Strona 772 z 1000 PierwszyPierwszy ... 272672722762770771772773774782822872 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 711 do 7 720 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

28mm szeroko na cropie hmm...
    Ale rzeczywiście, masz rację każdy wybiera sprzęt pod siebie. I jak coś poleca to znaczy, że danemu obywatelowi się na tym dobrze pracuje.

Mad_Mac po co się tłumaczyć młodym ?? Tak jest i tak miało być, i tyle a nie się spuszczać i gadać że niby miałby być lepiej no ale...

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukeandro Zobacz posta
    28mm szeroko na cropie hmm...
    Ale rzeczywiście, masz rację każdy wybiera sprzęt pod siebie. I jak coś poleca to znaczy, że danemu obywatelowi się na tym dobrze pracuje.

Mad_Mac po co się tłumaczyć młodym ?? Tak jest i tak miało być, i tyle a nie się spuszczać i gadać że niby miałby być lepiej no ale...
    Poprostu nie chce by kolega doradzil komus zakup 28mm jako najszerszego szkla bo zrobi mu kuku. Czasem zdjecia robi sie w takiej ciasnocie ze 28 na FF nie daje rady.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Poprostu nie chce by kolega doradzil komus zakup 28mm jako najszerszego szkla bo zrobi mu kuku. Czasem zdjecia robi sie w takiej ciasnocie ze 28 na FF nie daje rady.
    jeśli to o mnie chodzi, to nie przypominam sobie, żebym gdzieś komuś doradzał jako najszerszego szkła 28mm.. ale "faktycznie może być "za mało" z 28mm". więc spokojnie i z uwagą...

poza tym - jak napisałem - każdy dopiera pod siebie i - jak napisałem- mi pod cropa brakuje np. 10-22, ale żyje bez niego.

poza tym 2. - pole widzenia 28mm na FF już z 1m (słownie: jednego metra!) to ok. 75* po przekątnej, daje nam pole widzenia ok. 1,3 x 0,8 m, czyli dajmy na to - młodego siedzącego tam, gdzie król chodzi piechotą (z 1m) - sory ale nie wiem jak ciasno musiałoby być by tym szkłem nie zrobić zdjęcia na FF - to minimalnie szerzej niż 17mm na cropie - sorry, ale mam wyobrażenie jak to wygląda i praktykę z tymi ogniskowymi... więc nie róbmy sobie kuku pisząc takie rzeczy.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    jeśli to o mnie chodzi, to nie przypominam sobie, żebym gdzieś komuś doradzał jako najszerszego szkła 28mm.. ale "faktycznie może być "za mało" z 28mm". więc spokojnie i z uwagą...

poza tym - jak napisałem - każdy dopiera pod siebie i - jak napisałem- mi pod cropa brakuje np. 10-22, ale żyje bez niego.

poza tym 2. - pole widzenia 28mm na FF już z 1m (słownie: jednego metra!) to ok. 75* po przekątnej, daje nam pole widzenia ok. 1,3 x 0,8 m, czyli dajmy na to - młodego siedzącego tam, gdzie król chodzi piechotą (z 1m) - sory ale nie wiem jak ciasno musiałoby być by tym szkłem nie zrobić zdjęcia na FF - to minimalnie szerzej niż 17mm na cropie - sorry, ale mam wyobrażenie jak to wygląda i praktykę z tymi ogniskowymi... więc nie róbmy sobie kuku pisząc takie rzeczy.
    .

Nie jestem pewien jakie ty zdjecia preferujesz ale ja lubie robic zdjecia gdzie widac cos wiecej niz mlodych, np osoby zgromadzone w pokoju na np blogoslawienstwie. W niektorych M jest tak ciasno ze nie ma gdzie sie cofnac zeby objac mlodych rodzicow i moze ciocie placzaca z boku.
    Umowmy sie ze te 28 na FF da rade w 90% ale ja tam wole miec cos szerszego zeby nie byc w sytuacji kiedy nie moge zrealizowac swojej wizji.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przez długi czas używałem do reportażu ślubnego 24-70 , oczywiście na cropie .... nigdy nie brakowało mi szerokości , wręcz bardzo często zbliżałem. Wszystko zależy od tego jakie ogniskowe lubimy .
    A co do opinii młodych - fotograf decyduje co i jak chce pokazać ( nigdzie nie wyczytałem reguły , że na zdjęciu z błogosławieństwa musi być widać nogi rodziców , bliskimi planami można przekazać tak samo dużo , jeśli nie więcej emocji ). Poza tym to tylko 4 foty z dwustu czy trzystu ... więc osobiście nie widzę problemu.
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Coś już napisał Awatar qbanek

Domyślnie

marbo, a czym świecisz?

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

teraz staram się nie świecić ... a jak muszę to 580ex z płytką własnej roboty
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Niby nie ten .... trudno też akredytację nazwać sprzętem ...ale do (fotografowania) ślubu - niezbędne
    najwyraźniej trudno też zachować porządek, ale przecież to wszystko jedno... co niektórym..

ZAPRASZAM
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

W tele to nie mam rozeznania, ef 200 2.8 II będzie przydatny? Chodzi mi o jakieś "emocje" na sali i plener. 85 mnie drażni zbyt dużą odległością min. ostrzenia.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

85 lapie za szeroko? to co Ty chcesz fotografowac? galki oczne?

a co do 200mm na sali ... czasem 135 nie da sie uzyc bo malo miejsca. do tego 2.8 przy 200mm ... slabo to widze, chyba ze wyczarujesz iso 25600

Strona 772 z 1000 PierwszyPierwszy ... 272672722762770771772773774782822872 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów