Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 7D i co dalej z tymi szkłami

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    kup do niego jeden dobry obiektyw C. 17-55/2.8 IS
    Najpierw proponuję obejrzeć porównanie ostrości obu obiektywów (17-55 i 17-85): http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=0
    (moim zdaniem 17-85 wygrywa w całym zakresie, a zwłaszcza na szerokim końcu) (wiem wiem że zdjęcia to nie tylko ostrość, ale i głębia)

Potem proponuję porównać cenę:
    - 17-55 kosztuje 3200 zł
    - 17-85 kosztuje 900 zł

Różnica w cenie: 2300 zł i to jest trochę za dużo jak za podstawowy, uniwersalny obiektyw. Lepiej moim zdaniem wziąć 17-85, a za zaoszczędzone 2300 kupić: 70-200/4 lub 28/1.8+50/1.8 lub 28/2.8+50/1.8+85/1.8 lub 10-22 (kosztem troszkę większej głębi ostrości w obiektywie podstawowym zaoszczędzimy tyle pieniędzy, że starczy nam na dodatkowe obiektywy)
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Najpierw proponuję obejrzeć porównanie ostrości obu obiektywów (17-55 i 17-85): http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=0
    (moim zdaniem 17-85 wygrywa w całym zakresie, a zwłaszcza na szerokim końcu) (wiem wiem że zdjęcia to nie tylko ostrość, ale i głębia)
    ...
    No z tej uwagi i tego porownania to tylko :-D . Dawno sie tak nie rozbawilem.
    Mysle ze wielu to czytajac biedzie mialo niezly ubaw.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Mysle ze wielu to czytajac biedzie mialo niezly ubaw.
    A byłeś pod tym linkiem i widziałeś porównanie? Ostatnio na forum parę osób narzekało na ostrość wychwalanego 17-55 spodziewali się żylety a jest lekkie mydełko i ten link to potwierdza. Pytanie czy jest to skutek kilku słabych egzemplarzy (gdzie jest kontrola jakości) czy to szkło jest takie w rzeczywistości.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A byłeś pod tym linkiem i widziałeś porównanie? Ostatnio na forum parę osób narzekało na ostrość wychwalanego 17-55 spodziewali się żylety a jest lekkie mydełko i ten link to potwierdza. Pytanie czy jest to skutek kilku słabych egzemplarzy (gdzie jest kontrola jakości) czy to szkło jest takie w rzeczywistości.
    Oczywiscie, ze bylem. I przed pisaniem takiego zarzutu radze dokladnie patrzec co tam jest porownywane.
    C. 17-55/2.8 IS uzywam od pierwszych miesiecy jego pojawienia sie. C.17-85 tez uzywalem przez jakies 1/2 roku, w momecie pojawienia sie go na rynku. Tak ze wiem dokladnie co napisalem.

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Mam ten sam problem co kolega RMAx. Głowa boli.
    Możesz jeszcze to poczytać :
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...gma_18-125.htm

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

czesc.
    dom, dzieci, działka jakis wypad z dzieckiem pod miasto - 17-55 mm, ptaszki jakies moje inne pstryki zoom 70-200 f4

body dobre, szkla daja rade.

ostatnio nawet podczepiam w domu 50mm f1,8, stare szklo na ktorym sie uczylem, trafia dobrze, ostrzy dobrze.

zona coraz czesciej go uzywa bo jest lekkie, a ona male lapki i dobrze jej sie wtedy manerwuje tym kolosem
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    czesc.
    dom, dzieci, działka jakis wypad z dzieckiem pod miasto - 17-55 mm, ptaszki jakies moje inne pstryki zoom 70-200 f4

Do 7D mam podobny zestaw. 17-55mm jako podstawowe szkło i do tego 70-300 IS USM jako coś dłuższego. Jak dla mnie doskonały zestaw na co dzień.
    fotografia
    akwarystyka

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

tak, to sa fajne zestawy,
    chcialbym dokupic cos dobrego do macro, ale to za jakis czas...

najpierw jakas fajna stalka 50 mm 1,4 lub 85mm 1,8 aczkolwiek w domu to juz za wasko. zreszta... 50 mm na cropie to tez wasko... i w domu tez juz musze sie lekko oddalic od celu.... a jeszcze jak jest to dziecko.. to juz w ogole, nie zdaze za nim zmieniac pozycji.. ehh
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Uprawnienia umieszczania postów