Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Czy to dobry wybór?

Question Czy to dobry wybór?

Witam jestem tu nowy z racji tego ze zamierzam kupić sprzęt canona mam do Was kilka pytań.A więc od początku jestem amatorem to będzie mój pierwszy porządny aparat poprzedni to lumix fz18 na którym nauczyłem się co nie co.Mam około 3tyś złotych gotówki które chcę przeznaczyć na obiektyw i możliwość kupna body na raty do około 3tyś.Wiem na pewno że będzie to sprzęt canona.Mój wybór to body c50d na początku nie wykorzystam jego możliwości ale jak to się mówi praktyka czyni mistrza .Obiektyw który wybrałem do zakupu to Canon EF 70-200 mm f/4L USM i tu moje pytanie.Czy to dobry wybór dla amatora? Co do wybory szkła zależy mi na tym aby było względnie uniwersalne,solidne,ostre i na lata,po jakimś czasie będę rozbudowywał system.Głównie interesuje mnie fotografia przyrodnicza lubię zaszyć się gdzieś w lesie,na polanie i cykać foty Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt a mianowicie czy poradzę sobie w polowych warunkach bez is?Będę wdzięczny za porady,sugestie.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

50D jak najbardziej na tak, bardzo dobra puszka.
    Co do szkła to powiem szczerze z tego co wnioskuję z twojego posta to na początku będzie to jedyne szkło i nie wiem czy to aby dobry wybór zakresu ogniskowych, szkło samo w sobie rewelacja ale ja osobiście jakbym miał wybierać jedno szkło to najpierw wolałbym mieć coś szerszego a potem dokupić coś długiego. Oczywiście zależy też co dla Ciebie znaczy "uniwersalność" i co chcesz głównie fotografować a tego już nie sprecyzowałeś. Może pomyśl nad 15-85 bardzo chwalonym.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jak Ci starczy pln to dokup sobie na początek do tego albo jakąś jasną stałkę np. 50mm żeby móc pobawić się z GO lub jeżeli naprawdę chcesz mieć coś dłuższego to np. 55-250is spokojnie na początek wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 01-12-2010 o 14:27 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Canon 50D i 70-200/4 to "srednio" uniwersalny zestaw do codziennego uzytkowania. Piszesz dalej ze interesuje Cie fotografia przyrodnicza - tu z kolei 200 to moze byc za "krotko" i trzeba by dokupic extender x2 - tu z kolei w polaczeniu z 70-200/4 bedzie ciemno - skoro robi sie ciemno, to przydalaby sie stabilizacja itd... Ale nie ma co marudzic - o takim zestawie na poczatku niejeden amator marzy. Przynajmniej nie bedziesz mial problemow z ostroscia i szybkoscia dzialania autofocusa.

Do codziennego uzytkowania malo uniwersalny zestaw.
    Do ptactwa i innej zwierzyny raczej dobry, ale wiadomo 100-400 bylby lepszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    ... czy to aby dobry wybór zakresu ogniskowych, szkło samo w sobie rewelacja ale ja osobiście jakbym miał wybierać jedno szkło to najpierw wolałbym mieć coś szerszego a potem dokupić coś długiego. Oczywiście zależy też co dla Ciebie znaczy "uniwersalność" i co chcesz głównie fotografować a tego już nie sprecyzowałeś. Może pomyśl nad 15-85 bardzo chwalonym.
    ....
    no to przecież napisał:

Cytat Zamieszczone przez adamkoko1 Zobacz posta
    ...Głównie interesuje mnie fotografia przyrodnicza lubię zaszyć się gdzieś w lesie,na polanie i cykać foty....
    przecież nikt nie musi posiadać zakresu od 8 do 300 mm. jednym wystarczy nie więcej niż 70mm innemu mniej niż 100 nie trzeba.

co do samego body, to wybór dobry. szkło - myślę, że warto dobrać na te raty coś z IS, bo na pewno nie zawsze utrzymasz.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamkoko1 Zobacz posta
    Głównie interesuje mnie fotografia przyrodnicza lubię zaszyć się gdzieś w lesie,na polanie i cykać foty.
    Nie wiem jak to się stało ale to zdanie mi umknęło, dosłownie. Ale faktem jest, że do takiego typu foto te 200mm to trochę mało...

Dopiero zaczyna Awatar rbanach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie lepiej 24-105 f4/L ? Jakp jedyny i podstawowy obiektyw jest i trochę szerokiego kąta i trochę tele

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Na początek ..... bardzo dobry zestaw. Jeżeli nastawiasz się tylko na przyrodę, to start jest rewelacyjny. Mam taki sam zestaw i jako amatorowi w zupełności starcza. Dokupiłem extendera 1,4 kenko, powiększyłem zakres, oczywiście ze stratą światła ... ale daje rade.

Jeżeli braknie Ci dołu to zawsze możesz dokupić kita z is za małe pieniądze. Na "imieniny" i na fotki w domu styknie.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbanach Zobacz posta
    Nie lepiej 24-105 f4/L ? Jakp jedyny i podstawowy obiektyw jest i trochę szerokiego kąta i trochę tele
    To zaszyj się z tym w lesie i... pokaż efekty ;-)

Jeśli bierzesz na raty, to może szarpnij się na wersję IS, IMHO warto.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

C 50 + 70-200 to bardzo sympatyczny zestaw.
    W ramach pieniążków o których pisałeś powinien się zmieścić 17-85 (ew. 50) i... do lasu.
    Od czegoś trzeba zacząć :smile:.

Powodzenia.
    ....C50E....C40D

Domyślnie

ja myślę, że jeżeli jest nastawiony na pewne sytuacje i mieszczą się one w 70-200 to dlaczego nie? będzie brakowało dołu czy góry to uzupełni, grunt, że na starcie będzie miał co mu potrzeba. zastanów się autorze na ISem, przy 2.8 się przydaje co dopiero przy F4. będzie drożej, ale z ilu opresji Cię to wyciągnie
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów