Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: potrzebuje lepszego AF - co zmienić?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Chcesz mieć celny AF za małe pieniądze to tylko nikon D50/D70/s lub D80

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Chcesz mieć celny AF za małe pieniądze to tylko nikon D50/D70/s lub D80
    Nie aż tak - nikonowski autofocus w serii amatorskiej też nie jest cudem świata. Był to drugi powód odstawienia przeze mnie kiedyś D70 na półkę.

Natomiast począwszy od D300 (crop) i D700 (FF) dostajemy coś, co w Canonie wymaga kupienia 1-nki, a conajmniej 7d (crop).
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie aż tak - nikonowski autofocus w serii amatorskiej też nie jest cudem świata. Był to drugi powód odstawienia przeze mnie kiedyś D70 na półkę.
    Ja osobiście mam inne odczucia. W nikonie była to ostatnia rzecz na którą się zwracało uwage a tutaj za każdym razem musze sprawdzać czy jest trafione co później niestety na dużym ekranie jeszcze inaczej wygląda. Krew czasami człowieka zalewa ale coż, jakoś wcale nie mam ochoty inwestować pare tyś za to żeby mieć chociaż w miare sprawny AF więc trza się przyzwyczajać

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Ja osobiście mam inne odczucia. W nikonie była to ostatnia rzecz na którą się zwracało uwage a tutaj za każdym razem musze sprawdzać czy jest trafione co później niestety na dużym ekranie jeszcze inaczej wygląda. Krew czasami człowieka zalewa ale coż, jakoś wcale nie mam ochoty inwestować pare tyś za to żeby mieć chociaż w miare sprawny AF więc trza się przyzwyczajać
    im więcej czytam takich rzeczy, tym bardziej się dziwię sam sobie
    czy jestem jakimś odosobniony przypadkiem, który nie ma problemów z AF?
    a może jest po prostu tak że 0,5s. na wyostrzenie to cholernie dużo, a 0,4s. w nikonie to tyle co nic, tylko ja ćwok tego nie odróżniam?

Proszę o odpowiedź.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    a może jest po prostu tak że 0,5s. na wyostrzenie to cholernie dużo, a 0,4s. w nikonie to tyle co nic, tylko ja ćwok tego nie odróżniam?
    Nie chce dyskutować jak jest na prawde ani gdybać co jest lepsze a co gorsze, mówie tylko to co mnie najbardziej zaskoczyło przesiadając się na 30D. Nikona D70s użytkowałem przed 5-6 lat, uważam że AF jest w nim szybki (nie mówie o prędkości ale o doostrzanie czy nie błądząc silnikiem w te i nazat w skali obiektywu) i przede wszystkim celny. Podpinałem mase obiektywów różnych producentów i współpraca z nimi była jak najbardziej własciwa. Teraz ciężko było mi stwierdzić czy mój aparat trafia w punkt skoro na kicie 18-55 wykazywał więcej błędów niż na 50-tce, a na sigmie 70-300 ''jakoś to było''. Nie żeby powstała tu jakaś wojna albo że mam żal, ale szkoda że aparat tej klasy ma taki ''banalny'' problem bo wypluwa na prawde zdjęcia godne podziwu.

Uprawnienia umieszczania postów