Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Zestaw szkieł

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Co z dziurą? zawsze małym nakładem finansowym możesz kupic 50mm 1.8, chyba nie potrzebne Ci pokrycie ogniskowych co do milimetra
    Wiesz,jak byłoby to możliwe to cały zakres pokryłbym stałkami,ale chyba byłoby to uciązliwe manewrować, w domu w wąskim pokoju to i 40mm za wąsko
    50D+szkło

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ale to jest troche złe rozumowanie,musisz sobie odpowiedziec na pytanie jakich ogiskowych używasz najczęściej i wtedy wybierac odbiektywy ktore temu odpowiadają,ja też kiedys jak zaczynałem z tym zabawe chciałem mieć każde szkło ,,no bo przecięz nigdy nie wiadomo ci się kiedy przyda" ale gdy plecak się zapełnił a wagi mocno przybyło to powoli z coraz dłuższymi wypadami z aparatem obiektywów zaczeło ubywać bo okazało się że uzywam 2-3 a reszta leży i aby przyczynia się do skrzywienia kręgosłupa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-40L + 70-200 + 430EX.
    17-40L bo dobry AF, 430EX bo f/4 to za ciemno w domu do dziecka.
    Dziurą bym się nie przejmował. Bo nie chodzi o to, żeby pokryć cały zakres, tylko mieć te ogniskowe, które są przydatne.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Ale to jest troche złe rozumowanie,musisz sobie odpowiedziec na pytanie jakich ogiskowych używasz najczęściej i wtedy wybierac odbiektywy ktore temu odpowiadają,ja też kiedys jak zaczynałem z tym zabawe chciałem mieć każde szkło ,,no bo przecięz nigdy nie wiadomo ci się kiedy przyda" ale gdy plecak się zapełnił a wagi mocno przybyło to powoli z coraz dłuższymi wypadami z aparatem obiektywów zaczeło ubywać bo okazało się że uzywam 2-3 a reszta leży i aby przyczynia się do skrzywienia kręgosłupa
    Jeśli się nie mylę,można w któryms programiku zestawić zdjęcia wg.ogniskowych.Masz rację to dobre rozumowanie, bo i tak reszta używana kilka razy i tyle,ale sama chęc posiadania:-D
    Ale priorytety z czasem się zmieniają
    50D+szkło

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Chęć posiadania ma każdy kto ma jakieś hobby,ale w naszym przypadku ta cheć posiadania robi się problemem gdy plecak zaczyna ważyć xx kg a my po pół godzinnym spacerze z nim mamy dosyć,dlatego trzeba to przemyśleć...najłatwiej,obejrzyj cześć swoich zdjęć i zapisuj na kartce jaka częśc jest robiona daną ogniskową a do wniosków dojdziesz sam i wtedy chyba będziesz wiedział czego ci najbardziej potrzeba czy tele czy szerokiego,a pokrycie całej ogniskowej co do milimetra jest bez sensu,chyba ze masz kitowy zestaw 18-55 i 55-200

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Chęć posiadania ma każdy kto ma jakieś hobby,ale w naszym przypadku ta cheć posiadania robi się problemem gdy plecak zaczyna ważyć xx kg a my po pół godzinnym spacerze z nim mamy dosyć,dlatego trzeba to przemyśleć...najłatwiej,obejrzyj cześć swoich zdjęć i zapisuj na kartce jaka częśc jest robiona daną ogniskową a do wniosków dojdziesz sam i wtedy chyba będziesz wiedział czego ci najbardziej potrzeba czy tele czy szerokiego,a pokrycie całej ogniskowej co do milimetra jest bez sensu,chyba ze masz kitowy zestaw 18-55 i 55-200
    Pryorytetem wydaje mi się szkiełko ze swiatłem 2.8 (przymnknięte pokaże pazury),a reasumując zamast tele można nabyć speedlita,i wtedy satysfakcja gwarantowana,bo tak naprawdę >150mm,to powiedzmy bardzo rzadko

pozdrówka dla wszystkich
    50D+szkło

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Pryorytetem wydaje mi się szkiełko ze swiatłem 2.8 (przymnknięte pokaże pazury),a reasumując zamast tele można nabyć speedlita,i wtedy satysfakcja gwarantowana,bo tak naprawdę >150mm,to powiedzmy bardzo rzadko

pozdrówka dla wszystkich
    Czyli 17-50 tamrona i 50-135 tokiny?
    Zakres pokryty, 2.8, tylko, że szkła cropowe.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Czyli 17-50 tamrona i 50-135 tokiny?
    Zakres pokryty, 2.8, tylko, że szkła cropowe.
    Obstawiam tamiego 17-50 z pokusą na nowym VR i speedlite,dalej zbierać zbierać i jeszcze raz zbierać.Masz rację z tym cropem większa część forum(może się mylę), zbiera szklarnie pod przyszłe FF
    50D+szkło

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak masz body 50D to zdecydowanie Tamron 17-50/2.8 i Canon 70-200/4.0L.
    Osobiście uzywam tej konfiguracji i jest spoko
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Powiem szczerze, że mam także dylemat. czy wziąć 24-105 L czy 2x stałka: 50 1.4 i 85 1.8??? Może coś doradzicie??

Zwykle robię zdjęcia osobom. Czasami oczywiście i plener się zdarzy, ale raczej z kimś na 1. planie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów