotami ... 1000 W, a to zmieniało postać rzeczy, można było być na niskim ISO a jednoczesnie mogło fotografować kilka osób, co przy błyskaniu jest niemożliwe. "Kursowo" patrząc taka mozliwość prowadzenia zajęć na świetle ciągłym jest bdb.
- mówiłem, że bardzo ważna jest długa osłona przeciwsłoneczna, widzę, że niektóre zdjęcia mają poświaty od kontry.
- linkujemy tu zdjęcia modelki, ale od samego początku mówiłem i uprzedzałem. Celem nie było uzyskanie najlepszych zdjęć modelki. Takie zajęcia ja wtedy określam jako warsztaty i zawsze to podkreślałem. Zdjęcia z KURSU są właśnie takie jakich się spodziewałemGenialne nie są, ale wstydu też nie ma. Na pewno lepiej się współpracuje gdy jest 1 modelka - 1 fotograf. Wtedy idzie więcej wykrzesać. To chyba każdy rozumie. Dlatego tak wazna jest praktyka. Zachęcam do kolejnych sesji - np u Tomka, który jest bardzo pomocny i się na pewno można z nim dobrze dogadać.
Jeszcze raz dziękuje uczestnikom :-) i ... przyznam, że czekam na zdjęcia. Na razie jedynie Raku20 dał kilka klatek. Kilka innych osób się rejestrowało w galerii, ale zdjęć jeszcze nie wrzucali. http://www.galeria.jjstudio.pl/categories.php?cat_id=3
Jest też osobna galeria na backstage.
Teraz juz macie zdjęcia poobrabiane. Nie chodzi o jakieś wielkie ilości zdjęć, po 3-5 ujęć to będzie OK. Wrzućcie choć to co tu w tym wątku.
(pamiętajcie - konta i zdjęcia musze aktywowac i akceptowac, więc bez pańki że sie coś od razu nie udaje i nie pokazuje)
Co do Poznania. Na nikonie nie ma takich planów wcale, tam był nie tak dawno kurs. Zapewne gdyby to ogłosić, to znajdą się 2-3 osoby i z nikoniarzy. Natomiast na CB nie wiem jakie są zasady jesli chodzi o kursy i ich propagowanie. Przyznam, że sprawę zrzuciłem na barki Mellana, który ma chęć zorganizowac kursy w innych miastach. Forum stowarzyszenia CFK ma zbyt niewielu uczestników, więc czekam na efekt rozmów Mellana z ... chyba Vitezem i wtedy będzie wiadomo czy i na jakich zasadach można organizować kursy wykorzystując CB jako jedno z miejsc ogłaszania o kursach. Jak sądzę bez mozliwości ogłaszania się na CB kurs w Poznaniu się szybko nie odbędzie.
W takim przypadku jest inne wyjście. Są kursy w Bydgoszczy co parę miesięcy, wyszukałem miejsca noclegowe po kilkadziesiąt zł na głowę, jeśli mieszkanie wynajmie kilka osób (3 lub 4). W tym przypadku nieważne czy chętny jest z Poznania czy skądinąd.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Zgodnie z wcześniejszą obietnicą zapraszam na relację w warsztatów zorganizowanych w Studio Thomas w Szczecinie przez Jacka Z. - TUTAJ.
Miłej zabawy :-)