Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Folia czy szkło na LCD

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gaceq Zobacz posta
    ...chyba czas na szybkę.
    szlag mnie trafia, bo od razu kupiłem 2 sztuki tej "super folii" (tak na zapas :-? )
    Było kupić zwykły poliwęglan ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

albo szybke ggs i się nie martwić o nic,wiadomo ze czasem potrafi peknąć ale 2 dychy i mamy nową a nie powoduje ona żadnej straty w jakości obrazu na wyswietlaczu,wrecz przeciwnie,no i wszystkie slady schodzą bardzo łatwo
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

taaa :P teraz to ja już wiem. jak wybierałem folię to nawet nie miałem pojęcia, że są takie szybki :P na poczciwym 20D nie miałem nic na wyświetlaczu, a jak się zabrałem za szukanie dla 5D to w głowie miałem tylko folie...
    5DII/ 20D/ Tamron 17-35 2,8-4/ Tamron 28-75 2,8/ 70-200 4L/ CZ 50 1,4 / 580EX/ 550EX / LightSphere II / COCO Ringflash Adapter

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Witam wszystkich,przyłączę sie do wątku,powiem tak jak kupiłem puszkę,to czekałem specjalnie na szkiełko (GGS),niby dedykowane z napisem 5DMKII,50D,ale czy są jakieś dedykowaneale miałem komfort psychiczny,i koszulą wytrzesz:-Dz jakimś czasem kupiłem poliwęglan kpl.folii ale zależało mi głównie na tej która była do górnego wyswietlacza,i też jest git
    pozdro dla wszystkich
    p.s w poprzednim systemie miałem 2 latka szkiełko ggs,i nic się nie działo polecam
    50D+szkło

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    p.s w poprzednim systemie miałem 2 latka szkiełko ggs,i nic się nie działo polecam
    Ja od kilku lat mam kilka korpusów bez żadnych bzdurnych szybek i nic im się nie dzieje - też wycieram koszulą... Jedna nawet zdążyła się permanentnie zepsuć zanim cokolwiek się szybce stało...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja od kilku lat mam kilka korpusów bez żadnych bzdurnych szybek i nic im się nie dzieje - też wycieram koszulą... Jedna nawet zdążyła się permanentnie zepsuć zanim cokolwiek się szybce stało...
    Do czasu bo jak wiadomo wystarczy chwila nieuwagi,juz były takie przypadki na forum że lepiej miec komfort psychiczny za 2 dycy zapewniony niż potem tworzyć na forum watki pod tytułem ,,porysowany wyświetlacz" albo ,,ile kosztuje wymiana lcd w ... "
    EOS + L i kupa gratów ...

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dla mnie bzdurne nie są, a 20zł mnie stać niż na wymianę lcd,może jak zarusujesz o pasek,zamek w torbie to pewnie nawet byś sie nie wzruszyłbo wszystko ma swoja trwałośća szczególnie sprzęt który jest używany bardzo cząsto,to nie monitor czy tv,że postawisz na półce i git.
    Poza tym takie szybki nie pogarszają w żaden sposób widoczności,kontrastu etc
    Oczywiście zależy to od gustu,jedni kupuja trudzy nie,ja kupiłem i sobie głowy nie zawracamkupię też przy następnym body
    pozdro dla wszystkich
    50D+szkło

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Dla mnie bzdurne nie są, a 20zł mnie stać niż na wymianę lcd,może jak zarusujesz o pasek,zamek w torbie to pewnie nawet byś sie nie wzruszyłbo wszystko ma swoja trwałośća szczególnie sprzęt który jest używany bardzo cząsto,to nie monitor czy tv,że postawisz na półce i git.
    Poza tym takie szybki nie pogarszają w żaden sposób widoczności,kontrastu etc
    Oczywiście zależy to od gustu,jedni kupuja trudzy nie,ja kupiłem i sobie głowy nie zawracamkupię też przy następnym body
    pozdro dla wszystkich
    Tyle, że ta oryginalna szybka, to nie jest LCD, a właśnie osłonka LCD dodatkowo z powłokami antyodblaskowymi.

Można ją wymienić samodzielnie - tu nawet ktoś to opisał:
    Wymiana LCD

Nie doszukałem się ile kosztują części, ale może da się zamknąć w 20$? Jest to niewątpliwie droższe niż szybka czy folia zabezpieczająca, ale one i tak nie zabezpieczą przed jakimś poważniejszym wypadkiem.

Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chce osłaniać osłonkę, czy też nie :-) Gdyby części były dostępne w cenie 20 - 30zł (pewnie tyle są warte) to by się to kompletnie nie opłacało, tak więc jakieś uzasadnienie ekonomiczne osłonki dla osłonki istnieje...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wymiana LCD - oczywiście powinno być w linku "Wymiana osłonki LCD"
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 28-10-2010 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Można kupić w Europie nawet części, np. dla 5D2 szybka kosztuje 23EUR (a firmowa taśma do przyklejenia 1EUR).

Link: http://www.prowebstore.nl/webshop/CA...D-MARK-II.html. Nie wiem, jak w tym sklepie wyglądają koszty wysyłki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja miałem i folię i szybkę i teraz znów poliwęglan. Jak folia jest porządna o dobrej przejrzystości, to nie ma znaczenia czy folię czy szybkę się założy. poliwęglan jest sporo tańszy i wcale nie gorszy.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów