Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 286

Wątek: szumy czy ..... czyli o najnowszych cropach

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Entu Zobacz posta

Nadal nie wiem co wybiorę, ponieważ ślubów nie robię wcale ( wiem, wiem , heretyk!) , portretów nie nie dużo, za to dużo zdjęć landszaftów, dużo zwierząt, macro i trochę streeta, wybór wcale nie jest łatwy, z jednej strony mnożnik w cropie się przydaje do długich tele z drugiej wielu, hmm specjalistów mówiło mi że tylko FF jeżeli mnie stać, szkoda tylko że jak prosiłem ich o zdjęcia przyrodnicze ( zwierzęta ) to pokazywali mi swoje albumy ślubne
    Według mnie 7D będzie dla Ciebie jak ulał.
    Sam używam 5d II równolegle z 7D który właściwie należy do syna.
    Nieraz na ślub biorę oba, ale później w selekcji większość tych z siódemki
    odpadają . Natomiast mój syn, który robi zdjęcia sportowe i czasem weźmie moją piątkę jako drugie body mówi że ten kloc się do tego wcale nie nadaje.
    Ustaw sobie priorytety i wybór tak naprawdę jest prosty.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Według mnie 7D będzie dla Ciebie jak ulał.
    Sam używam 5d II równolegle z 7D który właściwie należy do syna.
    Nieraz na ślub biorę oba, ale później w selekcji większość tych z siódemki
    odpadają . Natomiast mój syn, który robi zdjęcia sportowe i czasem weźmie moją piątkę jako drugie body mówi że ten kloc się do tego wcale nie nadaje.
    Ustaw sobie priorytety i wybór tak naprawdę jest prosty.
    Czy Twoim zdaniem z 7D też można wyciągnąć plastyczny portret z efektownym bokehem?

Swoją droga marzy mi się coś ok. 15-85 na cropa z 2,8 lub przynajmniej stałym 4 + IS. Obecny 15-85 tylko tysiąc tańszy od podstawowej Lki 24-105 a jakość obrazu to jak dzień i noc.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    obiektywy "dedykowane" do cropa czyli "znamienita linia EF-S" jest uboga jak wioski wokół Czernobyla. Tu macie racje.
    Standardowy kit N a kit C to też niebo a ziemia.. Generalnie jakoś obiektywy N wydają się zgrabniejsze i bardziej jednolite wizualnie. A tu... mydło i powidło. Trochę taniego plastiku, coś z początku wieku, coś z Chin za ceny z kosmosu.... Nic podobnego klasą do "L". Wiem, pewnie N tez ma trochę wad, ale pod względem szkieł Canon użytkowników APS-C traktuje jak IV świat.

W obu systemach linia obiektywów tylko do cropa jest podobna, a bajki o wyższości jednego systemu nad drugim (w obojętnie którą stronę) nie wiem skąd wyssałeś.

Czy Twoim zdaniem z 7D też można wyciągnąć plastyczny portret z efektownym bokehem?

Swoją droga marzy mi się coś ok. 15-85 na cropa z 2,8 lub przynajmniej stałym 4 + IS. Obecny 15-85 tylko tysiąc tańszy od podstawowej Lki 24-105 a jakość obrazu to jak dzień i noc.
    Oczywiście że można cropem zrobić taki portret trzeba tylko się bardziej nakombinować.

Jest tamron 17-50 2.8 z VC

Moje pejoratywne odczucie to: przypominasz mi miclesa.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    To załóż wątek: co wybrać 5d czy 50d No i później obowiązkowo kolejny: co wybrać zamiast kita
    No i jak już wybierzesz co chcesz kupić to kolejny: czy kupować 5d mkII i 50/1.4 czy czekać na 5d mkIII i 50/1.4II
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dodać, że po wszystkim załóż wątek: mam BFa jak fotografuje linijki a czasami jak fotografuję ścianę to AF się gubi

Ale, żeby nie było OT, kup sobie używkę (cropa czy 5d mkI), po jakimś czasie sam zobaczysz czego Ci potrzeba i wiele kasy na tym nie stracisz.

Cropa miałem wiele lat właśnie w C , a Ff jak kolega tylko analog , to nie ma byc moja pierwsza lustrzanka, pozdrw
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone , wszechświat i ludzka głupota.

A.Einstein

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co, C 85/1.8 nie wchodzi w grę ? Porządne, jasne i przystępne szkło, do portretów w sam raz.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Bokeh to bardziej od szkła jest zależny niż od puszki chyba, nieprawdaż???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Plastyczny portret z efektownym bokehem wyciągniesz również z kompaktu. Wysiłkowo, ale to da się zrobić.

15-85 z 2.8? Porównaj proszę gabaryty 28-135, 24-105 i 24-70. Wyciągnij stąd wniosek, jak wyglądał by 15-85/2.8 oraz szerp, który by Ci go nosił i podtrzymywał przy robieniu zdjęć.

Różnice między 15-85 a 24-105 - dzień i noc? Aby nie przesadzasz z tą egzaltacją? Nie widzę żadnych specjalnych różnic w moich zdjęciach z jednego i drugiego... Wszystkie różnice wynikają z oczywistych parametrów fizycznych. Apeluję o niewytaczanie dział spoza granic ludzkiego poznania
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

co do szumów to jestem zdania,że nie można porównywać szumu pixeli matryc ,często rózniących sie znacznie wielkością.By dobrze oszacować szum i inne parametry w kategorii zdjęć które robimy powinniśmy sfocić dany obraz i scropować obraz do identycznych wielkości-okaze się ,że te matryce większe dając więcej megapixeli i więcej szumu(ale po zmniejszeniu obrazu szumy maleją) nie odstaja tak znacznie
    od wzorców typu 5D i 20D,różnice w głębi ostrości też ,będą dla jednych na plus ,innych na minus w zależnośi jakie fotki kto robi.Po to są różne cropy by wyciskać z nich to co komu pasuje.

Bywalec

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, myślę że wątek został wyczerpany. Przychylam się zatem do opinii bardziej doświadczonych użytkowników o zaletach FF. Aczkolwiek każdemu wg potrzeb. Jeszcze raz dzięki wszystkim za opinie

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar9 Zobacz posta
    co do szumów to jestem zdania,że nie można porównywać szumu pixeli matryc ,często rózniących sie znacznie wielkością.By dobrze oszacować szum i inne parametry w kategorii zdjęć które robimy powinniśmy sfocić dany obraz i scropować obraz do identycznych wielkości-okaze się ,że te matryce większe dając więcej megapixeli i więcej szumu(ale po zmniejszeniu obrazu szumy maleją) nie odstaja tak znacznie
    od wzorców typu 5D i 20D,różnice w głębi ostrości też ,będą dla jednych na plus ,innych na minus w zależnośi jakie fotki kto robi.Po to są różne cropy by wyciskać z nich to co komu pasuje.
    Tutaj z wielkością matryc to masz rację,nierozumiem tych porównań
    to może załozymy wątek co lepsze matryca w 5d/mkII czy moze średnia mamijka lub hassel,ciekawe jak wypadnie porównaniew plastyce i wogóle
    pozdro
    50D+szkło

Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów