Pokaż wyniki od 1 do 10 z 116

Wątek: Mój pierwszy ślub - czy to prawda?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar nonac21

Domyślnie

Widzę że część osób nie rozumie przesłania - i tego się spodziewałem.

Wyjaśnię zatem kilka rzeczy

1. Jak to napisał któryś przedmówca - nie mam zamiaru nikomu zabierać w ten sposób
    klientów. Zajmuję się tym od święta i nie mam zamiaru zebrać waszych zamówień.
    Nie bądźmy śmieszni.
    2. Post miał być do przeczytania i refleksji - chciałbym uniknąć długiego i kąśliwego tasiemca.
    3. Jeżeli ktoś nie wierzy - jego sprawa - nie jest to chyba tak nieprawdopodobna historia żeby nie była prawdziwa. A ja nie jestem bajkopisarzem.
    4. Na forum napływa coraz więcej tematów "jestem nowy, mam 20 tyś, jak się za to zabrać i czym zrobić ślub.
    Myślę że przedstawiona tu historia może pomóc zrozumieć problem jaki może powstać z takich sytuacjach.
    5. w żaden sposób nie przychylam się do opinii że trzeba mieć dobry aparat i super obiektywy żeby robić śluby. Wręcz przeciwnie - uważam że jak ktoś wie o co chodzi i co z czym się je jest w stanie zrobić poprawne zdjęcia i 5dmII i nikonem d70.

Ale jeśli widzę że podczas pierwszego tańca gość ustawia f5/6 i czasy rzędu 1/15, 1/20
    i potem widzę efekt tego
    - to jedna myśl tylko mi się nasuwa - nie ma pojęcia co robi i powinien zaprzestać do póki się nie nauczy pewnych podstaw.

i czy to będzie 5dmII czy nikon d70
    jednorazowy kodak na kliszę...

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonac21 Zobacz posta
    Ale jeśli widzę że podczas pierwszego tańca gość ustawia f5/6 i czasy rzędu 1/15, 1/20
    i potem widzę efekt tego
    - to jedna myśl tylko mi się nasuwa - nie ma pojęcia co robi i powinien zaprzestać do póki się nie nauczy pewnych podstaw.

i czy to będzie 5dmII czy nikon d70
    Zapytam bardzo serio to jakie powinny być wg Ciebie poprawne ustawienia?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Coś już napisał Awatar nonac21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Zapytam bardzo serio to jakie powinny być wg Ciebie poprawne ustawienia?
    W tym przypadku zmniejszenie choćby przesłony na mniejszą spowodowałoby wzrost czasu (co mogło by wpłynąć na efekt końcowy zdjęcia).

Nie chciałbym się tu wypowiadać i rozpoczynać nowych wątków na temat ustawień ale wydaje mi się że w tańcu 1/80 1/100 1/125 - to zależy od obiektywu, odległości. nie nie - standardowych ustawień nie ma.
    Trzeba cyknąć i sprawdzić na wyświetlaczu (ale róbmy to - po za ślubami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Często z pozoru "dozadnych" zdjęć można coś fajnego wyciągnąć. Wystarczy wykadrować, część zaszpachlować na czarno, trochę popsuć i się nada, więc 6 fot mimo, że nie najlepszych to jednak nie przesądza sprawy. Poza tym nawet bardzo mocno wykadrowane zdjęcie (tj. wycięty mały fragment) można z powodzeniem dać do druku i będzie wyglądać lepiej niż na kompie.
    Ok - jeśli by tak zrobił - to może by wyszedł z tego cało - ale oddał to co widzimy.
    Niestety nie dam rady wrzucić tu całej galerii. Po tych 6 zdjęciach widzę że młodzi nie kłamali co do sprawy że nie ma ich prawie na zdjęciach.

Piszesz o wykadrowywaniu - ok. Wykadruj mi z któregoś z tych zdjęć parę młodą. Jak jesteś taki zdolny to myślę że mógłbyś na tym jeszcze zarobić.
    Mogę cię polecić parze młodej i myślę że chętnie ci dopłacą żebyś ich wyczarował w ps-ie na zdjęciach.

O czym my mówimy??? kadrowanie pary młodej ze zdjęć na których ich nie ma???
    ja tam wierzę w to co mówią i zdjęcia potwierdzają moje wyobrażenie na temat całego reportażu.
    Takim pisaniem "że da się to wszystko wyciągnąć" zachęćmy wszystkich naszych znajomych z lustrzankami - niech robią zdjęcia ślubne!!! Przecież potem wykadrujemy piękne fotki...

