Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Szara połówka czy HDR.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

generalnie można sie pobawić w pseudo HDR z jednego RAW, nie trzeba dźwigać statywu
    Canon FF

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla mnie mistrzem wyczucia hdr w krajobrazach jest Maciej Duczyński: http://lonelywolf.pl/galeria/. Ja sam stosuję szarą połówkę do szerokiego kąta na aps-c i nie narzekam. Holder cokina można założyć bezpośrednio na obiektyw bez pierścienia - tu mówię o Canonie 10-22 i nie ma żadnej winiety, w górach (zapraszam do mojego wątku krajobrazowego - link w podpisie) trzymam filtr w ręce i przykładam żeby było wygodniej i szybciej - płytke i aparat chowam z powrotem do toploadera i idę dalej. Niektóre szerokie kąty, np Sigma 12-24, nie mają możliwości filtra z przodu więc wtedy często trzeba robić wiele ujęć o różnych ekspozycjach i potem zabawa z maskami w PS, tutaj polecam prace Juzy: http://www.juzaphoto.com/eng/photo_galleries.htm, zresztą polecam też jego artykuły na temat techniki robienia i obrabiania zdjęć oraz forum, na którym ludzie wrzucają sporo niezłych zdjęć: http://www.juzaforum.com/forum-en/viewforum.php?f=21

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario3 Zobacz posta
    Ale chyba odblaski pojawiają się częściej na filtrach prostokątnych (prawdopodobnie pozbawionych powłok) niż wkręcanych a jeśli robię zdjęcie mając słońce po prawej lub lewej swojej stronie i pojawi się flara to i tak w większości sytuacji zdjęcie nie do poprawienia.
    Bajki na dobranoc... ;-)
    Od dawna używam Cokin System, i nie zauważyłem żadnych "extra" efektów czy flar,
    ponad te, na które obiektyw jest podatny "od urodzenia".

Nooo, chyba że...
    Cytat Zamieszczone przez adrian17 Zobacz posta
    Można z nimi focić z ręki, nie trzeba się martwić o ruchome obiekty...
    ... tak jak tutaj, ktoś nie używa holdera... bez komentarza.
    Wtedy właśnie, w takich przypadkach powstają Urban Legends ;-)

Cytat Zamieszczone przez adrian17 Zobacz posta
    I to chyba największa wada takich filtrów. Jak zakładam ND hitecha i patrzę znad wizjera to na filtrze zawsze elegancko odbija się logo Canona :-)
    I co, masz to logo na fotce???

Zacznijcie używać filtry "prostokątne" zgodnie z przeznaczeniem
    i przestańcie pisać pierduły o dodatkowych flarach i odbiciach 8)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jak jest z Cokinami? Podobno wprowadzają jakiś zafarb niewielki coprawda ale jednak (bardziej niż Lee). Małem tu wstawić link do strony Macieja Duczyńskiego (którego zdjęcia są dla mnie inspiracją, ale za nic nie potrafię jeszcze dojść do takiego efektu na HDR-ach jak on), ale christof już to zrobił .

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A jak jest z Cokinami? Podobno wprowadzają jakiś zafarb niewielki coprawda ale jednak (bardziej niż Lee). Małem tu wstawić link do strony Macieja Duczyńskiego (którego zdjęcia są dla mnie inspiracją, ale za nic nie potrafię jeszcze dojść do takiego efektu na HDR-ach jak on), ale christof już to zrobił .
    A czytałeś napisane przez niego poradniki?
    http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-tec...tonalnegocz-1/

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A jak jest z Cokinami? Podobno wprowadzają jakiś zafarb niewielki coprawda ale jednak (bardziej niż Lee)...
    Słyszałem... tzn. czytałem - gdzieś, coś, ktoś pisał-psioczył na Cokiny,
    ale kiedy padło pytanie czy to filtry "typu" Cokin, czy też oryginalne Cokin... temat umarł ;-)

Ja używam oryginalnych Cokin, i nie zauważam żadnego zafarbu przy szarych połówkach.
    Spotkałem się z opinią, że Hitech jest tak dobry, jak oryginalne lub nawet lepszej jakości,
    ale nie miałem okazji zweryfikować osobiście, aczkolwiek przymierzam się,
    ponieważ mają w ofercie filtry których u Cokina nie uświadczysz.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do HDR to polecam tytuł "HDR Zdjęcia o duzej rozpietosci tonalnej" - Michael Freeman,
    natomiast jeśli interesują cię efekty identyczne jak u Macieja Duczyńskiego,
    to musisz używać dokładnie takiego samego softu jak on.
    Właśnie w powyższej książce jest przykład, jak wygląda to samo zdjęcie,
    przetwarzane przez różne programy, z tymi samymi parametrami. Można się zdziwić... ;-)

