Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Lampa sie nie ładuje

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Lampa sie nie ładuje

Witam

Kolejny problem z cyklu rozwalonego sprzętu, otóż podczas jednej sesji lampa zdążyła dwa razy "rymsnąć" o podłogę no i chwile jeszcze podziałała i ? No nic no nie ładuje sie, jakies piski ładowania słychać ale są naprawde ciche, a od czasu do czasu podczas ładowania czuć jakiś swąd od niej, odpowiem z góry że spadając nie wleciała w nic podejrzanego jak kupa

Więc co zrobić ? oddać na żytnią i wydać tone banknotów czy szukać taniego elektryka w Poznaniu ?

lampa to 430 ex I w razie czego .

Czekam na waszą pomoc
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wyglada na uszkodzona przetwornice - pisk + swad topionej emali na drutach. Jesli nie uszkodzily sie tranzystory - poprzez wadliwe funkcjonowanie przetwornicy i np zwiekszony prad na nich - to koszt powinien zamknac sie dosc tanio. Taka przetworniczka - jesli to jest jedna ze standardowych - to koszt nie wiekszy niz 10zl + robocizna - czyli wylutowanie i wlutowanie 4 lub 6 wyprowadzen na plycie. Ale - oby nie - moge sie mylic.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam.pewnie będzie to coś z zasilaniem.miałem to samo,tylko że bez upadku.coś w lampie piszczało i brzęczalo a nie ładowała się.przygotuj się na niemały wydatek.

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

heh dwie wypowiedzi i to zupełnie różne
    a tak przy okazji ja sie podłącze z pytaniem...
    moja 580EX piszczy przy ładowaniu... czy to ok?
    ładuje normalnei tylko czy ten pisk to normalka...

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dwie rozne odpowiedzi poniewaz ja pisalem o niezaleznym elektorniku - z glowa na karku i wiedza potrzebna do wykonania przeszczepu jednego - dwoch elementow, a LYKAN o zytniej ktora odrazu zaproponuje wymiane calej plyty

Ze piszczy ? Jak najbardziej prawidlowe podczas ladowania - tak zachowuje sie wysokie napiecie w zwojach drutu nawinietych na karkasie. Dziala podobnie jak glosnik wysokotonowy

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bardziej skłaniam się do wypowiedzi tezeta skoro cena w jego wersji jest niższa

Tezet a może podejmiesz sie tego skoro sie na tym znasz ? zapłace za robocizne i za czesci oczywiscie byle nie była to cena jak na żytniej ,)
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie bede sciemnial - nie rozbieralem zadnej lampy canona jeszcze i nie chce trenowac na czyims sprzecie Byc moze kiedys zrobie konkurencje zytniej - ale wiem ze jeszcze nie czas. Brak sprzetu i wiekszego doswiadczenia

Na twoim miejscu podszedl bym do jakiegos serwisu foto w swoim miescie, pokazal, przedstawil problem, niech sie wypowiedza i wycenia, nie powinni robic problemow.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie znam się na elektronice,wiec oddałem do fotocomplex w Gdyni. po 1 naprawie błysneła parę razy i zgon.oddałem ją ponownie i jest ok,tylko ze pożegnałem się prawie z 300 pln.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Jak najbardziej prawidlowe podczas ladowania - tak zachowuje sie wysokie napiecie w zwojach drutu nawinietych na karkasie.
    Słyszalny "pisk" powodowany jest poprzez wysoką częstotliwość napięcia a nie jego wartość jako taką.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Racja, racja, slowa pomylilem, przepalcowanie nastapilo Zasugerowalem sie pierwszym postem gdzie swąd jest spowodowany wysokim (w miare) napieciem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów