Witam wszystkich!
Czym dalej w las tym więcej drzew. Czytam testy, recenzje i dyskusje na forach i nic mi się nie rozjaśnia.
Zainspirowany postem Aptekarza „Szkło do 7D 18-135 czy 15-85 ??” zauważyłem . że nie tylko ja mam problem z doborem szkieł. Jak coś kosztuje normalnie to jest do bani, jak średnia półka to za ciemne, jak ok. to za słono. Często słyszę, że matryca w siódemce jest wymagająca, że świetny AF i szkoda nawet na starcie byle co zakręcać. Jaki zakres ogniskowej inni piszą - tylko stałki, z IS czy bez ale jaśniejszy, dłuższe z IS nie poręczne. Ja osobiście mam doświadczenie z 28-135mm f3,5-5,6 IS USM oraz 50mm f1,8 II co prawda jest lepszy f1,4 ale 1000zł różnicy wole dołożyć do 70-200mm f4, który mam na celownik czekam tylko na wolne środki na koncie. Jak naprawdę spisują się szkła innych producentów : jedni chwalą Tamrona inni Sigme nie wspominając o innych, czy według Was warto odejść od oryginalnych.
Osobiście w moim zestawie z jednej strony brakuje mi kąta ,a z drugiej jest za krótko.
Ze względu na ogromną rozpiętość sprzętu mam propozycje by zebrać to jakoś do kupy i podzielić. Wiadomo, że ilu ludzi tyle opinii, że każdy ma inne upodobania co do marki sprzętu i rodzaju zdjęć jedni wolą róże inni piwo duże:-P
Mam propozycje
Po 1) byście zaproponowali : uniwersalny zestaw czyli wszystko to co powinno znaleźć się w torbie przeciętnego użytkownika, który robi fotki rodzinne, dzieciom, kochankom, u cioci na imieninach, wycieczkowe, portrety, rowery, ogniska itp. Full uniwersalnie i wszechstronnie i to w dwóch wersjach - A) tańsza (przejściowa), czyli szkła, które charakteryzują się dobrym stosunkiem ceny do jakości, a na, które będą mogli pozwolić sobie początkujący oraz w wersji wysublimowanej (docelowej) B) czyli odpowiednik tego sprzęt z głównym uwzględnieniem jakość.
Po 2) Chciałem Was prosić o doradzenie wszystkim innym co do tej torby z biegiem czasu i doświadczenia warto dorzucić np. w kategorii zdjęć marko się dla początkujących wystarczy to i to - wersja A), a dla profesjonalisty B) super nadaje się to i tamto, a jeśli chodzi o Tele to tylko to.
Zapraszam do wypowiedzi wszystkich chętnych, którzy chcą podzielić się swoim doświadczeniem i wesprzeć mniej doświadczonych.
Piszcie o : najbardziej użytkowych zakresach, czy czasem sacerzoom czy jednak lepiej pobawić sie w żonglerke, czy lepiej lampa czy dołożyć do jasniejszego szkła, czy róznica są warte pieniedzy, co cieszy, co przeszkadza, a co dyskwalifikuje.
Ale się rozpisałem- Dzięki 8)