Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: C50d i 5dmk2 - jakie szkiełka ?

Uzależniony

Domyślnie C50d i 5dmk2 - jakie szkiełka ?

Witajcie,

Zostałem poproszony przez znajomych o zrobienie im zdjęć ślubnych: Kościół, zabawa, plener. Do końca roku będę focił trzem parom. Ostatnim pod koniec roku jako fotograf główny. Chciałbym zająć się na poważnie robieniem zdjęć ślubnych w przyszłości jako fotograf główny. Zakupiłem jako body 2 aparaty: 5dmk2 i 50d. Po wcześniejszych aparatach Canona pozostały mi szkła: kit z IS 18-55 i 55-250 IS. Aktualnie używam portretówkę 85/1.8 i 50/1.8 II. Chciałbym żebyście trochę poradzili mi co zrobić. Wiem , że na śluby potrzebny jest dobry arsenał ale ja dopiero zaczynam więc najpierw próbuję u znajomych. Mam taki pomysł żeby sprzedać szkła podstawowe : 18-55 i 55-250 i zakupić coś lepszego. Na pewno zostawię 2 stałki.
    Mam następujące opcje:
    1. Tamron 17-55/2.8 używałbym go z 50d oraz z czasem C 70-200/4
    2. Tylko C 40-70/4 ,a w późniejszym czasie C 70-200/4

Co o tym myślicie ?? Obecnie na lepszy obiektywy mnie nie stać.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Było!
    Jak nie wiesz jaki, to nie kupuj i nie zajmuj się czymś o czym nie masz pojęcia.
    Tym bardziej, że tematów podobnych było 1000 i łatwo znaleźć info.
    Sorki za ostrą odpowiedź, ale ileż można

Uzależniony

Domyślnie

Chcę kupić żeby mieć pojęcie. Nie można mieć pojęcie jak się czegoś nie ma i nie nauczy się w praktyce. Po co dziecku kupować rower skoro nie umie jeździć ? Młodym nie zrobię krzywdy bo będę się uczył jako drugi fotograf więc nie widzę problemu. Tematy były i pewnie będą bo nigdy nie zaspokajają wszystkiego co chciałoby się wiedzieć.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Tematy były i pewnie będą bo nigdy nie zaspokajają wszystkiego co chciałoby się wiedzieć.
    ... bo zamiast czytac i wyciagać wnioski, wolimy mieć podane pod nosek.
    Taki jest prawdziwy powod. Żaden inny.
    Problem jednak w swej istocie polega na tym, że gdybys choc raz poszedl zobaczyć, co się kiedy dzieje z fotografem, nie musiałbyś zadawać takich pytań.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czy nastepnym pytaniem będzie:
    1. Jak daleko stanąć od ołtarza?
    2. Jak daleko od mlodych?
    3. Kiedy nacisnac migawke, zeby był własciwy moment?
    4. Czy może ktos mi wyslac preset do PS'a, żeby moje zdjęcia nabrały tego "łał"?
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 11-10-2010 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

na 5d2 kup 24/1.4 I - cena ok.4 tyś
    na 50d będziesz miał wymiennie 50 i 85
    do tego obowiązkowo lampa
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Uzależniony

Domyślnie

Lampę już mam w zasadzie dwie 580 ex2 i na wszelki wypadek Nissin 622.
    Generalnie wolę robić zdjęcia na portretówkach ale wypada mieć coś szerszego z lekkim zbliżeniem. Również myślę o jaśniejszej stałce klasy L. Odkładam na to kase.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Co o tym myślicie ?? Obecnie na lepszy obiektywy mnie nie stać.
    Kolego wywaliłeś 10 tysiecy na 2 body i mowisz ze cie nie stac na lepsze szkła? to po ckupowałeś 5dmkII ? nie lepiej było kupic samo 50d i reszte w szkła i osprzęt...ty wwaliłeś się w sprzet którego nie wykorzystasz w tej chwili bo po pierwsze nie masz dobrej szklarni(tyczy sie głownie 5d) i po drugie z tego co widze brak jakiejkolwiek wiedzy na ten temat...

Moja rada,zoastań dalej ,,fotografem" nr2 na doczepke i nie psuj komuś tego najważniejszego dnia w życiu
    EOS + L i kupa gratów ...

Uzależniony

Domyślnie

5dmk2 kupiłem okazyjnie - przy cenie za jaką kupiłem nie zastanawiałem się czy będzie mnie stać na lepsze szkła czy nie bo nie było na to czasu. NIe było ważne czy wykorzystam czy nie. Dlaczego mam sobie odmawiać choćby krótkiej przyjemności obcowania z pełną klatką. Teraz wiem, że ta przyjemność nie potrwa krótko. Jak dla mnie 85 bardzo dobrze spisuje się a tym body. Na dobre obiektywy też przyjdzie czas.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

tak tyle że zauważ jesteś zablokowany w tej chwili,bo mógł byś mieć 50d i pare super szkieł którymi oblecisz wszystko bez zajękniecia a teraz masz 50d 5dmkII 85mm i 2 plastikowe gówniane kity,i co Ci po tym? sama przyjemność posiadania? nie lepiej by było robić dobre zdjęcia 50d i dobrymi szkłami?

No tak ale szkła nie ważne,ważne że w torbie 5dMKII i jest się przed czym onanizować w domu...

Sorry ale takie podejscie mnie rozbraja....bo jak mnie nie stać na samochód z 5 litrowym silnikiem to go nie kupuje,bo coś takiego kupuje się po to żeby go używać i czerpać z tego przyjemność a nie żeby stał w garażu...
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów