Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 50 mm ale jaki ?

Uzależniony

Domyślnie

z tego co pamiętam widziałem już tego posta w kilku miejscach. jaki ma on związek z tym wątkiem i po co wklejasz go gdzie tylko się da?
    Jeśli ze szkłem jest coś nie tak to mogłeś go od razu po zakupie wymienić na inny u sprzedawcy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym nie ukrywam, że strasznie mnie zastanawia jakim cudem dostrzegasz front i back fokusy na całe 2mm... i to na większych przysłonach ponad f/2.2.
    Co Ty tylko zapałki tym fotografujesz? Skalibruj go sobie jak najlepiej na pełną dziurę i po sprawie.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 18-11-2010 o 14:30 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dobrze widziałeś.
    Jak kto ma taki problem, to łazi wszędzie w nadziei że mu pomogą.
    BF i FF na 2 milimetry to nie jest mało, uwzględniając fakt że cały wydruk ma dwadzieśia parę centymetrów a odległość od obiektywu jakieś 50 cm.
    Wraz ze zwiększaniem się odległości BF i FF też się powiększają.
    Kolega forumowy - sloik1979 - też trafił na taki problem ale na obiektywie 85mm f/1,8.
    Jak sam pisze - Żytnia go spławiła.
    Łaziłem z tym problemem po różnych wątkach, gdyż wielu tu uważa się za autorytety w sprawie optyki.
    No to chciałem im dać szansę i niech się wykażą.
    Ale jak widzę jedyna rada jaka może mnie w tym przypadku spotkać to taka jak Twoja: Weź se i wyreguluj.
    A jak myślisz? Co ja cały czas robię? - reguluję i piszę.
    A tu umieszczam jako przestrogę dla tych co się zastanawiają nad 50mm.

Jak nie posłuchają, to będziesz jeszcz częściej czytał powyższe, tyle tylko że już nie moje.:-?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Dobrze widziałeś.
    Jak kto ma taki problem, to łazi wszędzie w nadziei że mu pomogą.
    BF i FF na 2 milimetry to nie jest mało, uwzględniając fakt że cały wydruk ma dwadzieśia parę centymetrów a odległość od obiektywu jakieś 50 cm.
    To jest BARDZO mało. Idę o zakład, że nawet bym nie zauważył. Problem to by był jakby mowa była np. o 2-3cm przy 50cm. A nie o 10 razy mneijszym problemie. Przecież to jest zauważalne conajwyżej przy fotografowaniu szpilek...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Ale jak widzę jedyna rada jaka może mnie w tym przypadku spotkać to taka jak Twoja: Weź se i wyreguluj.
    A jak myślisz? Co ja cały czas robię? - reguluję i piszę.
    Bo naprawdę ciężko zrozumieć człowieka, który upatruje wielki problem w niecelności AF rzędu 2-6mm, kiedy to same rzęsy u człowieka mają ok 1cm... Ja tego najzwyczajniej w świecie podczas normalnego fotografowania, nawet z minimalnych odległości bym nie zauważył. Nie wiem nawet jak Ty to mierzysz, że na f/2.2 przy 50mm masz 2mm backfocus. Dlatego poradziłem Ci, żeby skalibrować to najdokładniej na 1.2 (bo chyba po to kupiłeś to szkło) i nie przejmował się jakimiś dwoma milimetrami.
    Nie wiem co musiłałbym tym szkłem fotografować żeby dostrzec 2mm... zapałki poukładane jedna przy drugiej? To skoro potrzebujesz takiej dokładności to pozostaje Ci szkło macro i ręczne ostrzenie.
    Ja naprawdę nie piszę tego złośliwie - jestem po prostu pewien, że nikt Ci tu, ani gdziekolwiek indziej nie pomoże. Bo niby jak skoro sam nie potrafisz?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pe.en.de - mnie z kolei szokuje to, że wierzysz w powtarzalność pomiarów AF. Jak dodasz jeszcze, że chodzi o 5-tkę... Proponuję Ci banalny test, zrób kilka strzałów testowy naprzemiennie rozostrzając do zera i do nieskończoności. Poznasz canonowskie granice tolerancji
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Jeżeli masz v 1,8 to może dokup 85 1,8.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Widzę, że powoli robi się na tym forum jak na wielu innych... milion sześćsetny temat z pytaniem o to samo tylko pytający do raz nowsi na forum.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Widzę, że powoli robi się na tym forum jak na wielu innych... milion sześćsetny temat z pytaniem o to samo tylko pytający do raz nowsi na forum.
    Podałem "szukajke" ale nie pomogło
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    i na 10 watkow z odeslaniem do szukajki przypada kolejne 20 z narzekaniem, ze forum schodzi na psy.

a wystarczy po prostu kliknac na przycisk zgloszenia do moderacji...
    www albo tez flickr

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów