kadr poziomy - 100% lewe
kadr pionowy - 70% lewe, 30% prawe
Prawym za cholerę w poziomie nie dam rad, zaś w pionie w pełni używalne, a i lewym fajnie obserwować resztę planu...![]()
kadr poziomy - 100% lewe
kadr pionowy - 70% lewe, 30% prawe
Prawym za cholerę w poziomie nie dam rad, zaś w pionie w pełni używalne, a i lewym fajnie obserwować resztę planu...![]()
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
Jesli chodzi o mnie to calkowicie jestem zmiksowany. Kopie prawą nogą, ale jak sie wybijam to juz z lewej. Ręce tylko prawa. Jak patrze przez aparat to tylko lewym, i podsłuchuję lewym.
Swoją drogą pamiętam kiedy pierwszy raz strzelałem z broni i wszystko po prawej stronie ale lewym okiem, skuteczność 0%
to mnie sie musiało coś pomylić wtedy... patrzę na zdjęcie, które mi koleżanka zrobiła i widzę, że prawe... chyba że obuoczna jestem...![]()
Praworęczny , lewonożny ,prawe oko. Chyba też lekki przekręt mam jakiś.
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
Lewym, bom leworęcznySkoro już prowadzimy taki luźny temat, mam pytanko - czy podczas kadrowanie zamykacie drugie, niepatrzące w wizjer oko? Ja się złapałem na tym, że trzymam je otwarte.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt :-)
Michał
--
www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego
Ja nie zamykam, przykladam lewe tak jak pisalem klika stron wczesniej. Czas lapania ostrosci po zamknieciu i otworzeniu to czesto moment kiedy ucieka upragniony kadr :P
A zauważyliście że w oku którym zazwyczaj fotografujecie z czasem pogarsza się ostrość widzenia?
Zdjęcia robię lewym i zawsze na tym miałem ok 0.5D mniejsza wadę niż na prawym. (L: -1.25D, P:-1.75D). Z czasem przy każdej wizycie zmieniałem moce (po wcześniejszym badaniu komputerowym) aż na dzień dzisiejszy mam L: -2.25D, P: -1.75D.
Co gorsze w moim wieku (22 l.) Pani Doktor powiedziała, że pogorszenie w tym jednym oku nie jest wynikiem ogólnego rozwoju człowieka bo takie wady zazwyczaj zatrzymują się wraz z dojrzewaniem a dla oka przyjmuje się granice ok 20 lat.
Zastanawiam się czy nie lepiej robić fotki na LV![]()
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
robię na zmianę, jak jedno się zmęczy to walę drugim. Kiedyś focilem tylko prawym, ale bywa tak że cały dzień z aparatem przy twarzy to i oko trzeba co jakiś czas zmienićteraz nie robi mi różnicy którym okiem strzelam
A ja patrzę i prawym i lewym naraz ...bo robię PSixem z kominkiem ;-)![]()
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
Ja mam jeszcze lepsze pytanko? Czy ktoś, w pierwszych dniach uzytkowania lustra miał problem z odczytaniem parametrów na matówce?:grin: Mi za cholere to nie szło, nie wiedziałem czy patrzę za blisko, czy za daleko i nie wiedziałem "kto ma problem"?Dopiero po jakimś czasie gdy skupiłem się na samym obrazie, kątem oka można było zauważyć, że czas, przysłona same się "ostrzą"..
![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.