Ajaj jak bym pasem zdzielił. To w sumie nie ważne jak zrobi zdjęcia ważne jak je obrobić?
    Hmm ciekawe podejście - warte zastanowienia. Po co się męczyć podczas ślubu na stojąco skoro można posiedzieć i wyczarować piękne zdjęcia???...
    Ostatnio edytowane przez nonac21 ; 07-10-2010 o 17:37 Powód: Automerged Doublepost
    jednorazowy kodak na kliszę...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W tym przypadku zmniejszenie choćby przesłony na mniejszą spowodowałoby wzrost czasu (co mogło by wpłynąć na efekt końcowy zdjęcia).

Nie chciałbym się tu wypowiadać i rozpoczynać nowych wątków na temat ustawień ale wydaje mi się że w tańcu 1/80 1/100 1/125 - to zależy od obiektywu, odległości. nie nie - standardowych ustawień nie ma.
    Trzeba cyknąć i sprawdzić na wyświetlaczu (ale róbmy to - po za ślubami

Ok - jeśli by tak zrobił - to może by wyszedł z tego cało - ale oddał to co widzimy.
    Niestety nie dam rady wrzucić tu całej galerii. Po tych 6 zdjęciach widzę że młodzi nie kłamali co do sprawy że nie ma ich prawie na zdjęciach.
    Sorry, ale jesli gosc chcial zrobic zdjecia w ruchu to f5.6 i czasy 1/15-25 + synchro lampy na 2 lamelke sa jak najbardziej prawdopodobne. Ale widac, ze Ty chyba nie wiesz ? To tak jakbys podgladal innego fotografa ale caly pic polegal na wlaczeniu synchra w lampie. I tegos nie podpatrzyl 6 fot... Material jaki sie oddaje to min. 100 fot. Wiec, nie ma sie co podniecac. Poza tym zawsze sie eksperymentuje. Po pierwszym tancu, mozna dowoli pstrykac i jest czas i checi. A co ciekawe, nie sa to w ogole kluczowe momenty!!! Po ktorych mozemy cokolwiek krytykowac, ze nie wyszlo! Opanujmy sie! Ja tez moge takie kwiatki po odrzucie wrzucic i napisac, ze taki material dostalem. Widze, niektorzy chyba lapia sie na te 6 fot Kluczowe momenty i wtedy mozemy dywagowac, czy 1k to malo czy duuzo

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Piszesz o wykadrowywaniu - ok. Wykadruj mi z któregoś z tych zdjęć parę młodą. Jak jesteś taki zdolny to myślę że mógłbyś na tym jeszcze zarobić.
    Mogę cię polecić parze młodej i myślę że chętnie ci dopłacą żebyś ich wyczarował w ps-ie na zdjęciach.

O czym my mówimy??? kadrowanie pary młodej ze zdjęć na których ich nie ma???
    ja tam wierzę w to co mówią i zdjęcia potwierdzają moje wyobrażenie na temat całego reportażu.
    Takim pisaniem "że da się to wszystko wyciągnąć" zachęćmy wszystkich naszych znajomych z lustrzankami - niech robią zdjęcia ślubne!!! Przecież potem wykadrujemy piękne fotki...

Ajaj jak bym pasem zdzielił. To w sumie nie ważne jak zrobi zdjęcia ważne jak je obrobić?
    Hmm ciekawe podejście - warte zastanowienia. Po co się męczyć podczas ślubu na stojąco skoro można posiedzieć i wyczarować piękne zdjęcia???...

...tak, piszę o wykadrowaniu - z całości materiału. Czytaj uważnie, a nie trolluj! Dziękuję bardzo, ale obróbki mam dość do grudnia

...a pasem to sam możesz dostać...takim z ćwiekami, żebyś poczuł przez grubą trolową skórę

... nie używaj cudzysłowia jeśli nie cytujesz

z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem
    Denerwują mnie tacy ludzi na forum, którzy tylko cwaniakują.

No dobrze widze ze w wątku tym jest dużo zawiści, fałszu i niedowierzan.
    Skoro z góry zakladacie ze ja kłamie i para młoda kłamie to dalsze opisywanie tej histori nie ma sensu. Faktycznie nie mam jak wam udowodnić to o czym pisze. Dałem 2 zdjecia. Było źle Dałem 5 było źle, jak bym dał 300 to napisali by mi ze to nie jego zdjecia.
    No trudno dalsze postowanie nie łańcucha sensu.
    Ci co chcieli - zrozumieli.
    Nikt nie twierdzi, że kłamiesz. Niektórzy jednak uważają, że nie mówisz prawdy :-P
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uprawnienia umieszczania postów