Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Aberacja 85L

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie Aberacja 85L

Witam serdecznie, co zrobić z problemem z tematu, wybieralem z 3 szkieł, ten egzemplarz wydawał się nie wykazywać skłonności a jednak, przyznam, że jestem zdruzgotany 50 1,4 nie robi takiej masakry jaką zrobila wspomniana L żadne ze szkieł jakie posiadam nie robi tego co ona, czy serwis to leczy, czy ewentualna wymiana?
    P.S. Problem dotyczy warunków sprzyjających w tych daje z siebie wszystko, ale również mówie o sytuacjach gdzie to zjawisko nie powinno się ujawnić...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wyjaśnienie, pisząc o 50 nie mialem na myśli iż jest to przyklad szkla z tym zjawiskiem, porównałem poprostu tylko dlatego, że ze wszystkich posiadanych to akurat miało czasami tendencje, więc przepraszam, jeśli ktoś poczuł się urażony.
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 23-10-2010 o 13:26 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Daj jakieś zdjęcie na przykład ... 85L aberuje trochę z natury konstrukcji ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Uzależniony

Domyślnie

ten typ tak ma Mam drugi raz 85L i zawsze aberacja była spora, szczególnie na 1,2

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

na 1.2 w tym szkle aberacja jest ********a niezależnie od egzemplarza...
    obawiam się że musisz z tym się nauczyć żyć albo je sprzedać..
    daj przykład to ocenimy.. i która wersja szkła..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

mowa o wersji I czy II?

wyjście jest zawsze, możesz szkło oddać (ja np. chętnie przyjmę )

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje 50/1,2L też aberruje jak jasna cholera, ale nigdy mi nie przyszło do głowy oddawać je gdziekolwiek przez to. Taki urok naprawdę jasnych szkieł. 35L też nie błyszczy pod tym względem, reszty niestety nie miałem w łapskach
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Chroma spokojnie taką aberrację zdejmie... Zdecyduj się, chcesz mieć jasne szkło, czy idealną optycznie pełna dziurę?
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja miałam podobną obsesję, tylko że z 85-tką 1.8, niestety ma aberracje nawet po domknięciu na 2,8. W sklepie w którym kupowałam polecono mi wysłać do serwisu (wcześniej sprzedawca dzwonił do serwisu z zapytaniem czy da się to poprawić, otrzymał odpowiedź twierdzącą), wysłałam ...... i efekt był taki że obiektyw wrócił z serwisu z informacją że nie ma różnicy w porównaniu z innymi egzemplarzami, a jak nie mogąc się pogodzić z faktem zadzwoniłam jeszcze do serwisu to otrzymałam odpowiedź żebym założyła filtr polaryzacyjny ........
    Więc myślę że odsyłanie do serwisu mija się z celem ... Chyba musisz to zaakceptować.....

Szczur88, co to jest Chroma, to jakiś program? Może wreszcie znajdę jakieś rozwiązanie dla mojej obsesji o nazwie " aberracje", kocham tą stałkę, uwielbiam ciasny portret, ale ta aberracja .....

Domyślnie

85L to mistrz świata w aberacji.
    W moim przypadku problem skutecznie rozwiązuje wzruszenie ramionami.
    Smiena 8M

Coś już napisał Awatar gustaff

Domyślnie

U mnie też aberuje
    5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów