Zobacz wyniki ankiety: Ktorym okiem fotografujesz ?

Głosujących
56. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213
Pokaż wyniki od 121 do 127 z 127

Wątek: Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale temat Zawsze prawe, lewe tak mi jakos nie pasuje i to jedyne wytlumaczenie.

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam serdecznie.

Jakiś rok wstecz zacząłem się przestawiać na lewe oko i poszło.
    Powód: znajomy podpowiedział jak się blokować z aparatem na lewym barku do dłuższych czasów.
    Początkowo nochalem załączałem Live i dostawałem z monitora w prawe ale... jest różnica, jest stabilniej.

Pozdrawiam serdecznie.
    ....C50E....C40D

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zawsze prawe, lewe tak mi jakos nie pasuje i to jedyne wytlumaczenie.
    Z wizjerem kontakt ma tylko moje prawe oko - zarówno w pionie jak i w poziomie. Ale z rzeczywistością często utrzymuję kontakt za pomocą lewego, szczególnie wtedy, gdy poza kadrem znajdują się elementy poruszające się, które powinny w kadrze jednak się znaleźć.

Natomiast dawno temu, gdy zdjęcia robiłem Prakticą BX20, miałem kłopot z obserwacją przysłony - kadr widziałem dobrze, zaś cyferki - bardzo źle. Wtedy eksperymentowałem z lewym okiem, ale na fazie eksperymentów poprzestałem.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Coś już napisał Awatar kpinek
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

A ja praworęczny, prawonożny ale zdjęcia robię patrząc wyłącznie lewym okiem, prawym nie potrafię. Zresztą nie wyobrażam sobie nawet jak można prawym robić, to jakieś nienaturalne :P

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hmm
    Lewa noga lewa ręka poziome kadry 99% lewe oko, pionowe 60 lewe oko, bron 55% lewe
    ale aparat nożyczki etc bez problemu prawą.

Lewe oko świadomie bo jakoś szybciej przykładam body (być może wprawa), lewe oko znaczenie szybciej odnajduje się, sprawniej kontroluje obraz i parametry jednocześnie. Ale lewe oko ma największą różnice z 2,5-3x szybciej ustawia ostrość na matówce niż prawe.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

zawsze prawe oko mimo iż wadę na nim mam o pół dioptrii wiekszą. Jestem leworęczny, prawonożny, piszę prawą ręką (bo tak mi w szkole pani przekładała z lewej), kamieniami rzucam lewą, rysuję lewą, jak wracam ze zlecenia po kilku-kilkunastu godzinach trzymania aparatu przy prawym oku, na lewe do rana widzę potwornie słabo- czesto źle mi się auto prowadzi. Z broni też mierzę prawym.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja lewo oczny,praworęczny i lewonożny.dziwne! nigdy nad tym się nie zastanawiałem.

Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213

Uprawnienia umieszczania postów