Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Z cyklu: Co kupić? - 550d czy 60d?

Mieszany widok

Domyślnie

Witam,

Z uwagi na ograniczenia budżetowe zastanawiam się nad Canonem 50d a 550d. Cenowo obecnie oba ok. 2600 złotych za body. Chcę dokupić canonowski 50mm f1,8 lub 35mm f2 plus jakiś "dobry" obiektyw zmiennogniskowy (do 2tyś).

Doświadczenia z fotografią mam ok 5 lat z Sony f828 f2,2-5,6 (jedna z pierwszych hybryd) na ustawieniach manualnych z lampą dodatkową oraz od roku na analogowym canonie AE-1 50mm f1,4.

Jaka właściewie będzie dla mnie różnica pomiędzy tymi aparatami (również w przyszłości, gdy się rozwinę) oprócz rozmiaru i filmów? Do tego co doszedłem to w zasadzie tylko pryzmat pentagonalny a układ luster, ale nie wiem czy zauważę różnicę przy robieni zdjęć (np z rozmazanym tłem).

Cenowo obecnie oba ok. 2600 złotych za body. Chcę dokupić 50mm f1,8 lub 35mm f2 plus jakiś "dobry" obiektyw zmiennogniskowy (do 2tyś).

Będę wdzięczny za poradę.

Pozdrowienia

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aspirant Zobacz posta
    Witam,

Z uwagi na ograniczenia budżetowe zastanawiam się nad Canonem 50d a 550d. Cenowo obecnie oba ok. 2600 złotych za body. Chcę dokupić canonowski 50mm f1,8 lub 35mm f2 plus jakiś "dobry" obiektyw zmiennogniskowy (do 2tyś).

(...)

Pozdrowienia
    z grubsza różnica jest taka że 50 nie nakręcisz wideo, 50 jest także większa i cięższa (jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie), za to jest aparatem pewniejszym, solidniejszym, szybszym....ja wybrałem 50 choć rozmiar i waga trochę mi uwiera (szczególnie w górach).

Domyślnie

Jedyna odpowiedź na pytanie 50D czy 550D, to pytanie ;-) Co zamierzasz fotografować i czy jesteś amatorem. Jeżeli jesteś amatorem i np: jeżeli pada deszcz nie musisz zrobić fotki (tak jak ma to miejsce jeżeli z tego żyjesz), to wystarczy Ci 550D + oprócz amatorskiego focenia chcesz zrobić sobie krótkie filmiki z wakacji i nie chcesz wydawać kasy na kamerę i wyglądać z nią jak wąsacz z lat 70tych

Jeżeli chcesz solidnej konstrukcji na lata to 50D.
    Jeżeli 550D Ci nie leży w ręce, a 50D jest za ciężkie (przy czym z powyższego bardziej jesteś za 550D) to zawsze możesz do niego gripa dokupić i będzie trzymał się pewniej.

Tak czy siak słoiki najważniejsze , a 550D możesz zrobić podobne jakościowo zdjęcie do 7D.
    Sprzęt? Hmm, ciągle go za mało :razz:

Uprawnienia umieszczania postów