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-10-2010 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    hdr to samo zło jest - jakaś architektura czy coś postindustrialnego może dobrze wyglądać zrobone tą techniką, normalny krajobraz prawie nigdy z naciskiem na prawie bo widziłem kilka dobrze zrobionych ale po nich nie było widac że to hdr
    Szara połówka nigdy nie będzie lepsza od HDRa, gdyż jest do bólu prymitywna. Idealne efekty daje tylko w przypadku idealnie prostej linii horyzontu. Przy pomocy techniki HDR możesz uzyskać dużo lepsze efekty, tylko trzeba umieć tę technikę stosować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    ... tak jak tutaj, ktoś nie używa holdera... bez komentarza.
    Wtedy właśnie, w takich przypadkach powstają Urban Legends
    Chyba się nie zrozumieliśmy. "Z ręki" tzn. bez statywu, a filtr siedzi sobie w holderze ;-) Chodziło mi o to właśnie, że holder+filtry ważą mniej niż statyw, a tego ostatniego nie zawsze się chce/może nieść ze sobą, prawda?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    A czytałeś napisane przez niego poradniki?
    http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-tec...tonalnegocz-1/
    Czytałem ten poradnik już wcześniej ale to później po programie do HDR kwestia odpowiedniej obróbki końcowej w programie graficznym (u mnie wcześniej Gimp a teraz PSP X2). Nie mogę tego rozgryźć, mimo tego że PSP znam już raczej dobrze.
    Oprócz połówek to zależy mi też na pełnych szarych nawet przedłużających ekspozycję o 6 lub 10 działek co Cokin tego chyba nie ma, ale nie wiem jak Hitech?
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Słyszałem... tzn. czytałem - gdzieś, coś, ktoś pisał-psioczył na Cokiny,
    ale kiedy padło pytanie czy to filtry "typu" Cokin, czy też oryginalne Cokin... temat umarł ;-)

Ja używam oryginalnych Cokin, i nie zauważam żadnego zafarbu przy szarych połówkach.
    Spotkałem się z opinią, że Hitech jest tak dobry, jak oryginalne lub nawet lepszej jakości,
    ale nie miałem okazji zweryfikować osobiście, aczkolwiek przymierzam się,
    ponieważ mają w ofercie filtry których u Cokina nie uświadczysz.

Pozdrówka!
    Co do HDR to polecam tytuł "HDR Zdjęcia o duzej rozpietosci tonalnej" - Michael Freeman,
    natomiast jeśli interesują cię efekty identyczne jak u Macieja Duczyńskiego,
    to musisz używać dokładnie takiego samego softu jak on.
    Właśnie w powyższej książce jest przykład, jak wygląda to samo zdjęcie,
    przetwarzane przez różne programy, z tymi samymi parametrami. Można się zdziwić... ;-)

Pozdrówka!
    Dzięki za podsunięcie pomysłu o książce. Napewno ją zamówię.
    Ostatnio edytowane przez mario3 ; 14-10-2010 o 16:48 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Szara połówka nigdy nie będzie lepsza od HDRa, gdyż jest do bólu prymitywna. Idealne efekty daje tylko w przypadku idealnie prostej linii horyzontu. Przy pomocy techniki HDR możesz uzyskać dużo lepsze efekty, tylko trzeba umieć tę technikę stosować.
    powiedz to twórcom tych milionów hdro-gniotów które plączą się po sieci, a nie mnie, nie widzę problemów w moich zdjęciach inni też ich nie widzą więc jeśli problemów nie widac znaczy ze ich nie ma. Mogę wyliczyć na "palcu jednej ręki (no może na 2 palcach bo mi się przypomniał jeszcze jeden gość)" twórców hdrów które można oglądać bez odruchu wymiotnego.

Odpowiem w tym samym stylu szarą połówką można uzyskać doskonałe efekty tylko trzeba umieć tą technikę stosować.

Zrobiłem parę haderów żaden nie miał standardowego - "zrypane światła i brak cieni" - wyglądu hadera, zrobię pewnie jeszcze parę (bo czasem są tematy na hdr) ale nie przypuszczam żeby przekroczyło kiedykolwiek więcej niż 1% prac które pokazuję. Jeśli hdr jest stosowany jako technika na wyrównanie oświetlenia to zwykle wychodzi taka bida jak ją możemy oglądać na codzień, jeśli ktoś stosuje hdra bo ma pomysł na fotografię w takim stylu to ma szansę na zrobienie czegoś ciekawego.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów