Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 215

Wątek: Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Przy takim kadrze bym zwiekszyl amount (95), radius (2) i masking (90). Dal troche odszumiania (25). Wyzerowal czernie, zwiekszyl kontrast (50) i dodal fill light i clarity (25). Ot, taki eksperyment.

Warto pamietac, ze w LR 3 mozna juz selektywnie wyostrzac (nie caly kadr na raz) ;-)
    Co do selektywnego podbicia światła (fill lights/black) i lokalnego kontrastu (clarity) to oczywiście było użyte dla ulepienia tego jpega.

Jeżeli chodzi natomiast o wyostrzanie i odszumianie: domyślny preset importowy z LX mam zrobiony tak: sharpening amount 25, nr luminance amount 20. Niestety, nie umiem (albo się nie da) uzależnić parametrów domyślnych od ISO - te wyżej są w miarę akurat dla dobrze naświetlonego ISO 200. Przy ISO 80-100, próbuję zwiększać pierwszy i zmniejszać drugi - aby kasza nie wyszła

Przy czułościach >400 często rezygnuję z wyostrzania (poza finalnym) i odszumiania w ogóle - rezultaty są nierzadko gorsze od prób grzebania. Przeskalowanie nieodszumionego obrazka plus zbawienne odszumiające działanie papieru (aby nie za dużego) zwykle wystarczają.

Co do ostrzenia selektywnego: mam dwie wymówki. Jedną jest oczywiście lenistwo - siedzenie więcej niż minutę nad zdjęciem jest dla mnie traumatycznym przeżyciem. Druga wymówka jest sofizmatem na potrzeby kreowania forumowego wizerunku lokalne wyostrzanie jest dla mnie za granicą psucia zdjęcia w miarę "ekologiczny" to takie pierwsze podejście do "wycinanek"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Jestem taki leniwy, że zamiast zrobić profil lensa dla LX5 do LR3, czekam aż ktoś zrobi go za mnie :/
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 16-11-2010 o 10:39 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ktoś (przepraszam, wyleciało mi z głowy kto :/) prosił mnie o sprawdzenie funkcji wysokiej dynamiki i porównanie to z wyciąganiem z rawa.
    To byłem ja Bardzo dziękuję. Widzę, że "duża dynamika" nie daje najlepszych efektów. Z tego co wyczytałem lx3 ma funkcję auto-hdr, która daje dużo lepsze rezultaty, jednak iso jest ograniczone do 400 (funkcja ta została dodana w 2 lub 3 firmware do lx3).

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    To byłem ja Bardzo dziękuję. Widzę, że "duża dynamika" nie daje najlepszych efektów. Z tego co wyczytałem lx3 ma funkcję auto-hdr, która daje dużo lepsze rezultaty, jednak iso jest ograniczone do 400 (funkcja ta została dodana w 2 lub 3 firmware do lx3).
    Całkiem możliwe, że do tego jeszcze nie doszedłem

Chyba że to jest auto-hdr z jednej klatki rawa - no to to jest właśnie ta "duża dynamika" czy tam "śtuka"

Przyznam, że stanowczo wolę, aby aparat ograniczał się jednak do zapisywania światła, a nie miętosił mi jeszcze dane w niekontrolowalny sposób. Moim marzeniem jest aparat purystyczny, raw-only, bez jakichkolwiek programów tematycznych i innych szmerów-bajerów. Żeby nie kusiło
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Przyznam, że stanowczo wolę, aby aparat ograniczał się jednak do zapisywania światła, a nie miętosił mi jeszcze dane w niekontrolowalny sposób.
    Też tak wolę, ale w kompaktach zakres tonalny jest jednak mniejszy niż w lustrach, więc zawsze lepiej mieć takiego auto-hdra niż nie mieć - a nóż wypluje coś całkiem ładnego
    Gdzie jest edycja postów? Miało być a nuż
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 16-11-2010 o 11:02 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Też tak wolę, ale w kompaktach zakres tonalny jest jednak mniejszy niż w lustrach, więc zawsze lepiej mieć takiego auto-hdra niż nie mieć - a nóż wypluje coś całkiem ładnego
    Gdzie jest edycja postów? Miało być a nuż
    Ale przecież nic nie tracisz, jak go nie masz.
    Tracisz jak nie masz rawów.
    No i jak nie masz bracketingu ekspozycji, robi się upierdliwie niewygodnie.
    Także ja tam za auto-hdrami itp. wynalazkami wcale nie tęsknię - to ściema.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Ale przecież nic nie tracisz, jak go nie masz.
    Tracisz jak nie masz rawów.
    No i jak nie masz bracketingu ekspozycji, robi się upierdliwie niewygodnie.
    Także ja tam za auto-hdrami itp. wynalazkami wcale nie tęsknię - to ściema.
    Masz rację, ale też jestem leniem i nie chce mi się nosić statywu, żeby sobie zrobić bracketing ekspozycji i potem składać hdra na kompie. I tak zawsze robię w raw+jpg, ale głównie po to, żeby ewentualnie zmienić balans bieli lub kontrast. Dlatego wspieram wszystkie dodatki podnoszące zakres tonalny, który nawet w dslr jest stanowczo za mały - daleko do tego co widzi ludzkie oko. Chyba tylko fuji myśli tak jak ja

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Poszedłem do kurtki i przetrzepałem menu LX5 - nie ma wg mnie w puszce składania zdjęcia po bracketingu.

Jak to działa w LX3?
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Pobawiłam się tym pożyczonym rawem po swojemu.
    Powiem szczerze, jestem pod wrażeniem8)
    Całkiem dużo udało się w tym obrazku zobaczyć i całość nie wzbudza negatywnych emocji
    Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że ani pogoda, ani światło w tej scenie nie były pomocne...

Mariusz,
    masz jakiś podobny kadr tyle, żeby światełko jakoś lepiej zagrało?
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wieczorem coś wystawię.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Będę wypatrywać;-)
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów